Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εφυγε σε ηλικία 95 ετών ο Γλαύκος Κληρίδης
Εφυγε σε ηλικία 95 ετών ο Γλαύκος Κληρίδης Εκτύπωση E-mail
16.11.13

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το απόγευμα σε ηλικία 95 ετών ο άλλοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε κλινική της Λευκωσίας με σοβαρά προβλήματα υγείας (νεφρική ανεπάρκεια).

Ο θάνατός του, αν και αναμενόμενος, βύθισε στο πένθος τη Μεγαλόνησο, ενώ συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και τα ελληνικά κόμματα. Η χρονική στιγμή, δε, ήταν μάλλον «ατυχής» δεδομένου ότι χθες συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η προσωπική πορεία του Κληρίδη αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ίδια την πορεία της Κύπρου από την ανεξαρτητοποίησή της το 1960 έως την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004. Ο Γλαύκος Κληρίδης επισφράγισε άλλωστε τους εν λόγω σταθμούς με την προσωπική του δράση. Πήρε μέρος στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959 και έβαλε την υπογραφή του στο Σύνταγμα του νέου κράτους, για να έρθει μερικές δεκαετίες μετά να προωθήσει το αμφιλεγόμενο Σχέδιο Ανάν και να προετοιμάσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Η Κύπρος έχασε σήμερα έναν μεγάλο Ελληνα. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός», ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ενώ η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για έναν πολιτικό στον οποίο «ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει την εντιμότητα της κρίσης και την ανιδιοτέλεια των προθέσεων».

Υιός του διαπρεπούς δικηγόρου και πολιτικού Γιάννη Κληρίδη, ο Γλαύκος πήρε μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (ως εθελοντής στις τάξεις της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας) κατά τη διάρκεια του οποίου μάλιστα αιχμαλωτίστηκε από τους ναζί. Πίσω στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην ΕΟΚΑ. Τα χρόνια που ακολούθησαν την ανεξαρτησία, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος της Βουλής. Το 1976 ίδρυσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ). Διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1993 έως το 2003.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8124&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote