Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow 10 εκατομμύρια οι πληγέντες από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες
10 εκατομμύρια οι πληγέντες από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες Εκτύπωση E-mail
12.11.13

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των θυμάτων και η αποτίμηση των τεράστιων καταστροφών στις Φιλιππίνες μετά το φονικό πέρασμα του ισχυρότατου τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος εκτιμάται ότι έπληξε 41 επαρχίες της χώρας όπου κατοικούν 10.000.000 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των θυμάτων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τις προσωρινές εκτιμήσεις για 10.000 θύματα μόνον στο Τακλομπάν κι εκατοντάδες σε άλλες περιοχές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο τυφώνας ήταν 3,5 φορές ισχυρότερος απ' τον τυφώνα Κατρίνα που σάρωσε την Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, το 2005.

Ο τυφώνας έριξε βαριά σκιά στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία, όπου εκπρόσωποι από 190 χώρες θα προσπαθήσουν να βάλουν τα θεμέλια για μια νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι Φιλιππίνες έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωπες με πάνω από 20 τυφώνες, αλλά η έκταση της παρούσας καταστροφής είναι πρωτόγνωρη. Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που γνώρισαν ποτέ στη χώρα.


Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ρεπορτάζ για πολλούς νεκρούς που παραμένουν καταπλακωμένοι από τα ερείπια, ενώ μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Η δραματική κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τους πληγέντες, που επιδίδονται σε λεηλασίες για να επιβιώσουν.


Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την προσπάθεια ορισμένων κατοίκων να κλέψουν καύσιμα από ένα κατεστραμμένο πρατήριο, ώστε να μπορέσουν να πάνε με τα οχήματά τους σε άλλες περιοχές για να βρουν τρόφιμα.

Μετά το φονικό πέρασμα του Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, η Κίνα και το Βιετνάμ προετοιμάστηκαν για το χειρότερο, καθώς ο τυφώνας κινούταν απειλητικά προς τα εκεί. Ευτυχώς, όταν έφτασε, είχε ήδη εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, αυτή προκάλεσε εκτεταμμένες πλημμύρες και στέρησε την ζωή σε αρκετούς ανθρώπους.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8120&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote