Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αυτοδυναμία με το στανιό Εκτύπωση E-mail
22.11.07
Σε μια κίνηση να μετριάσει την αρνητική εικόνα, η κυβέρνηση έδειξε στον Γιώργο Παπανδρέου το δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία εκείνος όμως έχει χαρακτηρίσει «νεκρό γράμμα», για να συζητήσουν εκεί θέματα που άπτονται του γερμανικού συστήματος (αριθμός βουλευτών Επικρατείας κ.ά.).

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπει σε μια συζήτηση, η οποία θα αναφέρεται σε όλο το εκλογικό σύστημα, αλλά και στη διοικητική δομή», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. «Είναι μια συζήτηση, η οποία μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, γιατί άλλωστε, ιδέες ή προτάσεις που έχουν ακουστεί αφορούν σίγουρα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία είναι προς αναθεώρηση».

Οι τρεις αλλαγές

Δύο είναι οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου, οι οποίες είναι σαφές ότι υπαγορεύθηκαν από τη μέγκενη των 152 εδρών και προστέθηκε και μία τρίτη για τα μάτια του κόσμου (ποσόστωση γυναικών):

1. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 50 αντί για 40 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία με εκλογικό ποσοστό ακόμη και κάτω του 39%. Η αύξηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα επηρεάζει κυρίως το δεύτερο, αλλά αφαιρεί και από τα μικρά κόμματα (ΚΚΕ και ΣΥΝ θα έπαιρναν λιγότερες έδρες αν οι αλλαγές ίσχυαν στις τελευταίες εκλογές).

2. Οι συνασπισμοί κομμάτων, ακόμη και αν βγουν πρώτη εκλογική δύναμη, δεν δικαιούνται το μπόνους των 50 εδρών. Αυτό μετακυλίεται στο πρώτο κόμμα, που κατεβαίνει αυτόνομο, ανεξάρτητα από την εκλογική του δύναμη. Αν τα συνεργαζόμενα κόμματα κατεβούν ως ενιαίο κόμμα, τότε μπορούν να πάρουν το μπόνους. Αλλά αυτό είναι υποκριτικό και όχι ρεαλιστικό. Παύουν να είναι συνασπισμοί, αλλά ένα νέο κόμμα, που προήλθε από συγχώνευση.

«Η σύμπραξη των κομμάτων βεβαίως επιτρέπεται, απλά η προσαύξηση παραχωρείται στο πρώτο αυτοτελές κόμμα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. «Δηλαδή το κόμμα το οποίο είναι ενιαίο και το οποίο κατέρχεται στις εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια».

3. Υποχρεωτικά πλέον, τουλάχιστον το 1/3 των υποψηφίων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια θα είναι γυναίκες. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για φεμινιστική στροφή της κυβέρνησης. Πρόκειται για ευρωπαϊκή επιταγή, η οποία μάλιστα ήδη εφαρμόζεται από τα περισσότερα κόμματα (προβλέπουν ποσόστωση στα κομματικά όργανα, στις λίστες των υποψηφίων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κ.λπ.).

Ασφαιρα Σουφλιά

Τα τελευταία άσφαιρα πέταξε ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος στηρίζει το γερμανικό μοντέλο από το '94. «Αυτό το φάκελο μου τον έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος για τιμωρία, για να διαβάσω για την αλλαγή που προτείνει στον εκλογικό νόμο», δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου. «Εν πάση περιπτώσει, η πάγια θέση μου είναι ότι το γερμανικό σύστημα θα αποτελούσε ένα μέσο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Δεν την αλλάζω, αλλά βεβαίως, από κει και πέρα, είμαι μέλος της κυβέρνησης και θα στηρίξω την απόφαση και την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο».

«Εχω πει ότι αυτό το οποίο σήμερα προέχει είναι μια σταθερότητα κυβερνητική και γι' αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, που επίσης είναι υπέρ του γερμανικού. «Από κει και πέρα ο διάλογος θα προχωρήσει και θα τα δούμε».

Αντιπερισπασμός

Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος σε μια κίνηση αντιπερισπασμού κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση από την οποία αποχώρησε. «Χωρίς να το έχει ονομάσει, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αναφέρεται στο λεγόμενο "γερμανικό σύστημα"», δήλωσε. «Η λίστα, όμως, σας θυμίζω στο "γερμανικό σύστημα" δεν είναι λίστα που ορίζει ο αρχηγός του κόμματος, αλλά είναι λίστα που ορίζεται έπειτα από εσωκομματικές εκλογές. Και η σειρά την οποία καταλαμβάνει κάποιος έχει να κάνει με τη σειρά εκλογής του μέσα στο κόμμα. Χρειάζεται αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος.

Ενώ το γνωρίζει αυτό το ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνο το κόμμα το οποίο αρνείται να μετέχει στη συνταγματική αναθεώρηση».

enet


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=812&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote