Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βλάπτει την ευρωζώνη
ΗΠΑ: Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βλάπτει την ευρωζώνη Εκτύπωση E-mail
01.11.13

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας προκαλείται από την κριτική που άσκησε η Ουάσινγκτον στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας πως η γερμανική οικονομική πολιτική υπονομεύει τις προσπάθειες της ευρωζώνης για έξοδο από την κρίση, καθώς το γερμανικό οικονομικό μοντέλο «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές». Ως γνωστόν η κυβέρνηση Ομπάμα καλεί τις χώρες με εμπορικά πλεονάσματα- όπως η Γερμανία και η Κίνα- να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.

Σε εξαμηνιαία έκθεση προς το Κογκρέσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική πολιτική, οι επικρίσεις σε βάρος της Γερμανίας ξεχωρίζουν για τις αυστηρές διατυπώσεις και την εξέχουσα θέση τους.

"Ο αναιμικός ρυθμός της αύξησης της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτηση από τις εξαγωγές έχουν εμποδίσει" τις προσπάθειες να καταστεί σταθερότερη η οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει στην έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

"Το αποτέλεσμα είναι μια αποπληθωριστική τάση για την περιοχή του ευρώ, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία".

Ο αποπληθωρισμός είναι μια επίμονη μείωση των μισθών και των τιμών και μπορεί να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής εξασθένησης.
ΗΠΑ: Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βλάπτει την ευρωζώνη

Οι επικρίσεις αυτές διατυπώνονται σε μια δύσκολη συγκυρία στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. Γερμανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου έπειτα από πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

Εδώ και χρόνια, η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αποτελούσε μια ευκαιρία για την αμερικανική κυβέρνηση για να επικρίνει δημοσίως τις συναλλαγματικές πρακτικές της Κίνας, όμως αυτή τη φορά η Γερμανία φαίνεται να παίρνει από την ασιατική χώρα την πρωτοκαθεδρία στις αμερικανικές επικρίσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι καθαρές γερμανικές εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων υπερέβησαν εκείνες της Κίνας κατά το 2012. Οι συστάσεις προς τη Γερμανία βρίσκονται επίσης στην κορυφή του καταλόγου των ενεργειών που η Ουάσινγκτον θεωρεί απαραίτητες για να καταστεί σταθερότερη η παγκόσμια οικονομία.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία θα απορροφούσε περισσότερα αγαθά από τις χώρες στη νότια περιφέρεια της ευρωζώνης, οι οποίες εξακολουθούν να υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Όπως συνηθίζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χειραγωγό των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Επέμεινε στην περιγραφή του γιουάν ως "σημαντικά υποτιμημένου" νομίσματος, κάτι που αποτελεί μόνιμο παράπονο των πολιτικών και των εταιρειών στις ΗΠΑ επειδή η χαμηλή ισοτιμία του γιουάν καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες στις ΗΠΑ σε βάρος των αμερικανών κατασκευαστών.

Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισήμανε επίσης πως η πρόσφατη ανατίμηση του γιουάν ήταν "καλή για την οικονομία των ΗΠΑ" και κάλεσε την Κίνα να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί ταχύτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης πως παρακολουθεί στενά τις ιαπωνικές οικονομικές πολιτικές για να καθορίσει αν είναι προσανατολισμένες στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Βερολίνο: Ακατανόητη κριτική - Στόχος μας η ανταγωνιστικότητα

Απαντώντας στην κριτική του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η γερμανική κυβέρνηση την χαρακτήρισε «ακατανόητη». Με γραπτή του μάλιστα ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντέτεινε ότι τα πλεονάσματα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στην Γερμανία «αντανακλούν την ισχυρή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και την διεθνή ζήτηση για γερμανικά προϊόντα ποιότητας».

«Δεν υπάρχουν στη Γερμανία ανισορροπίες που θα έπρεπε να διορθωθούν» στην οικονομική πολιτική της χώρας, σημείωσε παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, επικαλούμενο «μια ρωμαλέα αύξηση των μισθών» των Γερμανών, μια αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και μια σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων των γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν κάποτε περιορισμένες.

Παράλληλα και οι συντηρητικοί της Μέρκελ απέρριψαν την κριτική αυτή των ΗΠΑ για την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές, αλλά οι πιθανοί μελλοντικοί τους εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες, συμφώνησαν ότι η χώρα τους πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.

Πάντως, τόσο οι συντηρητικοί της Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, ανταπάντησαν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να είναι παγκοσμίως ανταγωνιστική.

«Πάντοτε ήμασταν μια ισχυρή εξαγωγική χώρα και είμαστε περήφανοι γι' αυτό», δήλωσε η Ίλζε Άιγκνερ, η επικεφαλής των συντηρητικών για τα οικονομικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Σοσιαλδημοκράτης ομόλογός της Χουμπέρτους Χάιλ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει το «καθήκον» της να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, το οποίο σημαίνει την προάσπιση των αυξήσεων των μισθών και το να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8096&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote