Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Διαμεσολάβηση της ΕΕ προς τους Κούρδους ζητά η Αγκυρα Εκτύπωση E-mail
21.11.07
Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμεί μια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, θα πρέπει και η ίδια να βρει τρόπους να πείσει την ηγεσία του κουρδικού κόμματος DTP, προκειμένου αυτό να εγκαταλείψει τη στήριξη της ένοπλης πάλης και να εκφράσει τις διεκδικήσεις του με πολιτικό τρόπο, αποκλειστικά μέσα από το Κοινοβούλιο. Αυτή τη θέση υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στη χθεσινή συνάντησή του με την κοινοτική Τρόικα στις Βρυξέλλες (πορτογαλική προεδρία, ύπατος εκπρόσωπος για εξωτερικές σχέσεις Χαβιέρ Σολάνα και Κομισιόν). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, ο κ. Μπαμπατζάν ήταν απολύτως σαφής στο αίτημα της χώρας του να διαμεσολαβήσει η Κοινότητα στο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας DTP, ασκώντας όλες τις δυνατές πιέσεις επάνω του, προκειμένου να εγκαταλείψει την υποστήριξη του «τρομοκρατικού» ΡΚΚ και να προχωρήσει σε πλήρη πολιτικοποίηση των διεκδικήσεων των Κούρδων, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλες ένοπλες οργανώσεις στην Ευρώπη, όπως λ.χ., ο ΙΡΑ στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ο κ. Μπαμπατσάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της χώρας του στο βόρειο Ιράκ, εξηγώντας ότι η διοίκηση των Κούρδων του Ιράκ δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία με την αδυναμία της να ελέγξει τη δράση του ΡΚΚ στο έδαφος της. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χόσιαρ Ζεμπάρι ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι «μειώθηκαν» οι πιθανότητες μιας τουρκικής εισβολής στις κουρδικές περιοχές του Βορρά.

Διαπραγμάτευση
Ο κ. Μπαμπατζάν και οι κοινοτικοί συνομιλητές του αναφέρθηκαν επίσης στην προοπτική ανοίγματος δύο ακόμη διαπραγματευτικών κεφαλαίων (διευρωπαϊκά δίκτυα, υγεία και προστασία των καταναλωτών) στις 18 Δεκεμβρίου, αφού δηλαδή οι ηγέτες των «27», στο συμβούλιο κορυφής που θα έχει προηγηθεί (14-15 Δεκεμβρίου), θα έχουν ικανοποιήσει το αίτημα της Γαλλίας για σύσταση μιας επιτροπής η οποία θα εξετάσει διεξοδικά το πρόβλημα των μελλοντικών συνόρων της Ευρώπης.

Οπως έγινε επίσης γνωστό χθες στις Βρυξέλλες, η Γαλλία δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ, άλλες χώρες της Κοινότητας, το Ισραήλ, αλλά και από την πανίσχυρη συνομοσπονδία των γαλλικών βιομηχανιών, να άρει τις αντιρρήσεις της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Για τον σκοπό αυτό, Αγκυρα και Παρίσι έχουν συμφωνήσει στη σύσταση επιτροπής. Το πρόβλημα που πρέπει όμως να λυθεί είναι η άρνηση της Τουρκίας να συζητηθούν, στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής, οι ιδέες του Νικολά Σαρκοζί περί μιας ευρωμεσογειακής ένωσης, όπου η Τουρκία θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=809&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote