Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κοντά στα 100 δολάρια
Κοντά στα 100 δολάρια Εκτύπωση E-mail
21.11.07
Μία ανάσα από τα εκατό δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το πετρέλαιο, προκαλώντας νέο πανικό σε επενδυτές, καταναλωτές, αναλυτές και οικονομικά επιτελεία. Η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε σήμερα, στις διεθνείς αγορές, στα 99,29 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς και στη Σοφοκλέους και εκτόξευσε την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,48. Με πτώση 2,86%, στις 4.818,26 μονάδες, έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα επηρεαστεί η ευρωπαϊκή οικονομία απο τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια

Η απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι πλέον ορατή. Το πετρέλαιο κοντεύει να φτάσει και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στις ασιατικές αγορές το βαρέλι έφτασε τα 99,29 δολάρια, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή υποχώρησε στα 98,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το brent, έφτασε τα 95,49 δολάρια.

Διεθνείς αναλυτές αποδίδουν την πετρελαϊκή κούρσα σε καθαρή κερδοσκοπία.

Ως υπεύθυνοι για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια υποδεικνύονται επενδυτικοί φορείς που χάνουν λεφτά από την καθημερινή πτώση του δολαρίου .

Για την Ευρώπη και την Ελλάδα, το ακριβό ευρώ στην περίπτωση του πετρελαίου αποδεικνύεται σωτήριο, καθώς με τη σημερινή ισοτιμία τα 98 δολάρια που τιμάται το βαρέλι αντιστοιχούν σε 66,21 ευρώ (ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,48).

Αν το δολάριο ήταν ισχυρό όπως το 2001, το πετρέλαιο θα μας κόστιζε 103,88 ευρώ, άρα 57% ακριβότερα.

Από το 2001 έως σήμερα η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 326% σε δολάρια και κατά 171% σε ευρώ.

Την ίδια ώρα το ευρώ συνεχίζει την κούρσα του, φτάνοντας τα 1,48 δολάρια. Το δολάριο χάνει και έναντι του γιεν, στο χαμηλότερο επίπεδο της ισοτιμίας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Η νέα πτώση του αποδίδεται και στη δημοσιοποίηση της αναθεωρημένης πρόβλεψης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για μικρότερη ανάπτυξη το 2008.

Η νομισματική αναταραχή σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές ανησυχίες που δημιουργεί το πετρέλαιο οδήγησε σε οξυτάτη κρίση τα χρηματιστήρια, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι περισσότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση πάνω από 2%, ενώ με απώλειες άρχισε και η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.818,26 μονάδες έναντι 4.960,31 μονάδων της προηγουμένης μέρας, σημειώνοντας πτώση 142,03 μονάδων ή σε ποσοστό 2,86%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 4.784,36 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 3,55%.
ert




Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=808&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote