Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σαμαράς: Ζητούμενο η ανάπτυξη
Σαμαράς: Ζητούμενο η ανάπτυξη Εκτύπωση E-mail
22.10.13

Την ανάληψη κοινής δράσης από την Ελλάδα και την Ιταλία για το κρίσιμο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ενόψει της προεδρίας που θα ασκήσουν οι δύο χώρες εναλλάξ στην ΕΕ, το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ιταλός ομόλογός του, Ενρίκο Λέτα, στη συνάντηση μιας ώρας που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, στη Ρώμη.

«Θέτουμε ουσιαστικά σημεία ώστε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 24ης και 25ης Οκτωβρίου να μην αντιμετωπίσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με τρόπο επιφανειακό», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται «για την ενίσχυση της Frontex, την έναρξη της δραστηριότητας του Eurosur (Ευρωπαϊκού Συστήματος Περιπολίας των Συνόρων) από τις 2 Δεκεμβρίου και μια νέα και διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος του ασύλου».

Οι δυο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να δοθούν σαφέστερες απαντήσεις από τις χώρες εκείνες από τις οποίες ξεκινούν τα παράνομα μεταναστευτικά κύματα, όπως την Λιβύη.

«Συζητήσαμε τα δύο κύριας σημασίας θέματα, της παράνομης μετανάστευσης και της ανεργίας των νέων. Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα και μια πρόκληση, διότι οι τραγωδίες δεν λαμβάνουν χώρα μόνον όταν υπάρχουν ναυάγια, αλλά και όταν οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στην στεριά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς μέλλον και χωρίς παρελθόν, οι οποίοι φτάνουν στις χώρες μας αφήνοντας πίσω τους εμπόλεμες καταστάσεις και κράτη με οικονομικά προβλήματα. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση να τους απορροφήσουμε και δημιουργείται αστάθεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έθεσε ως προτεραιότητες νέες πολιτικές επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης, νέες διαδικασίες για την διαπίστωση της ταυτότητας των μεταναστών και την ενίσχυση της Frontex.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ανθρωπιά, η Ευρώπη πρέπει να είναι σημείο αναφοράς, με αξίες και ελπίδα για τους ανθρώπους αυτούς», υπογράμμισε στην συνέχεια.

Οι δυο πρωθυπουργοί αποφάσισαν επίσης την δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των δυο κυβερνήσεών τους, ενόψει των δύο ευρωπαϊκών συνόδων και των προεδριών της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Ενρίκο Λέττα δήλωσε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, διότι μόνον έτσι μπορεί να στηριχθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες με σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η κρίση μου, ως πολιτικός, είναι ιδιαίτερα θετική», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

«Ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης χάσαμε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας και οι πολίτες απώλεσαν το 40% του εισοδήματός τους. Παρά ταύτα, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι ενδεικτικό της επιτυχίας των προσπαθειών μας και της σταθεροποίησης της χώρας», είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια «επανεκκίνηση», ενώ υπογράμμισε «ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

Ο κ.Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του νωρίτερα στη Μάλτα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Τζόζεφ Μουσκάτ, τόνισε την ανάγκη χάραξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο των νότιων ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι η ανεργία είναι 27% και έχουμε πολλούς ανέργους και πολλούς παράνομους μετανάστες, κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Λέτα, συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού έλεγαν ότι «για πρώτη φορά οι τρεις χώρες, όπως και άλλες που είναι σε συνεργασία, βάζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ως μίας πραγματικής απειλής που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις χώρες μας, και ζητούν μέτρα που φθάνουν μέχρι τον επαναπατρισμό των μεταναστών».

Δεν αφορά αυτό μία φράση σε ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά μία συνολική στρατηγική μέτρων, σημείωσαν.

Επεσήμαιναν δε ότι η εκστρατεία ξεκινά τώρα και θα κλιμακωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο (μετά αρχίζει η ελληνική προεδρεία στην ΕΕ).

Οι ίδιοι συνεργάτες κατέληγαν ότι η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να βρει μία πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο -αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο χρόνος είναι τώρα.

Τέλος, ανέφεραν ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συνεργασία και σε άλλα θέματα, όπως η ανεργία και η ανάπτυξη.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8074&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote