Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο ισπανικός «ιός» τύπου HOLA χτύπησε και χθες τις Ο.Α.
Ο ισπανικός «ιός» τύπου HOLA χτύπησε και χθες τις Ο.Α. Εκτύπωση E-mail
20.11.07
Επιδημία που καθηλώνει αεροσκάφη φαίνεται ότι πλήττει τα μισθωμένα από την ισπανική HOLA Boeing των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ο στόλος της οποίας συρρικνώνεται επικίνδυνα. Η διοίκηση των Ο.Α., από την πλευρά της, αναζητεί εναγωνίως τρόπους να ξεφορτωθεί τα «σάπια» αεροσκάφη, όπως χαρακτηρίζονται ακόμη και από στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, ενώ χθες τερματίστηκε οριστικά και η σύμβαση για το Boeing 737-400 το οποίο είχε παραμείνει καθηλωμένο για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα λόγω προβλήματος που παρουσίασε στο σύστημα συμπίεσης.

Χθες σημειώθηκε το τρίτο περιστατικό μέσα σε λίγες εβδομάδες, με ένα Boeing 737-300, το οποίο παρουσίασε πρόβλημα στο δεξί συρόμενο παράθυρο του συγκυβερνήτη. Κατά τη διαδικασία ανόδου, λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα - Αθήνα (αναχώρησε στις 07.10), η κυβερνήτης διαπίστωσε ένα «γαλάκτωμα» στο τζάμι του συγκυβερνήτη, το οποίο, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ρωγμή. Αμέσως αποφασίστηκε η αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας όπου και επέστρεψε στις 07.25. Στην Κέρκυρα μετέβη με ελικόπτερο κλιμάκιο τεχνικών (ένας τεχνικός και ένας επιθεωρητής) της Ολυμπιακής, προκειμένου να επισκευάσει τη βλάβη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από υπερβολική τάση ηλεκτρικού ρεύματος στο θερμαινόμενο τζάμι, με αποτέλεσμα αυτό να θολώσει και στη συνέχεια να δημιουργηθεί το «γαλάκτωμα» (εν δυνάμει ρωγμή). Οι 102 επιβάτες και πλήρωμα που επέβαιναν στο αεροσκάφος αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στον προορισμό τους.

Του χθεσινού περιστατικού προηγήθηκαν δύο ακόμη καθηλώσεις αεροσκαφών, καθώς μετά το Boeing που είχε πρόβλημα στο σύστημα συμπίεσης εκφράστηκαν αμφιβολίες όσον αφορά τον τρόπο επισκευής μιας βλάβης στους συνδέσμους της ατράκτου άλλου Boeing 737-300, EC-KHI (μισθωμένο και αυτό από την ισπανική HOLA). Η διοίκηση των Ο.Α. αναμένει προς το παρόν την έγκριση της Boeing για τον τρόπο επισκευής της βλάβης. Ωστόσο, μέχρι να δοθεί η απάντηση (δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα), το αεροσκάφος παραμένει καθηλωμένο, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση των Ο.Α. να προχωρήσει σε καταγγελία και αυτής της σύμβασης. Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Με ανακοίνωσή τους πάντως οι Ο.Α. διευκρινίζουν ότι εφεξής θα προχωρήσουν «σε μισθώσεις αεροσκαφών με τη μέθοδο του Dry Lease (μεσο-μακροπρόθεσμες μισθώσεις), θεωρώντας τη μέθοδο πιο αποδοτική».

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει εμμέσως ανησυχίες για τη λειτουργία αεροπορικών εταιρειών που λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ΥΠΑ έχει προχωρήσει στη διενέργεια περισσότερων από 800 ελέγχων μέσα στο 2007. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το ίδιο διάστημα έχει ανασταλεί η άδεια λειτουργίας τριών εταιρειών τσάρτερ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει άλλη μία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές πτήσεων της ΥΠΑ δεν μπορούν να προβούν -βάσει των διεθνών κανονισμών- σε κανένα τεχνικό έλεγχο των αεροσκαφών της HOLA, καθώς είναι νηολογημένα εντός Ε.Ε., σε άλλη όμως χώρα.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=807&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote