Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καθαρή νίκη Ομπάμα στον πρώτο γύρο
Καθαρή νίκη Ομπάμα στον πρώτο γύρο Εκτύπωση E-mail
19.10.13

Εμφανώς κουρασμένος κι εκνευρισμένος από την ιλαροτραγωδία που παίχτηκε επί 16 ημέρες στο Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα στο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς αμέσως μετά το «ξεκλείδωμα του λουκέτου» και την αύξηση του ορίου του χρέους -συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρά πέντε με ευρεία πλειοψηφία στη Γερουσία με ψήφους 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά και με 287 ψήφους υπέρ και 114 κατά στη Βουλή των Αντιπροσώπων (οι θετικές ψήφοι των Ρεπουμπλικάνων ήταν μόλις 87)- δεν είχε καμία διάθεση για πανηγυρισμούς.

Χωρίς διάθεση για πανηγυρισμούς εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για το πολιτικό μπρα ντε φερ των τελευταίων ημερών με τους Ρεπουμπλικάνους

Αντιθέτως, είχε μεγάλη διάθεση να τα... ψάλει στους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτός ο γύρος πάντως ήταν δικός του, καθώς ήταν αυτός που είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό και δεν θα καταβάλει «λύτρα» στους πολιτικούς του αντιπάλους για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους. Και το τήρησε.

Σύμφωνα με τον Τάχμαν Μπράντλεϊ του ABC News, οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος είναι ξεκάθαρα οι νικητές: «Αναλογιστείτε τι ακριβώς έγινε με μια μικρή φατρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τα μέλη του Κινήματος του Τσαγιού είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους κατά της κυβέρνησης. Ουσιαστικά απειλούσαν με την αδυναμία της πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους και ζητούσαν μια ανταλλαγή, με μια μεγάλη ανατροπή στον νόμο Ομπάμα για την υγεία. Ομως αυτό δεν θα συμβεί. Αναγκάστηκαν να παραδοθούν και μάλιστα παραδόθηκαν άνευ όρων», επισημαίνει.

Ο νικητής, ωστόσο, κράτησε χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας πως «κανείς δεν βγήκε κερδισμένος», αναγνωρίζοντας πως οι συμπατριώτες του είναι «απηυδισμένοι με την Ουάσιγκτον» και καλώντας το Κογκρέσο σε συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό και την αγροτική νομοθεσία. Και παρόλο που δεν πανηγύρισε, δεν επέδειξε και τη μεγαθυμία που επιδεικνύουν συνήθως οι νικητές, καθώς ήταν επικριτικός προς τους Ρεπουμπλικάνους, στέλνοντάς τους τρία μηνύματα:

Πρώτον, δεν υπήρχε κανένας λόγος να φτάσει η χώρα ως το χείλος του γκρεμού (άποψη με την οποία παρεμπιπτόντως ταυτίζονται και αρκετοί εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος).

Δεύτερον, αυτοί οι «πολιτικοί ακροβατισμοί» έβλαψαν την οικονομία, «ίσως να μην υπάρχει τίποτε άλλο που να έβλαψε τόσο την οικονομία μας και την αξιοπιστία μας στον κόσμο όσο η παράσταση που παρακολουθήσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης, ενώ απλώς και μόνο η απειλή μιας στάσης πληρωμών αύξησε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.

Τρίτον, το Κογκρέσο πρέπει να εργαστεί σκληρά, προκειμένου να επιδιορθωθεί μέρος της ζημιάς: «Τώρα που η κυβέρνηση άνοιξε ξανά», τόνισε, «και απομακρύνθηκε η απειλή για την οικονομία μας, όλοι μας πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε στους λομπίστες και τους μπλόγκερ και σε αυτούς που κερδίζουν από τις διαμάχες και να συγκεντρωθούμε σε αυτό που η πλειοψηφία των Αμερικανών μάς έστειλε εδώ να κάνουμε».

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Ανοίγει δύο ακόμα καυτά μέτωπα

Ο Ομπάμα με τον αέρα της νίκης άνοιξε δύο νέα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα: το ένα αφορά τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος και το δεύτερο το νομοσχέδιο για την αγροτική μεταρρύθμιση, ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει εγκριθεί από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία, αλλά πρέπει επίσης να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το σώμα στο οποίο πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιδρούν στην εφαρμογή του.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΤΑ
«Εμφύλιος» στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

Μετά τη λήξη συναγερμού στο Καπιτώλιο και την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ την ύστατη στιγμή, εκνευρισμό, πικρία και βαθύτατη ρήξη φέρνει η επόμενη ημέρα στους ηττηθέντες Ρεπουμπλικάνους.

«Χάσαμε αυτήν τη μάχη», δήλωσε ο Τζον Μακέιν, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που προειδοποιούσαν επί εβδομάδες ότι θα έχαναν τη μάχη του προϋπολογισμού απέναντι στους Δημοκρατικούς εάν τη συνέδεαν με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Ομπάμα για την υγεία «Obamacare».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, συνδέοντας τον προϋπολογισμό με τη μεταρρύθμιση της υγείας, οι Ρεπουμπλικάνοι ζημίωσαν πρωτίστως το δικό τους πολιτικό στρατόπεδο και υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά εμπλεκόμενοι σε έναν «εμφύλιο πόλεμο» εν όψει των εκλογών για τη μερική ανανέωση του Κογκρέσου τον επόμενο χρόνο.

Πάντως, μεταξύ των ρεπουμπλικανικών κύκλων βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για την ήττα τους στο πόκερ του προϋπολογισμού, με την κρατούσα θεωρία να δείχνει ως υπαίτιο τον Τεντ Κρουζ και τους σκληροπυρηνικούς της παράταξης που υποστήριξαν το κίνημά του για «Αποχρηματοδότηση του Obamacare».

Παρόλο που ο ίδιος κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητά του από 47% σε 74% μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων - υποστηρικτών του Tea Party μέσα σε τρεις μήνες, πυροδότησε την έντονη οργή πολλών Ρεπουμπλικάνων επειδή συμπαρέσυρε πολλούς συντηρητικούς στη Γερουσία σε έναν αγώνα που ήταν εξαρχής καταδικασμένος.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μερικοί συντηρητικοί, μεταξύ των οποίων οι υποστηρικτές του Τεντ Κρουζ, που λένε ότι η ρεπουμπλικανική ηγεσία του Κογκρέσου χειρίστηκε λανθασμένα το ζήτημα υποβαθμίζοντας το κίνημα «Αποχρηματοδότηση του Obamacare» και επιτρέποντας να επέλθει ένα «λουκέτο» χωρίς να έχει ξεκάθαρα αιτήματα και στρατηγική, αντί να συνεργαστεί με τους συντηρητικούς.

Τέλος, υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι υπάρχουν δεκάδες μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που δεν έχουν καμία ιδεολογία και δεν ενδιαφέρονται να πετύχουν το οτιδήποτε σε επίπεδο πολιτικής.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8067&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote