Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ο μοναχός δεν πρέπει να μετατρέπεται σε επιχειρηματία»
«Ο μοναχός δεν πρέπει να μετατρέπεται σε επιχειρηματία» Εκτύπωση E-mail
17.10.13

Την έντονη δυσφορία του για την δικαστική τροπή της υπόθεσης του Βατοπεδίου, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας, χθες, ενώπιον του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και των άλλων 19 Ηγουμένων των μονών της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας ο κ. Βαρθολομαίος, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις προκειμένου να τονίσει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παραπομπή 14 ατόμων σε δίκη, μεταξύ αυτών τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, καθώς -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα- οι ενέργειες των κατηγορουμένων έπληξαν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Χωρίς να ονοματίσει πρόσωπα, αλλά «φωτογραφίζοντας» γεγονότα ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ως «λυπηρό πρόβλημα» την υπόθεση του Βατοπεδίου και την «δυσμενή τροπή» που έλαβε λόγω της «εις δίκην παραπομπής, δια εκ προθέσεως πράξεις “κακουργηματικής” βαρύτητος καθηγουμένου εκ των πρώτων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και μοναχού συνεργάτου αυτού», μια εξέλιξη που, όπως σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, έχει ως αποτέλεσμα την διαπόμπευση του ιερού τόπου του Άθωνα.

«Ο διασυρμός τον οποίο υφίσταται ο Ιερός Τόπος είναι μέγας» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε με νόημα ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τάσεις εκκοσμίκευσης, καθώς η αποστολή του μοναχού είναι διαφορετική και δεν πρέπει να μετατρέπεται σε κοινωνικό εργάτη μέσω φιλανθρωπικών έργων πολύ δε περισσότερο σε επιχειρηματία.

Αυτές οι παραινέσεις έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό από την πλευρά των Αγιορειτών, καθώς όλες οι μονές του Άθωνα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων εκτός του Αγίου Όρους, αλλά και με τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στήριξη για την φορολογία

Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τάχθηκε στο πλευρό των Αγιορειτών σε δυο άλλα μείζονα ζητήματα που αποτελούν σημεία τριβής με την πολιτεία: το φορολογικό και την κατάργηση του ΚΕΔΑΚ.

Για το θέμα της φορολογίας ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στους Ηγουμένους εξέφρασε τη δεδομένη στήριξή του «δια την διαφύλαξιν και προστασίαν του προνομιακού καθεστώτος του Αγίου Όρους» στο οποίο –τουλάχιστον μέχρι σήμερα- περιλαμβάνονταν και φορολογικές διευκολύνσεις.

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος και στον παριστάμενο εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους, τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου κάλεσε την πολιτεία να εξετάσει και πάλι το ζήτημα της φορολογίας της εκτός του Αγίου Όρους περιουσίας των μοναστηριών, αναφέροντας με ιδιαίτερο νόημα «ο ιερός Άθως, εδώρησεν εις το Ελληνικόν Κράτος, ως έπραξε και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, το πλείστον της κτηματικής αυτού περιουσίας προς αποκατάστασιν των εκ Μικράς Ασιας προσφύγων»…

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να επισκεφθεί την Μονή Παντελεήμονος, που αποκαλείται και «ρώσικο μοναστήρι». Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το μοναστήρι αυτό ήταν το μόνο που δεν υπέγραψε το 1913 το ψήφισμα για την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελλάδα.

www.real.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8063&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote