Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παραμένει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ
Παραμένει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
12.10.13

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τη συνάντηση διάρκειας 90 λεπτών που είχαν νωρίτερα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, αλλά διευκρίνισαν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού ή τον τερματισμό της αναστολής της λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που συνεχίζεται για 11η ημέρα.

"Είχαμε συνομιλίες για όλα", είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Νταν Κόουτς, ο οποίος εκπροσωπεί την Ιντιάνα. "Αυτό ήταν εποικοδομητικό. Αλλά δεν υπήρξε διευθέτηση" των διαφορών, πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Όριν Χατς της Γιούτας δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την διάρκεια της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων για μια βραχυπρόθεσμη επέκταση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, η οποία εκλέγεται στο Μέιν, δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ενδιαφέρον για τις προτάσεις που του υπέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά "δεν τις αποδέχθηκε".

Οπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος, η πρόταση των ρεπουμπλικάνων η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.

«Μια αύξηση του ορίου του (ομοσπονδιακού) δανεισμού για έξι εβδομάδες που συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό θα μας έφερνε ακριβώς στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, σε μόλις έξι εβδομάδες, ακριβώς πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών και την προφανώς σημαντική περίοδο των αγορών ενόψει των γιορτών», επισήμανε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Δεν θα έπρεπε να συνδέσουμε την απειλή της χρεοκοπίας με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό», ανέφερε ακόμη ο Κάρνεϊ.

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με μερικές ημέρες πριν «ακόμη δεν έχουμε επιτύχει μία συμφωνία», τόνισε.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε ότι ο Μπένερ συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση των συνομιλιών για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού και της επαναλειτουργίας των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους η χρηματοδότηση των οποίων έχει ανασταλεί.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τις ΗΠΑ για την αποτροπή του χειρότερου σενάριου της στάσης πληρωμών.

Οι υπουργοί Οικονομικών και ηγετικά στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών κάλεσαν την Ουάσινγκτον να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας δυνητικά αποσταθεροποιητικής κήρυξης αθέτησης πληρωμών από μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και την αμερικανική κεντρική τράπεζα να ενεργήσει προσεκτικά όταν αποφασίσει να μειώσει τον όγκο των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "είναι απαραίτητο να αναλάβουν δράση άμεσα για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες".

Υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους έχουν αναστείλει εν μέρει τη λειτουργία τους λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και το Λευκό Οίκο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκ. δολάρια.

Διάφοροι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο έχουν προειδοποιήσει πως μια ενδεχόμενη αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει την "οροφή" του αμερικανικού χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Αντόν Σιλουάνοφ, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, της χώρας που προεδρεύει φέτος στην G20, τόνισε ότι η αναφορά που έγινε στην ανακοίνωση αντιστοιχεί στην "γενική επιθυμία να δοθεί το ταχύτερο μια λύση στο πρόβλημα".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο σήμερα, αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις γι' αυτό.

Η άρση του αδιεξόδου χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, που η G20 θεωρεί ότι δείχνει σημάδια βελτίωσης αλλά είναι ακόμη αντιμέτωπη με "πτωτικούς κινδύνους".

Εξάλλου η προοπτική του τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ανησυχεί πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς νωρίτερα φέτος η αναστάτωση στις αγορές που ανέμεναν ότι αυτή η κίνηση θα αποφασιζόταν άμεσα τις στέρησε από τη φθηνή ρευστότητα που είχε εισρεύσει σε αυτές.

Ο Σιλουάνοφ επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικάνους.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8053&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote