Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πετάνε 2.357.000 ευρώ για ερπύστριες στις παρελάσεις!
Πετάνε 2.357.000 ευρώ για ερπύστριες στις παρελάσεις! Εκτύπωση E-mail
11.10.13

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, να επαναφέρει στις παρελάσεις τα τεθωρακισμένα άρματα.

Και έχει προκαλέσει σάλο καθώς ένας από τους βασικούς λόγους που είχαν αποσυρθεί από τις παρελάσεις ήταν το υψηλό κόστος και συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Άμυνας, τα 2.357.000 ευρώ, που στοίχισε το 2009 η συμμετοχή των μηχανοκίνητων τμημάτων στις παρελάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το εύλογο ερώτημα είναι εάν τα κάπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ τώρα μας περισσεύουν και εάν η συμμετοχή των τεθωρακισμένων στις δυο παρελάσεις είναι τόσο σημαντική για τον Έλληνα πολίτη…

 Να σημειωθεί ότι το μοναδικό κόμμα που είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την κατάργηση των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων από τις παρελάσεις ήταν η Χρυσή Αυγή δια του βουλευτή Αντώνη Γρέγου. Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 16 Απριλίου 2013 και είχε συζητηθεί στις 22 Απριλίου.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ανάμεσα στα επιχειρήματα που ανέπτυξε ήταν και το εξής αξιοθρήνητο: «Εμάς πολύ μας άρεσε αυτή η αίσθηση της ερπύστριας πάνω στο οδόστρωμα και το καυσαέριο που έβγαινε και μάλιστα φέραμε και τα παιδιά μας πολύ κοντά. Νιώθαμε την ερπύστρια πάνω στο οδόστρωμα και δεν μας πείραζε καθόλου το καυσαέριο».
Στην επίκαιρη ερώτηση απάντησε ο Παναγιώτης Καράμπελας τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος στο σκεπτικό του ανέπτυξε τρεις λόγους για τους οποίους τα τεθωρακισμένα αποσύρθηκαν από τις παρελάσεις και συγκεκριμένα:
- «Η μετακίνηση, η διεξαγωγή των παρελάσεων και η επιστροφή στις μονάδες απαιτεί μία χρονική διάρκεια της τάξης των δεκαπέντε έως είκοσι ημερών κατά την οποία τα μέσα αυτά απουσιάζουν από τις μονάδες. Συνεπώς  έχουμε ένα σημαντικό επιχειρησιακό λόγο».
- «το οικονομικό κόστος από τη συμμετοχή των μηχανοκίνητων τμημάτων υπήρξε σχετικά υψηλό και ανέρχεται στο ακριβές ποσό των 2.357.000 ευρώ».
-  «περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι αυτονόητο ότι τα μέσα αυτά είναι βαριά, εκπέμπουν ρυπαντές, μονοξείδιο, διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου κ.ο.κ και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν εις το διπλάσιο, δεδομένου ότι, εκτός από την κυρία παρέλαση, γίνονται και οι δοκιμαστικές παρελάσεις στις παρυφές των πόλεων».

Για την ιστορία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλής:
 
  ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ (βουλευτής Χρυσής Αυγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της κατάργησης των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων τμημάτων στις παρελάσεις.
Ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε Υπουργός, ο οποίος απ’ ό,τι αποδείχτηκε ήταν παντελώς άσχετος με το Στρατό, διότι και δεν υπηρέτησε τη θητεία του –υπηρέτησε ως γραφιάς και εξαγόρασε και τμήμα της θητείας του- αλλά και ως Υπουργός Οικονομικών και πάλι άσχετος αποδείχτηκε, με μόνο κριτήριο τα οικονομικά δεδομένα, προχώρησε στην κατάργηση των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων τμημάτων από τις παρελάσεις.
Ωστόσο, για εμάς είναι παρά πολύ σημαντικό και επανερχόμαστε σ’ αυτό το θέμα, γιατί οι παρελάσεις είναι ένδειξη σεβασμού και τιμής όλων αυτών που έχυσαν το αίμα τους, προκειμένου να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι παρελάσεις, με όλα τα τμήματα συμμετέχοντα, πρέπει να έχουν σαν κύριο θέμα να τονώσουν το εθνικό φρόνημα και να φέρουν κοντά τους πολίτες και τα ένστολα τμήματα.
Η όλη ενέργεια πιστεύουμε ότι αποβλέπει στην υποβάθμιση του στρατεύματος και στην περαιτέρω διάρρηξη των δεσμών ανάμεσα στην κοινωνία και στο ένστολο τμήμα. Υπενθυμίζουμε, βεβαίως, ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Γαλλία συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πραγματοποιούν μεγαλειώδεις παρελάσεις.
Επίσης, η ανωτέρω απόφαση δίνει τροφή σε γνωστούς ανθελληνικούς κύκλους που ζητούν εδώ και χρόνια την κατάργηση των παρελάσεων, των πεζοπόρων τμημάτων ή ακόμα και των μαθητικών παρελάσεων. Θα πρέπει να ξέρετε –και φυσικά το ασπάζεστε και εσείς- ότι ο λαός πηγαίνει στις παρελάσεις, προκειμένου να τονωθεί το εθνικό φρόνημα, οι δε γονείς για να καμαρώσουν τα παιδιά τους που παρελαύνουν, είτε ως στρατιώτες είτε ως μαθητές.
Εν όψει των ανωτέρω, σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ –και ειδικά εσείς ως πρώην στρατιωτικός- αν ασπάζεστε το σκεπτικό με το οποίο οδηγηθήκαμε στην κατάργηση της παρέλασης των μηχανοκίνητων τμημάτων και αν προτίθεστε να την επαναφέρετε. Ποιο είναι τελικά το απαγορευτικό κόστος για την παρέλαση των τεθωρακισμένων τμημάτων; Υπάρχει ποτέ περίπτωση, επικαλούμενος οικονομικούς ή άλλους λόγους, να προχωρήσετε στην κατάργηση των παρελάσεων γενικότερα;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Καράμπελας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κατ’ αρχάς θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα κατάργησης των παρελάσεων με τη συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων. Οι παρελάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε κάθε πρόσφορη περίπτωση, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού με την προβολή της μαχητικής τους ισχύος ως μοναδικού σχεδόν ένοπλου παράγοντος προστασίας και αποτροπής.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν, μέσω των παρελάσεων του προσωπικού τους, να αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες και να ανακαλούν ιστορικές μνήμες στη συνείδηση του ελληνικού λαού για σπουδαία γεγονότα της πατρίδας μας.
Η απόφαση για την περικοπή συμμετοχής μηχανοκίνητων τμημάτων στις στρατιωτικές παρελάσεις ελήφθη για λόγους οικονομικούς, για λόγους επιχειρησιακούς αλλά και περιβαλλοντολογικούς. Επιτρέψτε μου δι’ ολίγων να αναλύσω τους παράγοντες αυτούς.
Τα μέσα, κατά το πλείστον βαρέα άρματα και πυροβόλα, μετακινούνται από μονάδες της βορείου Ελλάδος, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το κόστος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Η μετακίνηση αυτή, η διεξαγωγή των παρελάσεων και η επιστροφή στις μονάδες απαιτεί μία χρονική διάρκεια της τάξης των δεκαπέντε έως είκοσι ημερών κατά την οποία τα μέσα αυτά απουσιάζουν από τις μονάδες. Συνεπώς  έχουμε ένα σημαντικό επιχειρησιακό λόγο.
Από πλευράς κόστους, θα αναφέρω ότι οι τελευταίες παρελάσεις του 2009 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που και αυτές έγιναν με μειωμένη συμμετοχή μηχανοκίνητων μέσων, στοίχισαν για τον Ελληνικό Στρατό περίπου 1.270.000 ευρώ. Το κόστος για το Πολεμικό Ναυτικό ήταν μηδενικό, γιατί δεν συμμετέχει με μηχανοκίνητα μέσα, ενώ για την Αεροπορία –τόσο για τα χερσαία, όσο και για τα εναέρια μέσα- το κόστος και για τις δύο παρελάσεις είναι περίπου 1.088.000 ευρώ. Με το άθροισμα αυτών φθάνουμε σε ένα κόστος περίπου των 2.350.000 ευρώ. Για να μη χρονοτριβώ με λεπτομέρειες, έχω έναν πίνακα που αφορά στο Στρατό Ξηράς που θα κατατεθεί εκ μέρους μου για να συμπεριληφθεί στα Πρακτικά της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι αυτονόητο ότι τα μέσα αυτά είναι βαριά, εκπέμπουν ρυπαντές, μονοξείδιο, διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου κ.ο.κ και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν εις το διπλάσιο, δεδομένου ότι, εκτός από την κυρία παρέλαση, γίνονται και οι δοκιμαστικές παρελάσεις στις παρυφές των πόλεων.
Αυτά έχω προς το παρόν να αναφέρω και σας ευχαριστώ.
 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ: Σας ευχαριστώ.
Ως προς το περιβαλλοντικό τι να σχολιάσω; Νομίζω ότι αυτό είναι ανάξιο σχολιασμού, δηλαδή η εκπομπή των καυσαερίων από τα τεθωρακισμένα. Εμάς πολύ μας άρεσε αυτή η αίσθηση της ερπύστριας πάνω στο οδόστρωμα και το καυσαέριο που έβγαινε και μάλιστα φέραμε και τα παιδιά μας πολύ κοντά. Νιώθαμε την ερπύστρια πάνω στο οδόστρωμα και δεν μας πείραζε καθόλου το καυσαέριο.
Να πω, επίσης, ότι υπάρχουν μονάδες που είναι πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, για να μπορεί να γίνει εύκολα η μεταφορά τους.
Έχω κάποια στοιχεία, τα οποία δεν τα είχε ζητήσει τότε ο κ. Βενιζέλος, που προέρχονται από το ΓΕΣ, το οποίο αναφέρει ότι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου κοστίζει 430 χιλιάδες ευρώ. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρει ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου κοστίζει 307.334 ευρώ. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει ότι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου κοστίζει 415.497 ευρώ.
Αντίθετα, για την αντιολισθητική βελτίωση των μαρμάρινων πατωμάτων της Βουλής, για εκείνην τη χρονιά στην οποία αναφέρομαι, είχε εγκριθεί κονδύλιο ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ και να μην ξεχνάμε ότι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δαπανώνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο σε μη κυβερνητικές οργανώσεις –αυτές τις γνωστές ανθελληνικού χαρακτήρα- όσο και σε επιχορηγήσεις που παίρνουν τα πολιτικά κόμματα ακόμη και σήμερα.
Δεν ξέρω αν μπορείτε να μας πείτε κάτι σχετικά με τα έξοδα που είχαν δημοσιευτεί τότε, στην περίοδο που αναφέρομαι, στις 13-09-2011, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη, που αφορούσαν στη Βουλή και, μάλιστα, ήταν κατά την εποχή κατά την οποία είχαν καταργηθεί οι παρελάσεις.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τρία με τέσσερα ποσά. Για πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές –δεν ξέρω ποιες είναι αυτές- 47.200.000 ευρώ. Για πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες –ποιες είναι αυτές δεν φαίνεται πουθενά, έχουν δημοσιευτεί αυτά στο διαδίκτυο- 33.300.000 ευρώ. Για διάφορες προμήθειες –δεν ξέρουμε τι εννοεί, δεν φαίνεται στον πίνακα, μίζες ή κάτι άλλο, δεν το ξέρουμε- 600.000 ευρώ. Για προμήθεια κεφαλαιακού εξοπλισμού και πληρωμές μεταβιβαστικές 17.600.000 ευρώ.
Είμαστε απόλυτα σίγουροι –και το αποδεικνύουν μέχρι και οι δημοσκοπήσεις- ότι σε τίποτα δεν θα επιβάρυνε τον ελληνικό λαό, δηλαδή δεν θα έλεγε όχι ο ελληνικός λαός και δεν θα είχε αντίρρηση –επειδή ο Στρατός, αυτήν τη στιγμή, είναι το πιο αξιόπιστο τμήμα, δηλαδή αυτόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και πολύ λιγότερο τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και όλους τους άλλους και σύμφωνα με τις επαφές που έχουμε και με συλλόγους εφέδρων, με αποστράτους, με εν ενεργεία αξιωματικούς, με την Εκκλησία αλλά και με τους Έλληνες που βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία και μας αναφέρουν το τι γίνεται- να συνεχίσουν να παρελαύνουν τα τεθωρακισμένα σε δικές μας επετείους.
Νομίζω ότι –και δεν αναφέρομαι σε εσάς- ενοχλούν τα χιλιάδες άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία σε τίποτα δεν νιώθουν ότι είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι.
 (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
  Φοβόμαστε ότι η ελληνική νεολαία κινδυνεύει, γιατί απαξιώνεται το εθνικό σύμβολο και έχουμε δει πολλές φορές αυτό να καίγεται, χωρίς εκείνοι που το καίνε να τιμωρούνται παραδειγματικά. Φοβόμαστε ότι, ίσως για λόγους συμβολισμού, δεν θέλετε να δείτε να παρελαύνουν τα τεθωρακισμένα από το Σύνταγμα.
Νομίζουμε ότι φοβάστε τις εχθρικές χώρες, όπως είναι η Τουρκία, η Αλβανία και τα Σκόπια, που καραδοκούν να πάρουν κάποιο κομμάτι της πατρίδας μας και κυρίως φοβάται η Κυβέρνηση τον ελληνικό λαό και τον κλείνει πίσω από κάγκελα και δεν μπορεί να παρακολουθήσει την παρέλαση.
Θα πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι αυτοί που είναι στις εξέδρες στις παρελάσεις είναι πολύ πιθανό να βρεθούν πίσω από κάποια άλλα κάγκελα, πολύ πιο ψηλά και πολύ πιο ασφαλή.
  Κι επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι και στα στρατόπεδα αλλά και στις παρελάσεις, όταν τα τμήματα απομακρύνονται από την εξέδρα των επισήμων, τα συνθήματα που κάποιοι τα θεωρούν φασιστικά και ρατσιστικά, όπως το «Μακεδονία ξακουστή» ή το «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ» συνεχίζουν να ακούγονται ακόμη και πιο έντονα.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συντομεύετε, κύριε συνάδελφε.
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, θέλω να παρατηρήσω ότι καλό θα ήταν οι πολιτικοί αυτής της χώρας να έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους άξια πριν γίνουν Βουλευτές, Υπουργοί και Πρωθυπουργοί και να μην είστε καθόλου υποχωρητικοί, γιατί, όσο υποχωρούμε, και οι φίλοι μας δεν μας σέβονται και οι εχθροί μας δεν μας φοβούνται.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία και κύριοι Βουλευτές, στην πρωτολογία μου κατέστησα σαφές ότι το οικονομικό κόστος από τη συμμετοχή των μηχανοκίνητων τμημάτων υπήρξε σχετικά υψηλό και ανέρχεται στο ακριβές ποσό των 2.357.000 ευρώ. Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στον πίνακα τον οποίο θα καταθέσω.
 (Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός των παρελάσεων, όπως είπαμε και προηγουμένως, είναι η ανάδειξη του σεβασμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία του τόπου και η τόνωση, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού, διά της προβολής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις οποίες ο λαός πληρώνει όχι ευκαταφρόνητα ποσά.
Η επιδίωξη αυτή δεν προϋποθέτει υποχρεωτικώς και τη συμμετοχή μηχανοκίνητων τμημάτων. Επιτυγχάνουμε -πιστεύουμε- το ίδιο αποτέλεσμα με τη συμμετοχή των πεζοπόρων μας τμημάτων, τα οποία βέβαια προκαλούν το χειροκρότημα του συμμετέχοντος λαού σε αυτές τις εκδηλώσεις κατά τις εθνικές επετείους. Ο κύριος παράγων ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι ο Έλληνας μαχητής. Είναι ο χειριστής των μέσων, όχι καθεαυτά τα μέσα.
Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το όχι ευκαταφρόνητο οικονομικό κόστος που ανέφερα -σε μία πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις Ένοπλές μας Δυνάμεις, όπου και ο λειτουργικός τους προϋπολογισμός, όπως ξέρετε, έχει περικοπεί- δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση για λιτές παρελάσεις, με παράλληλη διοχέτευση των ποσών αυτών σε σημαντικότερους τομείς. Συγκεκριμενοποιώ τους τομείς της εκπαίδευσης και των ασκήσεων στα πεδία των ασκήσεων και στα πεδία βολών.
Όσο για τους συμπατριώτες μας οι οποίοι ευρίσκονται σε πόλεις της βορείου Ελλάδος, της Θράκης αλλά και των νησιών, αυτοί γνωρίζουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και τις θαυμάζουν σχεδόν καθημερινώς από τις τοπικές δραστηριότητές τους στα πεδία των ασκήσεων και των βολών. Συνεπώς είναι και γνώστες αλλά και εξαιρετικά συνδεδεμένοι με τις Ένοπλές μας Δυνάμεις.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός περιβάλλει με σεβασμό τις Ένοπλες Δυνάμεις, καταβάλλοντας τα χρήματα που απαιτούνται για την ενίσχυσή τους και πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος και ασφαλής, διότι αυτές έχουν απόλυτη επίγνωση της αποστολής, ευρίσκονται σε υψηλά επίπεδα μαχητικότητος, με ακμαίο ηθικό και φρόνημα, προασπίζοντας την εθνική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδος μας.
Σας ευχαριστώ.

topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8051&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote