Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παρέμβαση ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου στο Υψηλού επιπέδου πολιτικού φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Παρέμβαση ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου στο Υψηλού επιπέδου πολιτικού φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη Εκτύπωση E-mail
24.09.13

Nέα Υόρκη

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ε. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, μίλησε σήμερα το απόγευμα στην εναρκτήρια συνάντηση του Υψηλού Επιπέδου Πολιτικού Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο κ. υπουργός, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε την ευκαιρία που δίνει αυτή η συνάντηση για την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τόνισε ότι για την επιλογή της βέλτιστης στρατηγικής, πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι τρέχουσες προκλήσεις, όπως είναι η ακραία φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους, η κοινωνική ανισότητα, τα δημογραφικά και μεταναστευτικά προβλήματα, οι περιφερειακές συγκρούσεις και τα ζητήματα ασφαλείας.

Επισήμανε τη σημασία να εστιάσουμε στην εξάλειψη της φτώχειας, τοποθετώντας την στο ευρύτερο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε ότι το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο πρέπει να έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ευημερίας όλων, σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την δομή των οικονομιών τους ή το επίπεδο της ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι η ατζέντα μετά το 2015 πρέπει να στοχεύει ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή εργασία, στην εκπαίδευση και σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ παράλληλα θα προωθεί κοινές αξίες όπως είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ο κ. υπουργός σημείωσε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ευθέως συνδεδεμένη με την μετάβαση στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης, πλήρους και αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και παραδέχτηκε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πιο πιεστικές από ποτέ άλλοτε και επιζητούν άμεσες λύσεις. Παρόλα αυτά, οι τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις θα πρέπει να εκληφθούν ως ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων, ανθρωποκεντρικών και φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, όπως και μιας ανανεωμένης κινητήριας δύναμης προς την επίτευξη της βιωσιμότητας.

Παράλληλα, ο κ. υπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εμπλακούν τόσο οι πολίτες όσο και ο ιδιωτικός τομέας στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να επιτευχθεί μια μετατόπιση προς την πράσινη οικονομία, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις αρχές να δημιουργήσουν τα απαραίτητα για αυτό πλαίσια και εργαλεία.

Τέλος, για την επίτευξη όλων των ανωτέρων στόχων, ο κ. υπουργός πρότεινε ως αποφασιστικής σημασίας την ενοποίηση των αναπροσαρμοσμένων Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (SDGs) σε μια ενιαία ομάδα αναπτυξιακών στόχων.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8022&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote