Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow CNN: Μέρκελ, η «κυρία όχι» της Ευρώπης «δεν μασάει»
CNN: Μέρκελ, η «κυρία όχι» της Ευρώπης «δεν μασάει» Εκτύπωση E-mail
21.09.13

Είναι δυναμική και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία, αλλά προκαλεί έντονη αντιπάθεια στις ταλανισμένες χώρες της ευρωζώνης, καθώς έχει ταυτιστεί με την λιτότητα και ως πρωταγωνίστρια στην μάχη κατά της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη είναι συνηθισμένη στο να λέει «όχι».

Έχει μπλοκάρει πακέτα διάσωσης, έχει απορρίψει προτάσεις, έχει αρνηθεί αιτήματα και έχει υψώσει το ανάστημά της στην Ευρώπη. Για τις επιλογές της κερδίζει επαίνους στην Γερμανία, όπου αποκαλείται χαϊδευτικά «mutti» (μαμά) αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και εχθρικά συναισθήματα στο εξωτερικό, σημειώνει σε δημοσίευμά του, το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφέροντας παραδείγματα απεικόνισής της καγκελαρίου με κέρατα, ακόμη και με μουστάκι που παραπέμπει στον...Χίτλερ.

Ωστόσο η Μέρκελ που θεωρείται η γερμανική απάντηση στην Μάργκαρετ Θάτσερ και συχνά αποκαλείται «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας (παρατσούκλι που η ίδια έχει σθεναρά απορρίψει) «δεν τρομοκρατείται από τα πλήθη».

«Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη καγκελάριος στην Γερμανία και η πρώτη πολίτης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που κατέχει το αξίωμα. Ήταν δεύτερη στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους, μία μόλις θέση πριν από τον πρώτο της λίστας, τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Και μπορεί συχνά να δέχεται επιθέσεις, καθώς χαρακτηρίζεται ίσως υπερβολικά προσεκτική με έφεση στην αποφασιστικότητα, ωστόσο η πολιτική της ανέλιξη χαρακτηρίζεται από τις ίδιες αρχές που στηρίζει καθόλη την διάρκεια της κρίσης: σύστημα, ανάλυση, πορεία βήμα-βήμα, δίχως εκπλήξεις και σίγουρα δίχως υπερβολές, σημειώνει το CNN.

«Όταν λες ότι θα κάνεις κάτι, τότε πρέπει να το κάνεις» είναι ένα από τα αγαπημένα της σλόγκαν, σύμφωνα με βιογραφία της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στην οποία παραδόξως υπάρχει η παραδοχή ότι το πολιτικό προφίλ της Μέρκελ είναι «σχεδόν βαρετό».

Μπορεί στον υπόλοιπο κόσμο να μην αποδίδει αυτό το «βαρετό» στυλ πολιτικής προσέγγισης, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ήρεμος και μεθοδικός τρόπος διακυβέρνησης ήταν ακριβώς αυτό που αναζητούσαν οι Γερμανοί μετά από αρκετά ταραγμένα χρόνια υπό τον καγκελάριο Σρέντερ.

Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς μέχρι στιγμής. Η Μέρκελ επανεξελέγη το 2009 και φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ από το να εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία, παρά την ήττα της παράταξής της σε διάφορες τοπικές εκλογές. Μάλιστα το CNN σημειώνει ότι η δημοφιλία της Μέρκελ είναι αυτή που οδηγεί το κόμμα της καγκελαρίου, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), σε μία ακόμη εκλογική νίκη, αν και το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Την παραμονή των εκλογών της Κυριακής λοιπόν, η Άνγκελα Μέρκελ πλησιάζει στο να γίνει η πιο επιτυχημένη γυναίκα πολιτικός, η οποία παρεπιμπτόντως διαθέτει ακόμη και «δική της» κούκλα Barbie (σχεδιάστηκε με πρότυπο την καγκελάριο), γράφει το CNN, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα μήνυμα προς τα κορίτσια: με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν. Όπως η Άνγκελα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8012&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 28.12.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote