Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συμφώνησαν για τη Συρία, δίνουν διορία στον Ασαντ
Συμφώνησαν για τη Συρία, δίνουν διορία στον Ασαντ Εκτύπωση E-mail
16.09.13

Σε συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή, την τοποθέτηση υπό διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας κατέληξαν οι τριήμερες συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Oπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Συρία υποχρεώνεται να παραδώσει μια λεπτομερή λίστα με τα χημικά όπλα που διαθέτει και μέχρι το αργότερο τον Νοέμβριο να δώσει άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της στους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Στόχος, όπως τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, είναι η πλήρης καταστροφή με κάθε διαφάνεια και με ασφαλή τρόπο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μέχρι τα μέσα του 2014.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι σε περίπτωση που το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, θα υπάρξουν συνέπειες με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά του ο Κέρι υποστήριξε ότι ένα τέτοιο ψήφισμα θα πρέπει να είναι σκληρό και να είναι υπό το Αρθρο 7 του χάρτη του ΟΗΕ (που επιτρέπει τη χρήση βίας), υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολή για στρατιωτικά πλήγματα ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπάρχει δεν κάνει καμία αναφορά «στο ενδεχόμενο χρήσης βίας για την επιβολή των αποφάσεων, αλλά ούτε και σε περαιτέρω κυρώσεις».

Σημειώνεται ότι ο Τζον Κέρι είχε προγραμματιστεί να μεταβεί στο Ισραήλ για να ενημερώσει από κοντά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τις εξελίξεις, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς και τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χαγκ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7994&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 16.09.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote