Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία για τη Συρία
Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία για τη Συρία Εκτύπωση E-mail
15.09.13

Τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, η οποία επετεύχθη έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,Τζον Κέρι, με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, τόνισε πως εάν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν.Τη συμφωνία απέρριψε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, λέγοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.
Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία για τη Συρία

Η ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τη διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου συνιστά "μία πρόοδο", δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζοντας πως ο Sύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ "θα σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεών του".

"Καλωσορίζω ως πρόοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία" στη Γενεύη, που συνιστά έναν "σημαντικό σταθμό", ανέφερε σε δήλωση ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας πως οι ΗΠΑ "είναι έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας".

"Αυτό το πλαίσιο εργασίας προσφέρει την πιθανότητα να καταστραφούν τα συριακά χημικά όπλα μέσω μιας διαδικασίας διαφανούς, γρήγορης και ελέγξιμης η οποία θα θέσει τέρμα στην απειλή που αυτά τα όπλα θέτουν όχι μόνο για τους Σύρους αλλά για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο", δήλωσε ο Aμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως η διεθνής κοινότητα περιμένει ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ "θα σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεών του".

Πως επετεύχθη ο συμβιβασμός
Για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός, ο κ. Ομπάμα αποδέχθηκε χθες το βράδυ τον ρωσικό όρο να μην περιλαμβάνεται η χρήση βίας στην περίπτωση που ο πρόεδρος Άσαντ δεν τηρήσει τους όρους του, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Πλέον, η Αμερική και η Ρωσία θα παρουσιάσουν σε δυο ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εφόσον καταφέρουν να συμφωνήσουν θα περάσει η συμφωνία χωρίς προβλήματα, καθώς ήδη Γαλλία και Βρετανία έχουν ταχθεί υπέρ αυτής.

Οι αναλυτές στην Αμερική θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολιτική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά στρατηγική νίκη για την Ρωσία.

Στην Μόσχα, η συμφωνία αντιμετωπίζεται με συγκρατημένο ενθουσιασμό με την ρωσική ηγεσία να θεωρεί ότι αναγνωρίστηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ρωσίας στην συριακή κρίση.

Δεν κρύβει ωστόσο ότι οι δυο πλευρές μπαίνουν σε μια πολύμηνη διαδικασία όπου οι κόντρες θα είναι καθημερινή υπόθεση, όπως μετέδωσε από την Μόσχα ο ανταποκριτής του MEGA στην ρωσική πρωτεύουσα, Θανάσης Αυγερινός.

Ενδεικτικές είναι οι νεότερες τοποθετήσεις του Σεργκέι Λαβρόφ που τόνισε ότι έχει βάσιμες ενδείξεις να πιστεύει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να "μαγειρευτεί" το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ και να αλλοιωθεί το περιεχόμενό του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Λαβρόφ για τα σχόλια του Μπαν Κι Μουν κατά του Άσαντ, λέγοντας ότι έγινε μοντάζ και συγκολήθηκαν φράσεις από διαφορετικές διατυπώσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για τον λόγο που χειρίζονται αυτές τις ειδήσεις σεβαστά διεθνή δίκτυο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για προσπάθεις δηλητηριασμού των συνομιλιών της Γενεύης, κάτι όμως που όπως είπε ευτυχώς δεν έγινε.

Ο Κέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.

Επίσης τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, το οποίο προβλέπει κυρώσεις και προσφυγή στη βία.

Ο Κέρι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη φύση των μέτρων αυτών και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Δεν μειώθηκαν οι επιλογές», είπε.

Συμπλήρωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εξαιρετικές», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα «συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης» και ότι «ο στόχος επιτεύχθηκε».

Συρία: Οι καθεστωτικές δυνάμεις μεταφέρουν τμήμα του χημικού οπλοστασίου
Τη μεταφορά τμήματος του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες για να αποφύγουν τον πιθανό έλεγχό του από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, έχουν ξεκινήσει οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, ο στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, είπε ότι οι Σύροι αντάρτες θεωρούν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον έλεγχο και στη συνέχεια την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου πλήγμα για την εξέγερσή τους που μαίνεται εδώ και δυόμιση χρόνια και στοχέυει στην απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.

«Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο Σελίμ Ιντρίς. «Αδιαφορούμε πλήρως γι αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, στο πεδίο της μάχης στη Συρία, στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν προάστια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πρωτεύουσας και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

ΕΕ: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε ειδικούς
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, χαιρέτισε τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου και προσέφερε τη βοήθεια της ΕΕ για τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων.

"Χαίρομαι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσική Ομοσπονδία προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη και εξασφαλισμένη καταστροφή των συριακών χημικών όπλων", ανέφερε η Άστον σε μία ανακοίνωση. Πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να στείλει ειδικούς προκειμένου να "βοηθήσουν στην ασφάλιση των εγκαταστάσεων και στο να καταστραφούν ορισμένοι χημικοί παράγοντες".

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου.

"Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)", έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της".

Τη συμφωνία χαιρέτισε σήμερα και το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν "σημαντικά" ύστερα από τη συμφωνία.

"Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός.

"Μία ειρήνη διαρκείας...μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης", πρόσθεσε ο ίδιος.

Μπαν Κι Μουν: ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα "φρικτά δεινά" που υφίστανται οι Σύροι, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Βανίνα Μαεστράτσι.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πριν από την επίτευξη της συμφωνίας ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί ειρηνευτική διάσκεψη αν συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε όποιο σχέδιο ελέγχου του χημικού του οπλοστασίου.

OHE: Από τις 14 Οκτωβρίου η Συρία στη συνθήκη για τα χημικά όπλα
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου η Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για τα χημικά όπλα και πως η Συρία θα υποκειται στη συνθήκη από τις 14 Οκτωβρίου.

"Η Συνθήκη θα αρχίσει να ισχύει για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία την 30ή ημέρα μετά την ημερομηνία κατάθεσης αυτού του νομικού εγγράφου εισόδου, δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου 2013", ανέφερε σε μία ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΟΗΕ.

Φαμπιούς: Σημαντικό βήμα προόδου
Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, χαιρέτισε η Γαλλία, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προόδου» και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της.

«Η συμφωνία επί του σχεδίου που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος είχε συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα αποσαφηνίσει τη θέση της με βάση το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα.

Ουάσιγκτον: 45 τοποθεσίες με χημικά
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υπάρχουν 45 τοποθεσίες στη Συρία που συνδέονται με το συριακό χημικό οπλοστάσιο, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας .

"Πιθανόν να υπάρχουν 45 τοποθεσίες που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων" και "σχεδόν οι μισές έχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες από υλικά χημικών όπλων", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πιστεύεται πως όλες αυτές οι τοποθεσίες τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων δεδομένου ότι η Δαμασκός μεταφέρει τέτοιο υλικό σε περιοχές που ελέγχει.

Η Ρωσία συμφώνησε εξάλλου με τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι η Δαμασκός διαθέτει περί τους 1.000 μετρικούς τόνους διαφόρων χημικών παραγόντων, μεταξύ τους αέριο μουστάρδας και σαρίν.

Πεντάγωνο: Σε επιφυλακή οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο δήλωσε σήμερα πως οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη τοποθετημένες για πιθανά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία, τουλάχιστον για τώρα, ακόμη και μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

"Δεν κάναμε καμία αλλαγή στη θέση των δυνάμεών μας σε αυτό το σημείο", ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

"Η αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής ισχύος υπήρξε κλειδί ώστε να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος και είναι σημαντικό το καθεστώς Άσαντ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο".

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7989&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote