Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κέρι: Εχουμε αποδείξεις, μπορούμε και χωρίς το Κογκρέσο
Κέρι: Εχουμε αποδείξεις, μπορούμε και χωρίς το Κογκρέσο Εκτύπωση E-mail
02.09.13

Στοιχεία που πιστοποιούν ότι η χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου έγινε με το νευροτοξικό αέριο «σαρίν» έχουν στην κατοχή τους οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ επιικαλούμενος τα αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών.

Εγκαινιάζοντας την επιχείρηση πειθούς του Κογκρέσου -που το νωρίτερο σε 9 ημέρες από σήμερα καλείται να εγκρίνει την απόφαση Ομπάμα για επίθεση στη Συρία, ο Τζον Κέρυ προχώρησε στην συγκεριμένη αποκάλυψη κατα τη διάρκεια (σειράς) συνεντεύξεων που παραχώρησε σε αμερικανικά Μέσα μία ημέρα μετά το διάγγελμα Ομπάμα.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του Κογρκέσου, είπε στο CNN, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι τα μέλη αυτού θα πράξουν το σωστό επειδή κατανούν το τί διακυβεύεται».

Ο Κέρυ απέφυγε να απαντήσει εάν ο Ομπάμα θα προχωρήσει στην επέμβαση σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν του παράσχει τη σχετική «αδειοδότηση».

Αρκέστηκε ωστόσο να υπενθυμίσει με νόημα αυτό που (υπερ)τόνισε και ο Μπαράκ Ομπάμα στο σαββατιάτικο διάγγελμά του: Οτι ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να δράσει με δική του αποκλειστικά απόφαση εφόσον ο ίδιος επιλέξει κάτι τέτοιο.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει διεξοδική ενημέρωση των βουλευτών από στελέχη της ομάδας εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα, για το σκεπτικό της προεδρικής απόφασης.

Και προς το σκοπό αυτό ο Κέρυ φρόντισε ήδη με τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις να παράσχει επιπλέον στοιχεία που θα προλειάνουν το κλίμα.

«Είμαι σε θέση να σας αποκαλύψω ότι αιματολογικά δείγματα καθώς και δείογμα από μαλλιά που περιήλθαν στην κατοχή μας εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικά σε ουσίες που παραπέμπουν στο αέριο σαρίν.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση «φωτογραφίζει» το είδος της χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που κατα τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σκόρτωσε περίπου 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους παιδιά.

«Η υπόθεση στοιχειοθετείται και θα συνεχίσει να στοιχειοθετείται», δήλωσε ο Κέρυ στο ΝBC.

Η υποστήριξη του Κογρκέσου πάντως κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται, καθώς Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνου βουλευτές νιώθουν άβολα στην ιδέα ανάμειξης σε έναν απομεμακρυσμένο εμφύλιο που αριθμεί ήδη 100.000 νεκρούς τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Η απόφαση του Ομπάμα χαιρετίσθηκε μεν από τους βουλευτές, ελάχιστοι από τους οποίους πάντως διέκοψαν τις θερινές τους διακοπές, που διαρκούν έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7971&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote