Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αγωγός συνεργασίας για Ελλάδα και Τουρκία Εκτύπωση E-mail
19.11.07

Ενα σημαντικό ενεργειακό έργο, το οποίο βάζει δυνατά την Ελλάδα και την Τουρκία στο παγκόσμιο παιχνίδι των δικτύων μεταφοράς ενέργειας από τις ενεργοπαραγωγές χώρες της Κασπίας και της Κ. Ασίας προς την Ευρώπη εγκαινίασαν χθες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κ. Καραμανλής και Τ. Ερντογάν, παρουσία του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλ. Αλίεφ.

Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου μήκους 297 χλμ. πρόκειται να επεκταθεί στην Ιταλία και θα μεταφέρει ποσότητες αζέρικου αερίου στη Δυτ. Ευρώπη συνολικής ποσότητας 11,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

 Για την έναρξη της λειτουργίας του ελληνοτουρκικού τμήματος, η τουρκική πλευρά διοργάνωσε τελετή στα Υψαλα και η ελληνική στο Πέπλο του Εβρου στον μετρητικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ, ενώ είχε προηγηθεί κοινή συνάντηση και χειραψία των κ.κ. Καραμανλή και Ερντογάν στα σύνορα, στη γέφυρα των Κήπων.

Ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε την παρουσία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και απουσίαζε από τις χθεσινές τελετές ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας Α. Πίμπαλγκς - δικαιολογημένα σύμφωνα με την ελληνική πλευρά (λόγοι υγείας). Απών ήταν και ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας Λ. Μπερσάνι αν και εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε εκ νέου τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: «Υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και ανυπόκριτη: όπως ισχύει για κάθε άλλη περίπτωση έτσι και για τη χώρα σας, η πλήρης συμμόρφωση στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα θα σημαίνει και την πλήρη ένταξή σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός τη λειτουργία του αγωγού για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή», ενώ τόνισε πως το έργο «δείχνει στην πράξη πως μπορούμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά και να κερδίζουμε μαζί».

Ο κ. Ερντογάν με την ομιλία του έδωσε έμφαση στη θέση που παίζει η χώρα του στην παγκόσμια ενεργειακή «σκακιέρα» τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει σχέδια για μεταφορές ενεργειακών αποθεμάτων από την Κασπία, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική: «Εχουμε μεγάλο ενεργειακό όραμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης επιχείρησε να στείλει και μήνυμα ασφάλειας για τη χώρα του με την κατασκευή των ενεργειακών δικτύων: «Σε μία περιοχή όπου γίνονται τέτοια έργα δεν μπορεί να υπάρχει τρομοκρατία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Αζέρος Πρόεδρος διαβεβαίωσε για τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα του, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχιστεί η συνεργασία με την Ε.Ε.

Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας Χ. Φώλιας και της Τουρκίας Χ. Γκιουλέρ στις ομιλίες τους χαρακτήρισαν το έργο σημαντικό για τις ενεργειακές σχέσεις των δύο κρατών τονίζοντας ότι «είναι αγωγός ειρήνης και όχι μόνο αγωγός ενέργειας».

Παρόντες στις τελετές ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, ο οποίος ως υπουργός Ανάπτυξης συνέβαλε τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του έργου, όπως και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος, επί υπουργίας του οποίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το έργο. Παρόντες επίσης από ελληνικής πλευράς ήταν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Π. Δούκας, Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης και Γ. Βλάχος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κ.λπ.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ
Η ταυτότητα του αγωγού
Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Ο αγωγός πρόκειται να συνδέσει τις χώρες-παραγωγούς φυσικού αερίου της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής με τις χώρες της Ευρώπης.

Ο ελληνοτουρκικός αγωγός έχει μήκος 297 χλμ., ξεκινά από το Καρατσάμπεϊ της Τουρκίας και καταλήγει στην Κομοτηνή. Από του χρόνου θα μεταφέρει 500 εκατ. κ.μ. αερίου και από το 2009 750 εκατ., βάσει συμφωνίας της ΔΕΠΑ και της τουρκικής ΒΟΤΑS.

Βασικό κομμάτι του έργου είναι ο Μετρητικός Σταθμός Συνόρων στο Πέπλο του Εβρου και έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.655.000 κυβικά μέτρα αερίου ανά ώρα.

Τον σταθμό που ανήκει στον ΔΕΣΦΑ κατασκεύασε έπειτα από διαγωνισμό η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» και ο προϋπολογισμός του σταθμού είναι 9,7 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό τμήμα του αγωγού περίπου 90 χλμ. είχε προϋπολογισμό 69,8 εκατ. ευρώ.

Σκοπός είναι ο αγωγός αυτός να επεκταθεί μέχρι την Ιταλία (900 χλμ.), ενώ ήδη έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία. Βασικός προμηθευτής αερίου έως τώρα είναι το Αζερμπαϊτζάν.

ethons

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=797&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote