Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το σκέπτεται ο Ομπάμα για την επέμβαση στη Συρία
Το σκέπτεται ο Ομπάμα για την επέμβαση στη Συρία Εκτύπωση E-mail
28.08.13

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και με το Κογκρέσο βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του για το αν θα διατάξει μια επέμβαση κατά της Συρίας.

 Οι δυτικές χώρες, με τη σύμφωνη γνώμη των αραβικών κρατών και της συριακής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι συμφωνούν σε μια μικρής διάρκειας «χειρουργική» επίθεση με πυραύλους κατά συγκεκριμένων στόχων του καθεστώτος Ασαντ, σε απάντηση για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, κοντά στη Δαμασκό, στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, εντός της εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα, προεξοφλώντας ωστόσο ότι το καθεστώς του Σύρου Προέδρου είναι εκείνο που ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων. «Οποιος σκέφτεται λογικά δεν έχει αμφιβολία για αυτό", τόνισε.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην επίθεση που εξαπέλυσε η συριακή κυβέρνηση εναντίον των πολιτών της χώρας. "Όταν θα έχει κάποια ανακοίνωση να κάνει, θα την κάνει", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει διαβουλεύσεις για να βρεθεί η ενδεδειγμένη απάντηση. Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι και όχι μόνο η χρήση βίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, oι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη.

Yψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στοχοθετούσε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτά τα πλήγματα θα αποτελούσαν μια προειδοποίηση προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι μια απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν άμεσα, εάν δώσει την εντολή ο Πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

Σχέδιο για «χειρουργική επίθεση» με πυραύλους

Σε ευρεία σύσκεψη των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων 10 δυτικών και αραβικών κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας, εξετάστηκαν όλα τα προτεινόμενα επιχειρησιακά σχέδια και φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για μια «χειρουργική» επίθεση με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Κρουζ.

«Αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να δράσει, η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε ένας αξιωματικός του ιορδανικού στρατού.

Στην έκτακτη σύνοδο πήραν μέρος ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμσεϊ καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Οι επιτελάρχες των δυτικών και των αραβικών κρατών αρνήθηκαν να θέσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την επέμβαση, όμως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο στο Αμάν συμφώνησαν να προετοιμαστούν για στρατιωτική δράση ακόμη και μέσα «σε αυτή την εβδομάδα».

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συμμετέχοντες ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν η στρατιωτική απάντηση στο καθεστώς Ασαντ θα πρέπει να έρθει μέχρι αργά την Κυριακή.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση.

Τελικά, όπως δήλωσαν πηγές, ως «συμβιβασμός» συμφωνήθηκε η χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων, είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Στο περιθώριο της συνόδου οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν με στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού για να συζητήσουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές του Συνασπισμού.

Κάμερον: Η επέμβαση πρέπει να είναι στοχευμένη

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Πέμπτη το κοινοβούλιο, δήλωσε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή για αλλαγή της στάσης μας απέναντι στη Συρία, ή για μια μεγαλύτερη εμπλοκή σε αυτήν τη σύρραξη» στη Συρία, είπε στους δημοσιογράφους. «Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Βρετανία «δεν αποβλέπει στο να ανατρέψει» την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

«Εάν παραμείνουμε αδρανείς μην κάνοντας τίποτε οι δικτάτορες και οι κτηνώδεις αρχηγοί κρατών θα τρέφουν την πεποίθηση ότι μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι εάν χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα σε όλο και ευρύτερη κλίμακα στο μέλλον.

» Εκείνο που εμείς επιδιώκουμε είναι να δώσουμε μία σημαντική απάντηση σε όλο αυτό. Δεν επιδιώκουμε μία αλλαγή της κυβέρνησης, δεν αποβλέπουμε στο να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Άσαντ», επεσήμανε ο Κλεγκ, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BBC και Sky News.

Ολάντ: Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει εκείνους που έριξαν αέρια σε αθώους

Στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους» στη Συρία, όπου «ο εμφύλιος πόλεμος (...) απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».

«Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια, η οποία την καταδίκασε οριστικά στα μάτια του κόσμου», είπε ο Ολάντ σε ομιλία που εκφώνησε σχετικά με την γαλλική εξωτερική πολιτική ενώπιον δεκάδων Γάλλων διπλωματών και πρεσβευτών.

«Η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος (...) Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν αυτήν την αναίσχυντη απόφαση» να ρίξουν χημικά αέρια στα προάστια της Δαμασκού, πρόσθεσε.

«Αποφάσισα να αυξήσω τη στρατιωτική υποστήριξή μας προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό» της αντιπολίτευσης, συνέχισε ο Ολάντ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απίθανο να ψηφίσει υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας, λόγω του βέτο που προβάλει η Ρωσία.

Ο Ολάντ, ωστόσο, επικαλέστηκε την απόφαση που κάνει λόγο για την «ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων», η οποία εγκρίθηκε το 2005 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, για την οποία η Δύση κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ, έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «εμφύλιο πόλεμο» τις συγκρούσεις που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση στη Συρία. «Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος απειλεί σήμερα την παγκόσμια ειρήνη», είπε, επισημαίνοντας ότι η σύρραξη επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή: τον Λίβανο, όπου γίνονται βομβιστικές επιθέσεις, την Ιορδανία και την Τουρκία που κατακλύζονται από πρόσφυγες και το Ιράκ με το ξέσπασμα βίαιων, αιματηρών ενεργειών.

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ είπε ότι η απόφαση για την ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας θα ληφθεί «εντός των επόμενων ημερών». «Το να εμπλακεί ή όχι η Γαλλία, να δράσει ή να μην δράσει, να αποφασίσει ή να μην αποφασίσει, να παρέμβει ή να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν, το ερώτημα αυτό (...) θα επανακάμψει τις επόμενες ημέρες», είπε.

Απομακρύνονται οι Ρώσοι υπήκοοι

Την ίδια ώρα, η Ρωσία άρχισε τις προληπτικές ενέργειες, αποστέλλοντας ένα αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λαττάκεια της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα, θα απομακρυνθούν οι υπήκοοι των χωρών της ρωσικής ομοσπονδίας.

Το Ιλιούσιν-76, με φορτίο 20 τόνων, κυρίως από κονσέρβες και ζάχαρη, προσγειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας, ενημέρωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, Ιρίνα Ρόσιους. Το ίδιο αεροσκάφος θα απομακρύνει από τη Συρία 180 Ρώσους και άλλους υπηκόους χωρών της πρώην ΕΣΣΔ οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα, διευκρίνισε η Ρόσιους.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει απομακρύνει δεκάδες υπηκόους της από τη Συρία, μολονότι τόνιζε ότι δεν υπήρχε ζήτημα μαζικής εκκένωσης. Η κατάσταση ωστόσο έχει επιδεινωθεί εδώ και μία εβδομάδα και το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο.

Αντιασφυξιογόνες μάσκες αγοράζουν μαζικά οι Ισραηλινοί

Προληπτικά μέτρα λαμβάνει και το Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει αναμιχθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας αλλά θα απαντήσει δραστικά, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση. «Το κράτος του Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από διαβουλεύσεις για την ασφάλεια που είχε στο Τελ Αβίβ.

«Αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον μας θα απαντήσουμε και θα απαντήσουμε με ισχύ», σημειώνει.

Φοβούμενοι τις συνέπειες μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, οι Ισραηλινοί σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες αερίων, μολονότι ο κίνδυνος επιθέσεων σε αντίποινα κατά του ισραηλινού εδάφους θεωρείται μηδαμινός.

«Από την αρχή της εβδομάδας, έχουν διατυπωθεί τα τετραπλάσια αιτήματα απ' ό,τι συμβαίνει συνήθως στο κέντρο μας για πληροφορίες, πρόκειται για μια σημαντική αύξηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των ισραηλινών ταχυδρομικών υπηρεσιών, οι οποίες διανέμουν τις μάσκες αερίων.

Οι τρέχουσες παραγγελίες για μάσκες αερίων, οι οποίες θα παραδοθούν ταχυδρομικώς, ξεπερνούν το 300% του φυσιολογικού, διευκρίνισε η ίδια.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπήρξε μια μικρή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επισκέπτονται τα κέντρα διανομής μασκών, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες διανομές μασκών αερίων στους Ισραηλινούς έγιναν το 1991 όταν το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν είχε ρίξει 39 πυραύλους Σκουντ στο Ισραήλ, την ώρα που οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ εξαπέλυαν την επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου» μετά την εισβολή της Βαγδάτης στο Κουβέιτ.

Ισραηλινοί ειδικοί βεβαιώνουν ωστόσο ότι ο κίνδυνος μιας παρόμοιας επίθεσης από το συριακό καθεστώς ή από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που είναι σύμμαχός του, είναι «μηδαμινές».

Αραβικός Σύνδεσμος: Να δράσει άμεσα ο ΟΗΕ

Από την πλευρά των αραβικών χωρών, το κλίμα φαίνεται πως είναι εις βάρος του καθεστώτος Ασαντ. Οι πρεσβευτές του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα στο Κάιρο, κατέστησαν «εξ ολοκλήρου υπεύθυνη» τη συριακή κυβέρνηση για την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού και ζήτησαν να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης οι δράστες της επίθεσης αυτής.

Επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των μελών του και να πάρει τις απαραίτητες (...) αποφάσεις εναντίον των δραστών αυτού του εγκλήματος, για το οποίο το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη, και να δώσει ένα τέλος στις παραβιάσεις και τα εγκλήματα γενοκτονίας τα οποία το συριακό καθεστώς διαπράττει για πάνω από δύο χρόνια».

Οι μόνες χώρες που ήταν αντίθετες στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε ήταν η Αλγερία και το Ιράκ, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Η Αίγυπτος, επίσης, παραμένει αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και υπογραμμίζει ότι μια πολιτική λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για τον τερματισμό της κρίσης, δήλωσε παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου Ράντα Λάμπιμπ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7963&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote