Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πυρετός στο Μαξίμου για τον «καυτό» Σεπτέμβρη
Πυρετός στο Μαξίμου για τον «καυτό» Σεπτέμβρη Εκτύπωση E-mail
27.08.13

Υπό τον αυστηρό έλεγχο και την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά ακόμη και για λεπτομέρειες της άμεσης ατζέντας που χειρίζονται, έχουν τεθεί όλοι οι υπουργοί με ανοικτές εκκρεμότητες απέναντι στην τρόικα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το τεστ του Σεπτεμβρίου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. 

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθει η εξέλιξη του ελληνικού χρέους στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, τορπιλίζοντας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το 2014.          
Το μήνυμα είναι ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής προσπάθειας, έστω κι αν γίνεται από τα γερμανικά κόμματα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης μπροστά στις κάλπες, δεν βοηθά τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης - την ώρα, μάλιστα, που καλείται να ξεπεράσει τον κάβο του φθινοπώρου και να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα καυτό εσωτερικό μέτωπο και στο πιεστικό κλίμα που δημιουργεί ο νέος έλεγχος της τρόικας.   
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών, πολύ περισσότερο εάν συνοδευτεί από ένα πλέγμα απαιτήσεων, μπορεί να πυροδοτήσει το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα μας και να ενισχύσει τα μέτωπα των κινητοποιήσεων που βρίσκονται προ των πυλών (με εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς κ.λπ.).      

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ. Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός έχει σημάνει γενικό συναγερμό, θέτοντας παράλληλα σε διάταξη μάχης όλους τους υπουργούς ενόψει της νέας αξιολόγησης από τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, καθώς είναι πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα συζήτηση σχετικά με την πορεία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - που σχεδόν προεξοφλείται ότι θα τεθεί σε νέα βάση μετά τις γερμανικές εκλογές. Το επιχείρημα είναι ότι μια έκθεση αξιολόγησης χωρίς κενά και αστερίσκους θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης στη νέα διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.   
Την κρισιμότητα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος - με συνέπεια να μην υπάρχουν αυτή τη φορά προστριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, οι οποίες εξελίσσονταν σε τροχοπέδη για την κυβέρνηση και οδηγούσαν σε καθυστερήσεις.     
Ζωτικής σημασίας θεωρείται επίσης από τον Αντώνη Σαμαρά και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για την ελληνική οικονομία στα τέλη του 2013.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το κλειδί για την αποδέσμευση από τα Μνημόνια», τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν η επάνοδος στις αγορές καθυστερήσει, τότε η χώρα μας θα μπορέσει να διαπραγματευθεί μια πρόσθετη χρηματοδότηση χωρίς νέα μέτρα. Κι αυτό επειδή ο νέος δανεισμός θα προορίζεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους και όχι για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών.     

ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΙ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει πλήρη ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος - πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος - καλείται να επιτύχει τους επόμενους μήνες έναν ακόμη στόχο: την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον χώρο της εστίασης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μείωση των φορολογικών συντελεστών και σε άλλα πεδία (καύσιμα, επιχειρήσεις κ.λπ.). Χωρίς περιστροφές, ο κ. Σαμαράς προειδοποιεί ότι η αποτυχία του πειράματος με τον ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια για λιγότερους φόρους, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα απαιτείται η προέγκριση της τρόικας.

Οι άμεσοι στόχοι του Σαμαρά
Κανένα δικαίωμα στην τρόικα κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου

Πρωτογενές πλεόνασμα, πάση θυσία, στο τέλος του 2013

Καμία απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να βρει πρόσφορο έδαφος το γενικότερο σχέδιο των φοροελαφρύνσεων

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7962&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote