Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φόβοι για «εμφύλιο» στην κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Φόβοι για «εμφύλιο» στην κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας Εκτύπωση E-mail
13.08.13

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει μέσω του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μερική άρση των απαγορεύσεων του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, με τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να προστατευτούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που θα κληθεί να προσπεράσει.

Αν και το θέμα για την άρση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικία το επανέφερε την Παρασκευή σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση μελετάται με προσοχή το θέμα και ξεκαθαρίζοντας όμως ότι χρειάζεται διαχωρισμός μεταξύ όσων αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν και των κακοπληρωτών.

«Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο» είχε πει ο κ.Στουρνάρας στο Mega.

Κεδίκογλου: Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το θέμα με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ωστόσο τόνισε πως ο πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (άνεργοι και πολύτεκνοι) και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε «εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Γεωργιάδης: Να προστατεύσουμε τους φτωχούς, όχι αυτούς που έχουν βίλες και δεν πληρώνουν

Στο θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και μιλώντας στο Mega τόνισε «θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δε μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ αλλά με την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν κοινωνικά κριτήρια. «Όσο διαρκεί η απαγόρευση δεν θα προχωρήσει η οικοδομή στην Ελλάδα. Όσο διαρκεί η ολοσχερή απαγόρευση φουσκώνει η φούσκα των ακινήτων. Σταματώντας τους πλειστηριασμούς φουσκώνει ένα μέγεθος, δεν πληρώνουν γιατί βολεύονται από τον νόμο. Όσοι δεν έχουν χρήματα θα προστατευτούν. Εάν σκάσει η φούσκα, όσο υπάρχει προστασία από τους πλειστηριασμούς, τόσο οι τράπεζες δεν θα δίνουν στεγαστικά δάνεια. Θα καταρρεύσει η αγορά των ακινήτων. Την καθ ολοκληρίαν απαγόρευση όποιος την υπερασπίζεται με πάθος θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη».

Ωστόσο υποστήριξε πως δεν πρέπει να ισχύσει η άρση της απαγόρευσης για τις μικρές ιδιοκτησίες και για όσους δεν έχουν χρήματα. «Να γίνει σε όσους έχουν βίλες, σε όσους έχουν χρήματα. Πρέπει να βρούμε τη μέση οδό. Θα προστατεύσουμε τους φτωχούς και τους αδυνάτους», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιρρήσεις που εκφράζονται και από στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η συνέχιση της άρσης των πλειστηριασμών άκριτα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.

Εναντίον της άρσης της απαγόρευσης αλλά χωρίς... αστερίσκους το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ήταν ξεκάθαρος: «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Εναντίον της άρσης της απαγόρευσης αλλά χωρίς... αστερίσκους εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και σε συνέντευξη του στο «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει και επισήμως εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, πόσο δε μάλλον τώρα που η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά οικονομικώς από την ύφεση. Έχουμε ήδη ζητήσει στην Βουλή την παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και για το 2014».

Ποιοι βουλευτές είναι έτοιμοι για αντάρτικο

Γαλάζιοι και πράσινοι έχουν εδώ και καιρό εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση τους με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη όχι μόνο να απορρίπτει το σχέδιο αλλά να τονίζει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκληθεί εμφύλιος πόλεμος και ο κόσμος θα πάρει τις καραμπίνες.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να περάσει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Τη διαφωνία του για την άρση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εξέφρασε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας δηλώνοντας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία του Έλληνα πολίτη, όταν βεβαίως αυτό προσδιορίζεται με σαφήνεια.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7942&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote