Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ
Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ Εκτύπωση E-mail
12.08.13

Του Σάκη Σερέτη

Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου στον πρόναο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λόνγκ Αϊλαντ, κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο τμήμα της εκκλησίας, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί στον γυναικωνίτη καθώς επίσης και στις θαυμάσιες αγιογραφίες του ναού.

Τον καπνό είδε η πρόεδρος της φιλόπτωχου αδελφότητας Παναγιώτα Λαύκα μαζί με τον σύζυγο της, οι οποίοι έτυχε και περνούσαν εκείνη την στιγμή έξω από την εκκλησία και ειδοποίησαν άμεσα την πυροσβεστική, καθώς επίσης και τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Νικηφόρο Φακίνο, ο οποίος μαζί με μια ομάδα ενοριτών έτρεξε αμέσως στην εκκλησία.

Η φωτιά κατέστρεψε την κεντρική είσοδο του ναού και στην συνέχεια απλώθηκε και στον γυναικωνίτη που βρίσκεται ακριβώς από επάνω, με αποτέλεσμα να καταστρέψει εκτός των επίπλων και του εκκλησιαστικού οργάνου που ευρίσκοντο εκεί και ένα μεγάλο αριθμό εικόνων, με μοναδική εξαίρεση την εικόνα του Αγίου Νικηφόρου η οποία βρέθηκε μέσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια σχεδόν άθικτη.

Η επέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής ήταν άμεση και χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν, κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς, ωστόσο οι μεγάλες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση, πλημμύρισαν τον κυρίως ναό, ενώ στην υπόγεια μεγάλη αίθουσα της εκκλησίας, το ύψος της στάθμης των υδάτων ξεπέρασε τις 18 ίντσες.

Σύμφωνα με τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Νικηφόρο Φακίνο, τα αίτια της φωτιάς αποδίδονται σε κερί που δεν είχε σβήσει εντελώς, ωστόσο το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το επίσημο πόρισμα της, ενώ ερωτηθείς για την στατική ασφάλεια του όλου κτηρίου, μας απάντησε ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

“Ότι δεν κατάφερε ο τυφώνας “Σάντι” τον περασμένο Νοέμβριο, το κατάφεραν σε λίγη ώρα οι πύρινες γλώσσες της φωτιάς” ανέφερε ο επί έντεκα συναπτά έτη ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Νικηφόρος Φακίνος, ενώ ερωτηθείς για το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν και τον απαραίτητο χρόνο εκτέλεσης των επισκευών , τόνισε ότι ακόμη δεν έχει γίνει μια τελική αποτίμηση των ζημιών και ο χρόνος που θα χρειαστεί να επανέλθει ο ναός σε λειτουργία, υπολογίζεται από πέντε έως έξι μήνες.

Ερωτηθείς για τον τόπο λειτουργίας της Κυριακής 11 Αυγούστου, ο π. Νικηφόρος μας υπέδειξε την μεγάλη τέντα που ετοιμάστηκε άμεσα και στήθηκε στον ανατολικό προαύλιο χώρο της εκκλησίας, όπου εκεί και για όσο χρονικό διάστημα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα τελούνται οι λειτουργίες και όλες οι υπόλοιπες προγραμματισμένες τελετές, ενώ παράλληλα ανέφερε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενοικιαστεί το γυμναστήριο ενός σχολείου που ευρίσκεται κοντά στην εκκλησία.

Στην ερώτηση εάν ενημερώθηκε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την ζημιά που υπέστη ο ιερός ναός, Ο π. Νικηφόρος ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερωθεί, ενώ παράλληλα τόνισε την επίσκεψη και ολοήμερη παρουσία του πρωτοσύγκελου Θεοφιλέστατου επισκόπου Φασιανής Αντώνιου, ο οποίος θα κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για συλλογή πόρων, που θα βοηθήσουν στις απαραίτητες επισκευές του ναού.

Την κοινότητα επρόκειτο να επισκεφθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πιστούς και παράλληλα να εκτιμήσει την κατάσταση .

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδω

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7941&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 12.08.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote