Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ομπάμα προς Σαμαρά: Όχι μόνο λιτότητα αλλά και ανάπτυξη
Ομπάμα προς Σαμαρά: Όχι μόνο λιτότητα αλλά και ανάπτυξη Εκτύπωση E-mail
09.08.13

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αλληλέγγυος στο ελληνικό πρόβλημα και τόνισε ότι υπάρχουν κράτη εντός Ε.Ε. που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο. Για σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο ο κ. Σαμαράς που εστίασε στην ανεργία των νέων.

Μήνυμα ότι δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, που διήρκησε μια ώρα, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι σημαντικό να διαχειριστεί το χρέος της διότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν υψηλή απασχόληση και αυτές μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες. «Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. «Οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες αλλά δεν θα είναι χωρίς αντίκρισμα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Φυσικά θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για την ανεργία των νέων. Η έμφαση είναι στην ανάπτυξη».

Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.

Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε. «Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής μας, ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση την αναταραχή σε πολλές χώρες καθώς η τρομοκρατία. Έχουμε βρει τεράστια ενεργειακά αποθέματα στη γειτονιά μας και πρέπει να συντονίσουμε αυτούς τους πόρους για να ικανοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές ανάγκες για ενέργεια. Επίσης, μαζί με την ιταλική προεδρεία θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την εμπορική συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε.. Είναι πολύ σημαντικό».

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7935&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 09.08.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων