Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σαμαράς προς υπουργούς: Δεν επιτρέπεται χαλάρωση
Σαμαράς προς υπουργούς: Δεν επιτρέπεται χαλάρωση Εκτύπωση E-mail
06.08.13

Με μία φράση που είχε ως στόχο να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αλλά και με αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς του για εντατική δουλειά και εν μέσω Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ως, ουσιαστικά, μονόδρομο την ακολουθούμενη πολιτική.

«Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τον καλύτερό της εαυτό προκειμένου να πετύχει τους στόχους της», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στην επίμονη φημολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό το βάρος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί από την τρόικα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η αναφορά του πρωθυπουργού λίγο έλειψε να πυροδοτήσει άλλου τύπου σενάρια, προαναγγελίας δηλαδή τριπλών εκλογών (ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών και εθνικών) στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου, τα οποία έσπευσαν πάντως να διασκεδάσουν οι συνεργάτες του, σημειώνοντας ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν είναι οι εκλογές, αλλά η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, η τελευταία δόση του οποίου προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούνιο.

Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να διαφανούν περιθώρια απόκλισης από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα. Ζήτησε πολλή δουλειά, πιστή τήρηση του προγράμματος και των χρονοδιαγραμμάτων και κάλεσε τους υπουργούς που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις να τις ολοκληρώσουν, ει δυνατόν, εντός Αυγούστου. Παράλληλα, θέλησε να αποτρέψει ακόμη και το ενδεχόμενο θερινής χαλάρωσης των υπουργών, ζητώντας συνεχή παρουσία και δράση «ακόμη και τις ιδιαίτερες ημέρες του Αυγούστου» όπως είπε, ενώ, πρόσθεσε, ρόλο... επιτηρητή θα αναλάβει ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, τον οποίο οι υπουργοί θα πρέπει να ενημερώνουν για το ενδεχόμενο ολιγοήμερων διακοπών, και αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον ένας υφυπουργός ή γ.γ. θα είναι στις επάλξεις.

Σφοδρή ήταν, εξάλλου, και η κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και πολλοί «ανέγνωσαν» σε όσα είπε ο πρωθυπουργός και μηνύματα προς το εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. «Η αντιπολίτευση επιδιώκει να θέσει τη χώρα σε γενικευμένη αναταραχή, κάνει ό,τι μπορεί να αλλοιώσει ακόμη και να ματαιώσει την προσπάθειά μας... δεν θα το πετύχει» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες αντιλαμβάνονται το επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι τους».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε τους υπουργούς ότι αυτή η πίεση ενδέχεται να τους αποπροσανατολίσει ή να τους οδηγήσει σε λάθη και αποτυχίες, «κάτι που πρέπει να αποτραπεί».

Πλην της έγκρισης της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης (σ.σ. μεταξύ των οποίων του κ. Γ. Σακελαρίου ως προέδρου και των κ. Ηλ. Ψώνη και Αλ. Καραγιάννη ως αντιπροέδρων του ΝΣΚ), στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού ετέθησαν και οι βασικοί άξονες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Την παρουσίαση ανέλαβε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ανασκόπηση των ελληνικών προεδριών με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ελληνική προεδρία, σε συντονισμό με αυτή της Ιταλίας που έπεται, θα επικεντρωθεί στα θέματα της Ανάπτυξης και Συνοχής, στην Οικονομική Εμβάθυνση της Ευρωζώνης, στο μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασύλου και τέλος στις πολιτικές για τη θάλασσα και τους ενεργειακούς πόρους.

Με την ελληνική προεδρία θα γίνουν βήματα για περισσότερη Ευρώπη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως στόχο να υπάρξει ενισχυμένη και έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων προς την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου που δέχονται τις μεταναστευτικές πιέσεις.

KATHIMERINI

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7929&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote