Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σολομώντεια δικαστική απόφαση για τον ΜπερλουσκόνιΣολομώντεια δικαστική απόφαση για τον Μπερλουσκόνι
Σολομώντεια δικαστική απόφαση για τον ΜπερλουσκόνιΣολομώντεια δικαστική απόφαση για τον Μπερλουσκόνι Εκτύπωση E-mail
03.08.13

«Ενοχος για τη Δικαιοσύνη, αθωωμένος από το πολιτικό σύστημα», γράφει η αφίσα που κρατάει αυτός ο διαδηλωτής στη Ρώμη έξω από το κτίριο του ανωτάτου δικαστηρίου της Ιταλίας, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση φοροδιαφυγής του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η έφεση που είχε ασκήσει η υπεράσπιση του Καβαλιέρε κατά προηγούμενης απόφασης, τελικά απορρίφθηκε χθες και ο ίδιος πλέον καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, εκ των οποίων ισχύει το ένα. Το ανώτατο δικαστήριο παρέπεμψε σε έτερο δικαστήριο το ζήτημα του αποκλεισμού από δημόσια αξιώματα του πρώην πρωθυπουργού. ΡΩΜΗ. Το Aνώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε χθες την τελική έφεση που είχε ασκήσει η υπεράσπιση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εναντίον προγενέστερης απόφασης για υπόθεση φοροδιαφυγής. Η χθεσινή πολυαναμενόμενη απόφαση αποτελεί σφοδρό πλήγμα κατά του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, το οποίο θα μπορούσε να βυθίσει σε σοβαρή κρίση τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, ο ίδιος ο Καβαλιέρε, ωστόσο, μπορεί να παραμείνει στην πολιτική.

Επειτα από μία ακρόαση, η οποία διήρκεσε τρεις μέρες, οι πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν την έφεση του Μπερλουσκόνι εναντίον της ετυμηγορίας δύο δικαστηρίων στο Μιλάνο, που τον είχαν καταδικάσει σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Κατόπιν αμνηστίας, τα τέσσερα χρόνια είχαν μετατραπεί σε ένα.

Ομως οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξαν χθες δικαστήριο του Μιλάνου να επανεξετάσει το δεύτερο σκέλος της ποινής του Καβαλιέρε, δηλαδή την πενταετή παύση του από δημόσια αξιώματα. Αυτή η εξέλιξη θα του επιτρέψει να παραμείνει προς το παρόν στη Γερουσία και στο τιμόνι του κόμματός του, του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PDL).

Ο Μπερλουσκόνι είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη κατά την αγορά δικαιωμάτων μετάδοσης από τη Mediaset, την τηλεοπτική του αυτοκρατορία. Η υπεράσπιση κατέβαλε προσπάθειες έως και για πλήρη αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης.

Αυτή είναι η πρώτη οριστική καταδίκη του 76χρονου μεγιστάνα των ΜΜΕ από σύνολο έως και τριάντα δικαστικών υποθέσεων, με κατηγορίες που κυμαίνονται από απάτη και διαφθορά έως σεξ με ανήλικη ιερόδουλο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από τότε που μπήκε στην πολιτική το 1994, αριστεροί δικαστές προσπαθούν να τον βγάλουν από το παιχνίδι.

Η χθεσινή ετυμηγορία θα μπορούσε όχι μόνο να θέσει τέλος στην εικοσαετή κυριαρχία του Μπερλουσκόνι στην ιταλική πολιτική σκηνή, αλλά και να αποσταθεροποιήσει την τριών μηνών κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, προκαλώντας τριγμούς σε όλη την Ευρωζώνη. Την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ κυβερνά ένας εύθραυστος συνασπισμός, ο οποίος αποτελείται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Λέτα και το PDL του Μπερλουσκόνι.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ασχέτως της ετυμηγορίας, η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει, ωστόσο, «γεράκια» στο PDL είχαν καλέσει τους υπουργούς του κόμματος να αποχωρήσουν μαζικά και τους Ιταλούς να πραγματοποιήσουν μαζικές διαδηλώσεις, καθώς και να αποκλείσουν αυτοκινητοδρόμους με συλλαλητήρια, σε περίπτωση καταδίκης του. Πριν από την ετυμηγορία, υποστηρικτές του Καβαλιέρε διαδήλωσαν έξω από την οικία του στη Ρώμη διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Μία ακόμη μεγαλύτερη απειλή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να προέλθει από το διασπασμένο PD, του οποίου πολλά μέλη είναι ήδη δυσαρεστημένα που συγκυβερνούν με το κόμμα του Μπερλουσκόνι και θα μπορούσαν να επαναστατήσουν στον απόηχο της πρώτης του βέβαιης καταδίκης. Εξαιτίας της ηλικίας του, αντί να μπει στη φυλακή, ο Μπερλουσκόνι δύναται να εκτίσει την ποινή του είτε ως κατ’ οίκον εγκλεισμό είτε ως κοινωφελή εργασία. Πάντως, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, η ποινή είναι αμφίβολο ότι θα ισχύσει πριν από το φθινόπωρο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε βάρος του Μπερλουσκόνι, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ζήτησε «σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». «Η χώρα έχει ανάγκη να ανακαλύψει εκ νέου τη γαλήνη και τη συνοχή σε ζωτικής σημασίας θεσμικά ζητήματα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να μη χάσουν την ψυχραιμία τους.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7924&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 03.08.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote