Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συλλογική απόφαση το βέτο στο Βουκουρέστι
Συλλογική απόφαση το βέτο στο Βουκουρέστι Εκτύπωση E-mail
31.07.13

Το Σκοπιανό βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ενημέρωσης του υπουργού Εξωτερικών προς τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής

Ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε νέο γύρο συνομιλιών για το Σκοπιανό στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένεται συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού βέτο που ετέθη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι για την ενδεχόμενη ένταξη των Σκοπίων στη συμμαχία, είπε πως «η Ελλάδα (επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή) δεν προέβαλε δικό της μονομερές βέτο στο Βουκουρέστι. Δεν είναι μια μονομερής πρωτοβουλία της Ελλάδος. Είναι μια συλλογική απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπως και δεν ετέθη το θέμα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο».

Για τις σχέσεις με τα Σκόπια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική της συμμετοχή» και εξήγησε ότι «δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που εμποδίζει την ευρωατλαντική συμμετοχή τον Σκοπίων αλλά όλη η δέσμη κριτηρίων. Το όνομα εντάσσεται στην ανάγκη να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο, των συμβάσεων και η καλή γειτονία». Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου -όπως σημείωσε- θα επισημοποιηθούν οι προτεραιότητες για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Αυτές είναι: η ανάπτυξη με απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας, η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, αλιευτικές ζώνες στη Μεσόγειο). «Σημασία έχει να τονιστεί διεθνώς πως η Μεσόγειος είναι ευρωπαϊκός πλούτος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει εκ νέου τον θεσμό του διαπραγματευτή και να επιδιώξει μια νέα κινητικότητα μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Σίγουρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο momentum και στηρίζουμε τις πολύ σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ ερωτηθείς για το αν ετοιμάζεται νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ένα «σχέδιο Ανάν 2», απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αναγνωρίζει μονάχα μία διαφορά με την Τουρκία -εκείνη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών-, ενώ η Τουρκία δίνει αφορμές για να τεθούν ζητήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Σχετικά με την Αλβανία επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι ευχαριστημένη από την ακύρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Τέλος ανέφερε ότι η απάντηση του κ. Βεστερβέλε, όταν του έθεσε το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, «ήταν να με παραπέμψει στις γνωστές γερμανικές θέσεις», προσέθεσε όμως ότι «δεν μας ετέθη ποτέ το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων για το δάνειο. Αν μας είχε τεθεί, η προσβολή του ελληνικού λαού θα ήταν απόλυτη. Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να δεχθεί διασύνδεση θεμάτων δανειακών με την εθνική μας κυριαρχία».

Αντιδράσεις

    Η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου για το Βουκουρέστι προκάλεσε αντιδράσεις στο καραμανλικό -και όχι μόνο- στρατόπεδο, με τον Ευ. Αντώναρο να δηλώνει: «Να θυμίσω τι έγινε στο Βουκουρέστι: Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έπεισε με τα επιχειρήματα και τη στάση της όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ». Ο Π. Καμμένος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως ο Κ. Καραμανλής έκλεισε την πόρτα στα Σκόπια, ενώ ο Ιορδ. Τζαμτζής συνέστησε στον υπουργό να μην προκαλεί τους Νεοδημοκράτες.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7917&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote