Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Χαμηλοί τόνοι, ισχυρή θέση Εκτύπωση E-mail
17.11.07
Το θέμα της χρονίζουσας διαμάχης με την ΠΓΔΜ για το συνταγματικό της όνομα και την τρέχουσα θέση της κυβέρνησης συζητά η Βουλή με πρωτοβουλία του ΛΑΟΣ, που έκανε σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. 

Μιλώντας την Παρασκευή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κ.Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι είναι να κάνει για την ονομασία της ΠΓΔΜ και περιμένει τα βήματα της άλλης πλευράς.

Υπάρχει ευρεία πολιτική σύμπλευση, δεν ωφελεί ο λαϊκισμός, σημείωσε».

 Ειλικρινείς, δίκαιες θέσεις  Η Ελλάδα συμμετέχει στις διαπραγματεύεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ με ειλικρινή βούληση να συμβάλει στην επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης, με σκοπό η γειτονική χώρα να γίνει κοινωνός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με επιδίωξη την άρση εκκρεμοτήτων που τραυματίζουν την καλή, αλλά και σεβόμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, είπε ο κ.Καραμανλής. 

Από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα που της αναλογούν, δηλαδή να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και την προπαγάνδα εχθρικής, αλυτρωτικής λογικής, εάν θέλει να χτίσει σχέσεις συμμαχίας και αλληλεγγύης τόσο με την χώρα μας όσο και με τους διεθνείς οργανισμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός.

 Έτσι, εάν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οφείλει: να αποδείξει έμπρακτα ότι το επιθυμεί να σεβαστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου να αποδείξει ότι πληροί, χωρίς εκπτώσεις, όλα τα προαπαιτούμενα Να κάνει και αυτή βήματα από την πλευρά της προς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Στη Βουλή μετά τη συμφωνία, όχι πριν Για το θέμα της μη συζήτησης στη Βουλή του θέματος πριν γίνουν οι τελικές επαφές που πιθανώς θα οδηγήσουν σε συμφωνία, ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι εάν-όπως το επιθυμεί και το επιδιώκει η Ελλάδα- επιτευχθεί συμφωνία με το γειτονικό κράτος, η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να την κυρώσει, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 

 «Δεν πιστεύω να υποστηρίζει κανείς στην αίθουσα αυτή ότι η υπεύθυνη κοινοβουλευτική διαδικασία, η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα της Χώρας, είναι μειωμένης δημοκρατικότητας», είπε ο πρψθυπουργός, εκτιμώντας ότι μια τέτοια αντίληψη ήταν όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη.  

Υπάρχει ευρεία πολιτική σύμπλευση Στη δευτερολογία του ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική στήριξη που έχει η κυβέρνηση στην διαδικασία αυτή, εκτιμώντας ότι έχουν διαμορφωθεί σήμερα ισχυρές προϋποθέσεις ευρείας πολιτικής σύμπλευσης στο ζήτημα αυτό. 

 Όπως είπε, η Κυβέρνηση ενημερώνει όλα τα κόμματα, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που το ζητούν, αλλά και την αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ στο εγγύς μέλλον θα συγκληθεί από την υπουργό Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, μόλις τα κόμματα ορίσουν τους εκπροσώπους τους, για να συζητηθεί σε βάθος, ανάμεσα στ’ άλλα και αυτό το θέμα. 

 «Κομματική, ή μικροπολιτική, επένδυση σε εθνικές υποθέσεις δεν φέρνει κέρδη σε κανέναν. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν πουθενά. Το σοβαρότερο, ωστόσο, είναι ότι τέτοιες πρακτικές μπορεί να κάνουν ζημιά στα συμφέροντα του τόπου», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, που αργότερα προσέθεσε ότι «δεν ωφελεί ο λαϊκισμός.

Βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα, όταν υποτάσσονται σε κομματικές σκοπιμότητες. Η αφοσίωση στην Πατρίδα, η προσφορά στην Πατρίδα, απαιτεί διορατικότητα, σύνεση, υπευθυνότητα».  "Υποχώρηση από την αρχική θέση" Ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης θεώρησε υποχώρηση από την αρχική εθνική θέση το να προστρέξει η κυβέρνηση -δια στόματος Υπουργού Εξωτερικών- να μιλήσει για σύνθετη ονομασία.

 Όσο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι πρέπει να κατατεθεί νόμος που να προβλέπει ότι η διεύρυνση της Ευρώπης περνά με κύρωση από το λαό με δημοψήφισμα και όχι από τη Βουλή. «Εάν το πείτε, η άλλη πλευρά θα πρέπει να δείξει την κατάλληλη διαγωγή προκειμένου να πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού για την ένταξη» είπε ο κ. Καρατζαφέρης. 

Υποστήριξε επίσης ότι οι πολιτικοί αλλάζουν θέσεις ενώ ο λαός έχει μείνει αμετακίνητος στη θέση του 1992. Εξάλλου, ζήτησε να μη γίνονται «λάθη μεμονωμένα, από άτομα που είναι εντεταλμένα ή όχι, σ’ αυτό το δύσκολο χειρισμό, από τον οποίο θέλουμε η χώρα μας να βγει νικήτρια και τουλάχιστον όχι πληγωμένη».

εθνος 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=791&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 17.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote