Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Εκτύπωση E-mail
22.07.13

Σκληρός για τις υποχρεώσεις, σαφής για τα... Ανταλλάγματα
Αυστηρός και ξεκάθαρος στις απόψεις του, με «κοφτά» λόγια και εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις, ανέκφραστος και με «ψυχρό βλέμμα», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν άφησε κανένα περιθώριο για αλλαγή της γερμανικής συνταγής λιτότητας

«Ξέκοψε» κάθε σκέψη για «κούρεμα» του χρέους και συνέστησε να σταματήσει η συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα, για το καλό της χώρας. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του προχώρησε παραπέρα και χαρακτήρισε ψεύτη αυτόν που θα ζητήσει «κούρεμα» των δανείων του μηχανισμού στήριξης, λέγοντας ότι ακυρώνει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τους δανειστές για τους όρους εγγύησης.

Εξέφρασε τη συμπάθειά του στους «χειμαζόμενους» από την κρίση πολίτες, αλλά χαρακτήρισε μονόδρομο για την έξοδο από το τούνελ τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, προσδίδοντας και «ηθική χροιά» στα λεγόμενά του, με την επισήμανση ότι «πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες».

Στο τέλος του 2014
Υποσχέθηκε στήριξη στην Ελλάδα προς το τέλος του 2014, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση την «ευλαβική» τήρηση του προγράμματος. Ο «σκληροπυρηνικός» Γερμανός υπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να συνδράμει στην ελάφρυνση του χρέους με πρόσθετα μέτρα και νέα συμφωνία, παραπέμποντας στην εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με χρήση εργαλείων που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί.
Σκληρός για τις υποχρεώσεις, σαφής για τα... Ανταλλάγματα

Με δεδομένο το ισχυρό μπλοκ των βόρειων χωρών κατά του «κουρέματος» των δανείων από τον επίσημο τομέα και με βάση τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η μείωση του χρέους περιλαμβάνει τρεις συνδυαστικές κινήσεις που θα αποτρέψουν πρόσθετη επιβάρυνση των κρατών της Ευρωζώνης και περιπέτειες για τη χώρα με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το πακέτο στήριξης, η μετακύλιση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, καθώς και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του πρώτου δανείου από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές την περίοδο της κρίσης, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας μέσω του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM), που θα επιφέρει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.

Τρία μηνύματα έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην Αθήνα:

    Οχι στο νέο «κούρεμα». Ο κ. Σόιμπλε από τις πρώτες ώρες της παραμονής του στην πρωτεύουσα φρόντισε να κλείσει τις όποιες συζητήσεις για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Μη συνεχίζετε τη συζήτηση για νέο "κούρεμα". Δεν είναι προς όφελός σας», τόνισε για να υπογραμμίσει: «Δεν μπορεί να συζητηθεί νέο "κούρεμα" του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε και των δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Γιατί τότε σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να παραιτηθείτε από κάποια δικαιώματά σας στον μηχανισμό. Δεν μπορείτε να ζητάτε εγγυήσεις και στη συνέχεια "κούρεμα". Τότε θα είστε ψεύτες».
    Αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η προσαρμογή πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει βολική παράκαμψη σε αυτό τον δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέστησε μεταρρυθμίσεις: «Κι εμείς οι Γερμανοί πριν από 10 χρόνια ήμασταν οι ασθενείς. Και κάναμε μεταρρυθμίσεις», τόνισε και υπέδειξε: «Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας και του δημόσιου τομέα. Τότε θα γίνουν επενδύσεις», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.
    Ελάφρυνση του χρέους από το 2014 και μετά. «Εχουμε δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2014, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο, μάλλον κατά το τέλος του έτους, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει και εφόσον έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα».

Στη συνάντηση με τους επιχειρηματίες
Χαμογέλασε μόνο όταν τελείωσε η εκδήλωση

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε μόνο για λίγες ώρες στην Αθήνα. Ηταν η 18η Ιουλίου μια μέρα που θα μείνει στην πλειονότητα των συμπολιτών μας για την απίστευτη ταλαιπωρία που βίωσαν στους δρόμους της πόλης λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας του ξένου επισκέπτη της, αλλά και μία μέρα που θα μείνει αξέχαστη και για όσους είδαν από κοντά τον άτεγκτο διαπραγματευτή.

Οι πρώτοι που έσπευσαν να δουν από κοντά τον ισχυρό πολιτικό άνδρα ήταν περίπου 150 με 200 μάνατζερ και επιχειρηματίες. Ηταν προσκεκλημένοι του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να παραστούν σε συζήτηση για την πορεία της οικονομίας ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ήταν προγραμματισμένη για τις 12.30, εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα απηύθυνε έκκληση προς τους δεκάδες φωτογράφους και κάμεραμαν να μη φωτογραφήσουν και μαγνητοσκοπήσουν τον κ. Σόιμπλε την ώρα που θα ανέβαινε με το καρότσι του την μπάρα για να φτάσει στην κεντρική σκηνή της εκδήλωσης: «Για ανθρώπινους λόγους και λόγους ευαισθησίας», είπε ο ομιλητής και πράγματι η παράκλησή του έγινε σεβαστή.

Σαν μαγνητισμένοι
Η εκδήλωση ξεκίνησε χωρίς ούτε ένα χειροκρότημα. Οι αξιωματούχοι γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Siemens, η Allianz, η Novartis, η Basf αλλά και του ΟΤΕ, του «Ελ. Βενιζέλος» και των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων στέκονταν σαν μαγνητισμένοι ή «μουδιασμένοι» απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Περιεργάζονταν με τα μάτια τους το ντύσιμό του -ένα σκούρο μπλε κοστούμι-, το αυστηρό ύφος του, τις κινήσεις των χεριών του, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα για πρώτη φορά, αφού ανέβηκε στο πάνελ, όταν έβγαλε από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του την τέσσερις φορές διπλωμένη ομιλία του. Ακολούθησαν οι ομιλίες των κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, με τον κ. Σόιμπλε έχοντας φορέσει τα ακουστικά της διερμηνείας να τους παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή.

Εσπασε ο πάγος
Ο «πάγος» στην αίθουσα έσπασε, όταν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις και πρώτος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μάθει για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελλείμματος του γερμανικού συστήματος υγείας. Εκεί ο κ. Σόιμπλε έδωσε την πρώτη αφοπλιστική απάντηση: «Είναι επικίνδυνο, δεν είναι σωστό να σας πω τι κάναμε εμείς για να κάνετε κι εσείς. Είναι διαφορετικά τα συστήματά μας».

Το πρώτο χειροκρότημα ήλθε με την ερώτηση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος προκάλεσε τον κ. Σόιμπλε για τις προθέσεις των Γερμανών για νέο «κούρεμα» του χρέους. Πάλι αυστηρός, κουνώντας και το δάχτυλο, ο υπουργός Οικονομικών το απέκλεισε και απηύθυνε συστάσεις για προσήλωση στο πρόγραμμα.

Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό είδε και το πρώτο χαμόγελο του κ. Σόιμπλε, όταν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, του δώρισε ένα στεφάνι ελιάς.

Πίσω απο τις υπουργικές πόρτες
Υποσχέθηκε βοήθεια και τεχνογνωσία

Αυστηρός, συγκεντρωμένος και προσηλωμένος μόνο στα θέματα των συσκέψεων ήταν ο Γερμανός υπουργός και αργότερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τρεις διαφορετικές συσκέψεις, διάρκειας μισής ώρας η κάθε μία, πραγματοποιήθηκαν, χωρίς να χαθεί ούτε ένα λεπτό.

Βλοσυρός
Η μία αφορούσε την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οι άλλες δύο την ίδρυση του ελληνικού επενδυτικού ταμείου και των περιφερειακών γερμανικών τραπεζών. Το βλοσυρό ύφος του κ. Σόιμπλε, τα ελάχιστα χαμόγελα, ο σφιχτός και ξεκάθαρος λόγος του, όπως περιγράφουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχαν στη σύσκεψη, δεν επέτρεπε στους υπόλοιπους συνομιλητές να πλατειάζουν. «Θέλουμε να σας στηρίξουμε και θα είμαστε δίπλα σας.

Η συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο θα βοηθήσει και τεχνικά τη σύστασή του», φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός στον Κωστή Χατζηδάκη σε μία από τις συσκέψεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7896&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων