Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο αμετανόητος Ραχόι βουλιάζει στον βούρκο με τις μίζες
Ο αμετανόητος Ραχόι βουλιάζει στον βούρκο με τις μίζες Εκτύπωση E-mail
21.07.13

«Λουίς, τίποτα δεν είναι εύκολο. Μην πέφτεις», παρότρυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος και νυν τρόφιμο των φυλακών Λουίς Μπάρθενας σε γραπτό του μήνυμα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο δήλωνε ότι δεν θυμάται πότε μίλησε για τελευταία φορά με τον πρώην έμπιστο συνεργάτη του.

Η εφημερίδα «El Mundo», που δημοσίευσε το παραπάνω μήνυμα και μερικά ακόμα, φρόντισε να του... θυμίσει ότι είχαν επαφές μέχρι τις 6 Μαρτίου, προσθέτοντας ένα ακόμα βάρος στους ώμους του πρωθυπουργού, που τις τελευταίες ημέρες συνειδητοποιεί ότι όντως τίποτα δεν είναι... εύκολο.

Στην πραγματικότητα όλα είναι δύσκολα για το κυβερνών κόμμα, που αποδεικνύεται άσος στις μίζες. Ο Μπάρθενας, καταθέτοντας την περασμένη Δευτέρα επί πέντε ώρες στο Ανώτατο Δικαστήριο, παραδέχτηκε όλα όσα είχαν διαρρεύσει τους προηγούμενους μήνες στον Τύπο, ότι δηλαδή ο ίδιος πλήρωσε σε μετρητά 90.000 ευρώ στο Ραχόι και τη γενική γραμματέα του κόμματος Ντολόρες δε Κοσπέδαλ το 2009 και το 2010, ενώ παραδέχθηκε πως υπήρχε μυστικός λογαριασμός μέσω του οποίου μεταφέρονταν τα ποσά-δωροδοκίες διαφόρων επιχειρήσεων προς τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Τα χρήματα που εισέπραξαν τα μεγάλα κεφάλια του κόμματος ήταν σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και τα λάμβαναν σε φακέλους, αν και κάποιοι μιλούν για κούτες πούρων...

Ομολόγησε επίσης πως τα έγγραφα που είχαν δημοσιευτεί σε δύο ισπανικές εφημερίδες είναι γνήσια, αν και στο παρελθόν τα χαρακτήριζε πλαστά, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν που τα άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο. Εξάλλου, η πρόθεσή του να πάρει μαζί του κι άλλους στη φυλακή ήταν σαφής από την αρχή, αφού είχε φροντίσει να απομακρύνει μέσα σε εννέα κούτες όλα τα ενοχοποιητικά έγγραφα προτού τον διώξουν από ταμία. Επίσης, σ' ένα από τα μηνύματά του προς τον Ραχόι είχε γράψει: «Μαριάνο, πλέον είμαι απαλλαγμένος από τη δέσμευσή μου προς εσένα και το κόμμα».

Σε μαύρες σακούλες
    Αλλωστε, πριν από την κατάθεση-φωτιά είχε φροντίσει να... κελαηδήσει και στην «El Mundo» διάφορα... ενδιαφέροντα για το κόμμα. Συγκεκριμένα, είπε ότι τα τελευταία 20 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα χρηματοδοτούνταν παρανόμως, μέσω δωρεών σε μετρητά, από επιχειρηματίες κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου που με τη σειρά τους εξασφάλιζαν συμβόλαια. Τα χρήματα μεταφέρονταν συνήθως στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη σε μαύρες σακούλες.

Ενα μέρος τους πήγαινε σε λογαριασμούς του κόμματος, ένα άλλο χρηματοδοτούσε προεκλογικές εκστρατείες κι ένα άλλο έμενε στα χρηματοκιβώτια για να χρησιμοποιηθεί για «άλλους σκοπούς», όπως η τριμηνιαία πληρωμή στον Ραχόι, ο οποίος φέρεται να έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια «δράσης» του Μπάρθενας 320.000 ευρώ. Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Χοσέ Μαρία Αθνάρ φέρεται να έχει λάβει 16.755 ευρώ σε τρεις δόσεις αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός, ενώ ακόμα έξι τουλάχιστον υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ των οποίων και η Κοσπέδαλ, φέρονται να έχουν λάβει τους φακέλους «bonus».

Οι παράνομες δωρεές κατά τη δεκαετία του 1990 και 2000 αγγίζουν τα 7,5 εκατ. ευρώ. Αν και σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο επιχειρήσεις και άτομα δεν μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερα από 60.000 σ' ένα κόμμα, σύμφωνα με τα τεφτέρια του Μπάρθενας -αντίτυπα των οποίων είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιανουάριο η «El Pais», ανοίγοντας και τον ασκό του Αιόλου- υπήρχαν δωρεές ύψους 250.000 και 400.000 ευρώ από ένα άτομο σε έναν χρόνο. Μια κατασκευαστική που δώρισε 530.000 ευρώ στο κόμμα εξασφάλισε 215 κατασκευαστικά συμβόλαια από το κράτος.

Στο επίμαχο πρωτοσέλιδο της «El Pais» είχαν δημοσιευτεί αντίτυπα των λογαριασμών από τα λογιστικά βιβλία των πρώην ταμιών του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας και Αλβάρο Λαπουέρτα. Οι δύο άνδρες ήταν ταμίες του κόμματος από το 1990 ως το 2009, διάστημα (με εξαίρεση τις χρονιές 1993, '94, 95 και '96) κατά το οποίο διατηρούσαν «τεφτέρια» με χρηματικές καταθέσεις αλλά και εκροές (περιοδικές πληρωμές προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος και άλλα λειτουργικά έξοδα).

Μεταξύ των... λειτουργικών εξόδων περιλαμβάνονται και ποσά που ξοδεύονταν για την αγορά σικάτων κοστουμιών, αξίας ως και 20.000 ευρώ. Για παράδειγμα, το 2007 δαπανήθηκαν μόνο για τις γραβάτες του προέδρου 667 ευρώ, ενώ το 2008 για τα «κοστούμια του MR» δαπανήθηκαν 11.020 ευρώ.

Ενώπιος με όλα αυτά τα στοιχεία-φωτιά, ο Μαριάνο Ραχόι έχει επιλέξει τη σιωπή και για τον λόγο αυτόν η αντιπολίτευση σκέφτεται να καταφύγει στην πρόταση μομφής, όχι για να τον ρίξει -δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία-, αλλά για να τον αναγκάσει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή.Εξάλλου, η θέση του τρίζει κι εντός του κόμματός του, μεγάλη μερίδα του οποίου είναι σφόδρα δυσαρεστημένο από την «υπόθεση Μπάρθενας». Το γεγονός ότι η συντηρητική «El Mundo» δημοσίευσε τη συνέντευξη Μπάρθενας αποτελεί σημάδι ότι έχουν βγει τα μαχαίρια στο κόμμα κι ότι θα επιχειρηθεί ενδεχομένως αλλαγή ηγεσίας.

Περιουσία 48 εκατ. έχτισαν ο Μπάρθενας και η άνεργη σύζυγός του

Γνωστός και ως «Λουίς ο Μπάσταρδος», ο επί 18 χρόνια ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, δεινός αλπινιστής που έχει ανέβει και στο Εβερεστ, ανεβαίνει πλέον ένα πολύ κακοτράχαλο βουνό, που στην κορυφή του θα έχει πολλά χρόνια φυλάκιση. Εξάλλου βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για δωροληψία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς ως... συντονιστής των προμηθειών που έπαιρνε το κόμμα από διάφορους επιχειρηματίες κατόρθωσε να χτίσει μια περιουσία 48 εκατ. ευρώ, την οποία και φύλαγε σε ελβετικές τράπεζες. Οταν μπήκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, αφότου οι ελβετικές Αρχές ενημέρωσαν για τους λογαριασμούς του, αποκαλύφθηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα: Οτι ήταν κάτοχος ακινήτων μεγάλης αξίας, ότι η γυναίκα του, Ροσαλία Ιγκλέσιας, είχε στον λογαριασμό της 11 εκατ. ευρώ και ότι ξόδευε 560.000 ευρώ μέσα σε μία ημέρα, χωρίς να έχει εισόδημα, αφού δήλωνε νοικοκυρά. Προτού ασχοληθεί με τα... οικιακά εργάστηκε ως γραμματέας στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος, όπου και γνωρίστηκε με τον Μπάρθενας. Παντρεύτηκαν το 1989 και απέκτησαν έναν γιο, τον Γκιγιέρμο, ο οποίος ασχολείται με τη μουσική. Η κυρία Ιγκλέσιας εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα σε μια εταιρεία μεταφορών, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ως νοικοκυρά και μάλιστα καθόλου σε... απόγνωση, αφού εκτός από τον αξιοζήλευτο λογαριασμό στην Ελβετία διαθέτει και τεράστια συλλογή από ακριβά ρούχα, γούνες, έπιπλα αντίκες και έργα τέχνης.

Ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7894&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote