Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σόιμπλε: Μετά το 2014 πιθανή νέα βοήθεια - Γ. Στουρνάρας: Πρόκληση η προσαρμογή και ανάπτυξη μαζί
Σόιμπλε: Μετά το 2014 πιθανή νέα βοήθεια - Γ. Στουρνάρας: Πρόκληση η προσαρμογή και ανάπτυξη μαζί Εκτύπωση E-mail
19.07.13

Αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα εξεταστεί η παροχή νέας βοήθειας, δήλωσε ο Γεμρανός υπουργός Οικονομικών. «Η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Προς το τέλος του 2014 και εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε. «Αν η Ελλάδα (προς το τέλος του 2014) έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε μπορούμε να ζητήσουμε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων υπέρ της Αθήνας, αν αυτό είναι απαραίτητο», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, αμέσως μετά τις συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης όπου πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα στηρίξουμε την Ελλάδα κυρίως στην προσπάθεια χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και με την τεχνογνωσία από την γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. «Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα και την στηρίζουμε» συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

Αναφορικά με το εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα, δήλωσε ότι «δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν. Θα ληφθούν αποφάσεις για το τέταρτο τρίμηνο όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αποστολή της», σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε.

Για το κατοχικό δάνειο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναγνώρισε ότι οι Γερμανοί φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση στην Ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ και πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Εσπευσε, όμως, να ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Προειδοποίησε ότι «αν δεν το πετύχουμε αυτό, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

Στη συνάντηση των δύο υπουργών εθίγησαν τα θέματα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα. Επίσης, εξετάστηκαν τρόποι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7885&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote