Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΥ ΜΙΧ. ΣΠΙΝΕΛΛΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΥ ΜΙΧ. ΣΠΙΝΕΛΛΗ Εκτύπωση E-mail
18.07.13

Nέα Υόρκη

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διεξήχθη χθες (17/7) συζήτηση με θέμα την Προστασία των Δημοσιογράφων κατά τις Ένοπλες Συγκρούσεις.

Κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβυς Μιχάλης Σπινέλλης, χαρακτήρισε το θάνατο ή την απειλή κατά της ζωής των δημοσιογράφων ως την πιο ακραία μορφή λογοκρισίας «όχι μόνο γιατί φιμώνει μια φωνή, αλλά κυρίως γιατί στοχεύει - και συχνά επιτυγχάνει - να τρομοκρατήσει περισσότερες» και αναφέρθηκε σε εκθέσεις και μαρτυρίες δημοσιογράφων και μελών ΜΚΟ που καταδεικνύουν ότι «ο αριθμός των εκπροσώπων των ΜΜΕ που δολοφονήθηκαν, απήχθηκαν, τραυματίστηκαν ή απειλήθηκαν την ώρα εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων παραμένει εξαιρετικά υψηλός» και ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σκοτώθηκαν 56 δημοσιογράφοι σε ένοπλες συγκρούσεις (στοιχεία από τη ΜΚΟ Press Emblem Campaign).

Ο κ. πρέσβυς έκανε, επίσης, αναφορά στα «νομικά εργαλεία» που διαθέτουν τα κράτη για να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους σε ένοπλες συγκρούσεις: την απόφαση 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο Ι, αλλά και το πιο πρόσφατο Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Δράσης, ο κ. πρέσβυς επισήμανε ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πρακτική προσέγγιση στο ζήτημα της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ατιμωρησίας, που «στοχεύει στη δημιουργία ενός ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ», υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της πρόβλεψης αυτού του Σχεδίου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών ώστε να μπορέσουν οι χώρες να αναπτύξουν τη σχετική νομοθεσία και τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα εγγυούνται
την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης.

Η καταπολέμηση του προβλήματος της ατιμωρησίας, αναμφισβήτητα θα μειώσει «τόσο την αποτυχία διερεύνησης των δολοφονιών των δημοσιογράφων, όσο και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην ελευθερία της έκφρασης», τόνισε ο κ. πρέσβυς, «και θα οδηγήσει στη μείωση του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού θανάτων, απαγωγών και φυλακίσεων δημοσιογράφων».

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7884&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote