Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εξηγήσεις από ΗΠΑ για τους κοριούς ζητούν Κομισιόν, Βερολίνο, Ολάντ
Εξηγήσεις από ΗΠΑ για τους κοριούς ζητούν Κομισιόν, Βερολίνο, Ολάντ Εκτύπωση E-mail
02.07.13

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης το ενδεχόμενο -εφόσον τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου αληθεύουν- αμερικανικής κατασκοπείας επί φίλιων δυνάμεων. Την διεξαγωγή ελέγχων ζήτησε η Κομισιόν, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την κατασκοπεία εις βάρος της ΕΕ.

Σε σημερινές του δηλώσεις που συνιστούν και την πρώτη επίσημη αντίδραση του Βερολίνου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε επιπλέον ότι τα δημιοσιεύματα δημιουργούν ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ευρωπαϊκών κρατών απετέλεσαν αντικείμενο κατασκοπείας, τότε θα πούμε ξεκάθαρα ότι το να παρακολουθείς με κοριούς φίλους, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο κ. Ζάιμπερτ υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αλλά ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Ζάιμπερτ ανακοίνωσε επίσης ότι η Αγκελα Μέρκελ θα συζητήσει σύντομα με τον Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα, ενώ ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο μέσα στην ημέρα.

Την δυσφορία του εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας από τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την κατασκοπεία εις βάρος της ΕΕ.

Ελέγχους ζητά η Κομισιόν
Την διεξαγωγή ελέγχων σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή, μετά τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία σε βάρος των θεσμών της ΕΕ από τις ΗΠΑ, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

"Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος Μπαρόζο έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προχωρήσουν σε έναν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας", δήλωσε η εκπρόσωπός του, Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε χθες ότι το Prism, το πρόγραμμα κατασκοπείας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, είχε στόχο θεσμούς της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Spiegel, για το πρόγραμμα αυτό είχαν τοποθετηθεί μικρόφωνα στο κτίριο της ΕΕ στην Ουάσινγκτον και υπήρχε μια διείσδυση στο δίκτυο πληροφορικής, η οποία επέτρεπε την ανάγνωση μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εσωτερικών εγγράφων. Με τον ίδιο τρόπο φέρεται ότι παρακολουθείτο και η εκπροσώπηση της ΕΕ στον ΟΗΕ.

Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι "τα γραφεία της ΕΕ στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον έχουν και τα δύο μετακομίσει μετά την ημερομηνία στην οποία παραπέμπουν οι ισχυρισμοί" για κατασκοπεία.

"Έχουμε ένα εντελώς καινούργιο σύστημα ασφάλειας", πρόσθεσε ο Μάικλ Μαν, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις αυτές "αναφέρονται προφανώς σε μια πρότερη κατάσταση".

Οι αποκαλύψεις αυτές για κατασκοπεία δείχνουν να παραπέμπουν χρονικά στο 2010 και το 2007. Η διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσινγκτον άλλαξε κτίρια το 2010, ενώ αυτήν στην Νέα Υόρκη μετακόμισε το 2012, διευκρίνισε ο Μάικλ Μαν.

"Πραγματοποιούμε πάντα επιθεωρήσεις ασφάλειας όταν μετακομίζουμε σε νέα γραφεία και συνεχίζουμε να επιβλέπουμε διαρκώς την ασφάλεια", πρόσθεσε.

Η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν επανέλαβε εξάλλου την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί "πλήρη διαλεύκανση", "σαφήνεια" και "διαφάνεια" από τις αμερικανικές αρχές.

«Τσουνάμι» μετά το δημοσίευμα του Spiegel
Οι παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλεια (NSA) των ΗΠΑ έλαβαν χθες τροπή σκάνδαλου τεραστίων διαστάσεων, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η NSA είχε τοποθετήσει κοριούς στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην Ουάσιγκτον και στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ είχε διεισδύσει στο υπολογιστικό δίκτυο των γραφείων.

Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν θερμοκρασίες ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και Βερολίνου, καθώς το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης ότι η NSA παρακολουθούσε κάθε μήνα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και SMS στη Γερμανία, ενδεχομένως ακόμα και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Ετσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη.

Η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση και όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της, επικοινώνησε αμέσως με την Ουάσιγκτον και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. «Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν και ότι θα μας απαντήσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Συνεργάτης τρίτης τάξης»
Η έκταση των παρακολουθήσεων στη Γερμανία ήταν τέτοια, που τις «κανονικές» ημέρες, γράφει το περιοδικό, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο Διαδίκτυο, αριθμοί που αυξάνονταν σημαντικά σε μέρες αιχμής.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία ως «συνεργάτη τρίτης τάξης», ο οποίος παρακολουθείται σε έκταση παρόμοια με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα ή το Ιράκ. Οι νέες αυτές αποκαλύψεις δημιουργούν ψυχρό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας και όπως επισήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ, «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7854&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote