Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Θεσμική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. Εκτύπωση E-mail
16.11.07

Την ανασυγκρότηση όλης της αστυνομικής δύναμης που βρίσκεται στη Κρήτη και την αποστολή ειδικής μονάδας των ΕΚΑΜ, που θα έχει έδρα το Ηράκλειο, καθώς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση του πειθαρχικού δικαίου και την επαναξιολόγηση του κριτηρίου εντοπιότητας, προανήγγειλαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και Π. Χηνοφώτης, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για την υπόθεση των Ζωνιανών.

Όπως τόνισαν, η αναδιοργάνωση του πειθαρχικού δικαίου θα γίνει με στόχο να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι ΕΔΕ στην ΕΛΑΣ, όπως συμβαίνει και στις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ η επαναξιολόγηση του κριτηρίου της εντοπιότητας θα προβλέπει να μην υπηρετούν αστυνομικοί στους τόπους καταγωγής τους.

Ο Π. Χηνοφώτης ανακοίνωσε την σύσταση Ειδικών Επιτροπών, που δεν θα είναι μόνιμες, όπως είπε, οι οποίες θα εξετάζουν τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Διαχρονικό χαρακτήρα τα Ζωνιανά

Αναφερόμενος ειδικότερα στα Ζωνιανά, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ήδη γίνονται έρευνες για το πώς οργανώθηκε η όλη επιχείρηση και θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις. Κοινή πάντως παραδοχή όλων στην Επιτροπή Θεσμών ήταν ότι η υπόθεση των «Ζωνιανών» έχει διαχρονικό χαρακτήρα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι οι έρευνες και από την αστυνομία και από τη δικαιοσύνη είναι σε εξέλιξη και τα ευρήματα από αυτές πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

«Φαίνεται από τα ευρήματα που έχουμε μέχρι σήμερα από την αστυνομία, ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο ναρκωτικά, αλλά ότι πρόκειται περί οργανωμένου εγκλήματος. Τα ναρκωτικά δεν είναι το βαρύτερο έγκλημα. Δεν ξέρουμε ακόμα που θα οδηγήσει η έρευνα»,σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή δεν είναι ανεκτή από κανένα. Και η βούληση της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά είναι η εξάλειψη τέτοιων φαινομένων και η αποτροπή τους στο μέλλον. Το κακό της ανοχής και της συγκάλυψης θα σταματήσει και στα Ζωνιανά και όπου αλλού υπάρχει. Η εγκληματικότητα δεν φυτρώνει μόνη της. Χρειάζεται πολλούς και αυτές τις εστίες πρέπει να τις ψάξουμε», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια γιατί για πρώτη φορά έγινε συντονισμένη και οργανωμένη παρέμβαση» και ότι «αν είχε ξεκινήσει νωρίτερα αυτή η προσπάθεια θα είχαν φύγει όλοι αυτοί που αμαυρώνουν την περιοχή».

Παράλληλα ανέφερε σειρά περιστατικών σε βάρος αστυνομικών που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Ζωνιανών.

Απ. Κακαλαμάνης: «Ατελέσφορες προηγούμενες προσπάθειες»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, συμφώνησε ότι το πρόβλημα έχει διαχρονικό χαρακτήρα, σημείωσε ότι «έγιναν προσπάθειες αντιμετώπισης του που αποδείχτηκαν όμως ατελέσφορες» και εξέφρασε την ελπίδα, «να μην συμβεί και τώρα ό,τι έγινε το 1997 που συγκροτήθηκε ένα σώμα 200 ατόμων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και η πληροφορία διέρρευσε».

Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης, αναφέρθηκε σε συνεχείς εκκλήσεις και επιστολές του νομάρχη Ρεθύμνου Γιώργου Παπαδάκη, που έστελνε, όπως είπε, προς όλη την πολιτική ηγεσία εδώ και δύο χρόνια και στις οποίες έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα στον τομέα της έννομης τάξης στη περιοχή του, που, όμως, δεν αξιολογήθηκαν όπως θα έπρεπε.

Έβερτ: «Η κυβέρνηση έχει τη συμπαράσταση όλων»

Την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα των Ζωνιανών, επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

«Αν δεν χτυπήσουμε τώρα την καρδιά του προβλήματος, θα είναι δύσκολο πολύ να το αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση αργότερα. Έχετε τη πλήρη συμπαράσταση όλων να προχωρήσετε στην αντιμετώπιση του καρκινώματος που λέγεται διακίνηση ναρκωτικών, είτε στα Ζωνιανά είτε οπουδήποτε αλλού», τόνισε ο κ. Έβερτ.

Λ. Κανέλη: «Ποιος εξάγει το χασίς στην Ολλανδία;»

Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη, η οποία ανέφερε: «Στα καφενεία του Άμστερνταμ υπάρχουν ποικιλίες χασίς Ρεθύμνου και Καλαμάτας. Ποιος τα εξάγει; Ποιος τα παραλαμβάνει;», ενώ μίλησε και για την υπάρξη παραδικαστικού κυκλώματος στα Χανιά.

Φ. Κουβέλης: «Πρωτιά του νομού Ρεθύμνου στις ανθρωποκτονίες»

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτης Κουβέλης τόνισε ότι ο νομός Ρεθύμνου είναι δεύτερος στην εγκληματικότητα στην Ελλάδα, δεύτερος στα περιστατικά παράνομης κατοχής όπλων, τρίτος στα θέματα ναρκωτικών, τέταρτος για ζωοκλοπές και πρώτος σε ανθρωποκτονίες.

Μ. Κεφαλογιάννης: «Πέντε αληταράδες καταστρέφουν τα παιδιά μας»

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε: «Δεν μπορεί πέντε αληταράδες να κάθονται στο σβέρκο των τοπικών κοινωνιών και να καταστρέφουν τα παιδιά μας. Θα πρέπει να δούμε εξ αρχής το θέμα της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης».

Αθ. Πλεύρης: «Κανείς δεν θα ελέγξει τα ψηλά κεφάλια»

Και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης υποστήριξε ότι διακίνηση ναρκωτικών γίνεται τρία χιλιόμετρα από τη Βουλή και τίποτα δεν γίνεται και πρόσθεσε ότι «τα κεφάλια είναι τόσο ψηλά που δεν θα αφήσουν να τα ελέγξει κανείς».

www.kathimerini.gr 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=785&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote