Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή: «Να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά»
Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή: «Να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά» Εκτύπωση E-mail
27.06.13

«Ως Πρόεδρος, ως πατέρας και ως Αμερικανός, είμαι εδώ και θέλω να πω: πρέπει να αναλάβουμε δράση. Αρνούμαι να καταδικάσω τη γενιά σας και τις μελλοντικές γενιές σε έναν πλανήτη που δεν θα επιδέχεται διάσωση». Με μια παθιασμένη ομιλία ο αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε χθες μια εθνική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Οπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, οι αμερικανοί πολίτες πληρώνουν ήδη, «σε ολόκληρη τη χώρα», το τίμημα της κλιματικής αλλαγής· και η επιστήμη έχει βάλει πια τέλος στη συζήτηση αν είναι ή όχι ανθρωπογενής η υπερθέρμανση του πλανήτη. «Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο θα έχουμε το θάρρος να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά».
Ο Ομπάμα δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες του προκειμένου να επιβληθούν μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της χώρας. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται ακόμα νέες ομοσπονδιακές δαπάνες για την προώθηση της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και κονδύλια για την προστασία πόλεων και πολιτειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, ο αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε πως το αμφιλεγόμενο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone KL ανάμεσα στον Καναδά και στις ΗΠΑ δεν θα εγκριθεί παρά μόνο αν αποδειχθεί πως δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο Ομπάμα είχε δεσμευτεί ήδη από το 2009 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ κατά 17%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, έως το 2020. Την ίδια χρονιά, το Κογκρέσο είχε απορρίψει ένα μακρόπνοο νομοσχέδιο με αυτό τον στόχο. Από τον Νοέμβριο του 2012 όταν επανεξελέγη, εντούτοις, ο αμερικανός Πρόεδρος έχει διακηρύξει επανειλημμένως την πρόθεσή του να ανακτήσει την πρωτοβουλία όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, «μια ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας». Είναι, όπως σημείωναν χθες οι «New York Times», ένα ζήτημα που θα μπορούσε να καθορίσει την κληρονομιά του και τη θέση του στην Ιστορία, αλλά και να πυροδοτήσει νέες μάχες με τους Ρεπουμπλικανούς.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7848&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote