Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σχέδιο νέου εκλογικού νόμου καταθέτει ο Γ. Παπανδρέου Εκτύπωση E-mail
15.11.07

Πρόταση νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα, βασισμένο στο λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο», προσανατολίζεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι αποφασισμένος να αλλάξει την ατζέντα, παράλληλα με τις οργανωτικές κινήσεις που θα ανακοινώσει πιθανότατα αύριο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται αποφασισμένος να συνδέσει τη θέση του κόμματός του για την αυτονομία της πολιτικής με την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο, εμμένοντας στην πρόταση που έχει καταθέσει στη συνταγματική αναθεώρηση για το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο».

Συνδυασμός
Ένα μοντέλο που στηρίζεται στον συνδυασμό λίστας και σταυρού, με μονοεδρικές περιφέρειες, που εκ των πραγμάτων αποτελεί χτύπημα στο «πολιτικό χρήμα» πλην όμως απαιτεί εκδημοκρατισμένο κόμμα, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο αρχηγός θα καθορίζει τα πρόσωπα της λίστας. Με την κίνησή του αυτή ο κ. Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να προλάβει την αντίστοιχη κυβερνητική πρόταση, να αποφύγει το δίλημμα για τον νικητή των προσεχών εκλογών που επιδιώκει να θέσει η Ν.Δ. με τις επιπλέον δέκα έδρες ως μπόνους στο πρώτο κόμμα («αν δεν συμφωνήσεις, σημαίνει ότι πιστεύεις πως δεν κερδίζεις τις εκλογές»), αλλά και να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχει δεν ενδιαφέρον αν την πρόταση νόμου υπογράψουν όλοι οι βουλευτές, καθώς κάποιοι (μεταξύ των οποίων και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος) διαφωνούν με το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο», ενώ διαφωνία έχουν εκφράσει και τα κόμματα της Αριστεράς, αν και το συγκεκριμένο μοντέλο πλησιάζει προς την απλή αναλογική. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, θα εκμεταλλευθεί και το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Καραμανλής είχε προτείνει το «γερμανικό μοντέλο» -που τώρα θα αναγκαστεί να απορρίψει- ενώ υπέρ του συγκεκριμένου συστήματος έχουν ταχθεί ακόμα και πρόσφατα κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Γ. Σουφλιάς, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος Κ. Μητσοτάκης και άλλα στελέχη.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς ο κ. Παπανδρέου επιμένει πως «η αναθεώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ήδη νεκρή και το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα προωθήσει μια ουσιαστική και προοδευτική αναθεώρηση». Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ημερησίας», δεν προτίθεται να συμμετάσχει όχι απλώς στην ψηφοφορία, αλλά ούτε καν στη συζήτηση που θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο θέμα του Ασφαλιστικού, τέλος, η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να συμμετάσχει στον διάλογο που γίνεται στη Βουλή, εμμένοντας στην ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση, με συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα Ταμεία, κατάθεση μελετών για το μέγεθος του προβλήματος κ.ά. Σε περίπτωση που σε εύλογο χρονικό διάστημα οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρωθούν, το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να παραμείνει σε μια συζήτηση που δεν θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης Καραμανλή.

Διέξοδος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, φέρεται πεπεισμένος πως εκείνο που προέχει είναι να αλλάξει την ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά και να ξεφύγει από τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματός του που συνεχίστηκαν και χθες με τη «ρευματολογία» και μάλλον προσανατολίζεται -όπως έγραψε χθες η «Ημερησία»- να απορρίψει τις εισηγήσεις για επίσπευση του Συνεδρίου. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως σε συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του Μιλτ. Παπαϊωάννου με στελέχη που τον στήριξαν στον προεκλογικό αγώνα, υπογράμμισε πως «δεν κλείσαμε κάποια μέτωπα, τώρα τα ανοίγουμε», εμμένοντας στην «αυτονομία της πολιτικής». Ταυτόχρονα, απέστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό του, υπογραμμίζοντας πως «δεν μας περισσεύει κανείς» αλλά και ότι θα οδηγηθούμε «σε ρήξη με τις κατεστημένες λογικές και πρακτικές. Αυτά που είπαμε, τα εννοούμε».

Ανοιγμα στους «αντιπάλους»
Στην πρότασή του για τη Γραμματεία της ΚΟΕΣ (Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου) προτίθεται να συμπεριλάβει τους αντιπάλους του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Για τον κ. Κ. Σκανδαλίδη δεν υπήρξε εξαρχής ταλάντευση, ενώ μάλλον κρίθηκε ότι τελικά πρόταση πρέπει να γίνει και στον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, έστω και αν συζητήθηκε ο κίνδυνος να την απορρίψει ο ίδιος, επιλέγοντας για το αμέσως προσεχές διάστημα έναν «πιο ελεύθερο ρόλο» στο ΠΑΣΟΚ.

Στόχοι  και κινήσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται αποφασισμένος να συνδέσει τη θέση του κόμματός του για την αυτονομία της πολιτικής, εμμένοντας στην πρόταση που έχει καταθέσει στη συνταγματική αναθεώρηση για το «γερμανικό μοντέλο».

Ενα μοντέλο που στηρίζεται στον συνδυασμό λίστας και σταυρού, με μονοεδρικές περιφέρειες, που εκ των πραγμάτων αποτελεί χτύπημα στο «πολιτικό χρήμα».

Ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να προλάβει την αντίστοιχη κυβερνητική πρόταση, να αποφύγει το δίλημμα για τον νικητή των προσεχών εκλογών που επιδιώκει να θέσει η Ν.Δ. με τις επιπλέον δέκα έδρες ως μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, θα εκμεταλλευθεί και το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Καραμανλής είχε προτείνει το «γερμανικό μοντέλο» -που τώρα θα αναγκαστεί να απορρίψει.

Υπέρ του συγκεκριμένου συστήματος έχουν ταχθεί ακόμα και πρόσφατα κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Γ. Σουφλιάς, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος Κ. Μητσοτάκης και άλλα στελέχη.

imerisia


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=783&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 15.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote