Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπερνς: «Δεν πρέπει να αρνηθούμε στη Μακεδονία...»
Μπερνς: «Δεν πρέπει να αρνηθούμε στη Μακεδονία...» Εκτύπωση E-mail
15.11.07
«Δεν πρέπει να αρνηθούμε στην Μακεδονία πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ για οποιοδήποτε λόγο, εκτός της μη ανταπόκρισής της στα ουσιαστικά κριτήρια ένταξης», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι: «Ορισμένοι στην Ελλάδα εγείρουν την πιθανότητα του βέτο σε ότι αφορά την πρόσκληση προς τη Μακεδονία εάν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος. Αν και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη σπουδαιότητα της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, δεν νομίζουν ότι μόνο η διαφορά γύρω από το όνομα αποτελεί λόγο για να παρεμποδιστεί η ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπερνς τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη διαδικασία του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς και την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας, για την οποία υπογράμμισε ότι «επιτρέπει την ένταξη της Μακεδονίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς με το όνομα ΠΓΔΜ «, για να προσθέσει ότι παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ: «Η Μακεδονία δεν έχει εξασφαλίσει την πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε και από την πλευρά των Σκοπίων να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία, επισημαίνοντας τις ευαισθησίες της Ελλάδας, τις οποίες η ΠΓΔΜ οφείλει να λάβει υπόψη της, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε και στην τρομοκρατία, εκθειάζοντας τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών που έχουν εξαρθρώσει δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εξέφρασε την υποστήριξή του στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την ανάγκη να εκτελεί ελεύθερα τα καθήκοντά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις τουρκικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να προχωρήσουν σ' αυτές τις κινήσεις. Ο κ. Μπερνς εξήρε την «οραματική πολιτική» του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σε ότι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και επισήμανε ότι δεν υφίσταται η ανάγκη οποιασδήποτε αμερικανικής μεσολάβησης μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, αφού οι σχέσεις των δύο πλευρών βελτιώνονται σταθερά.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρθηκε και στη διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στις χώρες των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων, τονίζοντας ότι μετά τη θετική απόφαση της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις, το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=782&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote