Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αποκλείει πρόωρες η κυβέρνηση, νέα μεγάλη διαδήλωση στην Ταξίμ
Αποκλείει πρόωρες η κυβέρνηση, νέα μεγάλη διαδήλωση στην Ταξίμ Εκτύπωση E-mail
08.06.13

Αγνοώντας το αίτημα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσουν άμεσα η διαδηλώσεις, μία νέα μεγαλειώδης συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Αποκλείει πρόωρες η κυβέρνηση, νέα μεγάλη διαδήλωση στην Ταξίμ

Παρά τις προσπάθειες από μέρους της πολιτικής ηγεσίας για να πέσουν οι τόνοι, οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί.

Τουρίστες και ντόπιοι ενώθηκαν με τους διαδηλωτές σε μια πρόχειρη κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί, μια δασύφυλλη γωνιά της πλατείας όπου οι ακτιβιστές κοιμούνται σε αντίσκηνα και κατεστραμμένα λεωφορεία ή τυλιγμένοι με κουβέρτες κάτω από τα δέντρα.

Το βράδυ του Σαββάτου διαδήλωσαν από κοινού στην εμβληματική πλατεία της Κωνσταντινούπολης οι οπαδοί των τριών μεγαλυτέρων ποδοσφαιρικών ομάδων της Τουρκίας: Φενέρμπαχτσε, Γαλατασαράι και Μπεσίκτας, που έχουν βοηθήσει να οργανωθούν ορισμένες από τις διαδηλώσεις, φωνάζοντας «Ταγίπ, παραιτήσου;» και «Χέρι με χέρι κατά του φασισμού».

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σήμερα στο κέντρο της Άγκυρας, όπου σημειώθηκαν βίαιες συμπλοκές νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, τραγουδώντας και παίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων.

Ο Ερντογάν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν σχεδιάζει να «εκκαθαρίσει» την Ταξίμ, γύρω από την οποία οι διαδηλωτές έχουν στήσει δεκάδες οδοφράγματα καμωμένα από πλάκες πεζοδρομίου, οδικές πινακίδες, κατεστραμμένα οχήματα και λαμαρίνες, φράζοντας ένα μέρος του κέντρου της πόλης.

Η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία πριν από αρκετές ημέρες.

«Ας μας επιτεθούν. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν», φώναξε από το μεγάφωνο στην κορυφή ενός λευκού βαν στην πλατεία ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενώπιον ενός πλήθους που επευφημούσε.

«Μουσείο, αντί εμπορικού κέντρου το Γκεζί»
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τους τόνους, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, τόνισε ότι δεν θα χτιστούν πολυκαταστήματα ή κατοικίες στην πλευρά του πάρκου Γκεζί, αν και η περιοχή θα μπορύσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μουσείου.

Η δημαρχία της πόλης δεν κάνει πίσω, ωστόσο, από το σχέδιο κατασκευής αντιγράφου των παλιών Στρατώνων, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο.

«Δεν θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο ή κατοικίες. Δεν το επιτρέπει το έδαφος. Θέλουμε να τη σχεδιάσουμε σαν μουσείο ή εκθεσιακό κέντρο», δήλωσε ο Τοπμπάς σήμερα στους δημοσιογράφους.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης υπογράμμισε ότι τα περισσότερα δέντρα του πάρκου Γκεζί μπορούν να ενσωματωθούν στο σχέδιο, προσθέτοντας ότι από τα 563 δέντρα του Γκεζί τα 72 μπορούν να μετακινηθούν και άλλα 26 θα φυτευτούν ξανά, αλλά με κάποιους κινδύνους.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι αρχιτέκτονες δουλεύουν πάνω σε ένα σχέδιο που προτείνει την σύνδεση της εναπομείνασας πράσινης περιοχής με ένα μονοπάτι που θα οδηγεί στο ανοιχτό θέατρο «Τζεμίλ Τοπουζλού» στο Χαρμπίγε και το πάρκο Μάτσκα. Δεσμεύτηκε ακόμη να φυτευτούν περισσότερα δέντρα στην πλατεία Ταξίμ.

ΑΚΡ: Οχι σε πρόωρες εκλογές
Απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έπειτα από μία εβδομάδα κατά την οποία σημειώθηκαν οι σφοδρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές. Το κοινοβούλιο δουλεύει σαν ρολόι. Στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να συγκροτήσουν υπουργικό συμβούλιο. Τώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Ευτυχώς, δεν υπάρχει λόγος για αίτημα πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ μετά τη τετράωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 και μία αλλαγή του προγράμματος αποκλείεται», δήλωσε ο Τσελίκ.

«Ο κόσμος ασχολείται με μια οικονομική κρίση και τα πράγματα πάνε καλά στην Τουρκία. Δεν γίνονται εκλογές επειδή άνθρωποι πορεύονται στους δρόμους», συνέχισε.

Ο Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες συζητήθηκαν "λεπτομερειακά" στη σημερινή σύνοδο του κόμματος, αλλά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα.

«Μια κυβέρνηση που δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Πήραμε το μήνυμα των διαμαρτυριών και το σεβόμαστε αυτό, αλλά δεν υπάρχει τίποτε να σεβαστείς με ανθρώπους που πετούν πέτρες. Η διαδικασία (των διαδηλώσεων) είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ομαλοποιείται και γίνεται όλο και πιο λογική», εκτίμησε.

Ο Τσελίκ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και ανοιχτή στο να ακούσει «λογικά» αιτήματα από τους πολίτες, αλλά επεσήμανε ότι δεν θα συμφωνήσει στο να απομακρύνει αξιωματούχους από τα καθήκοντά τους, απαντώντας στο αίτημα της «Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ» για καθαίρεση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και των επικεφαλής της αστυνομίας για την ανεξέλγκτη βία κατά των διαδηλωτών.

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα λογικά, δημοκρατικά αιτήματα που σέβονται το νόμο. Η πόρτα μας και οι καρδιές μας είναι ανοικτές σε όσους θέλουν το διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέγοντας ότι «απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί είπε πως «καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για «τρεις κάλπες» και σημείωσε, «ας ορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χρόνο».

Νέες συλλήψεις χρηστών του Twitter
Σε πέντε ακόμη συλλήψεις χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter προχώρησε η τουρκική αστυνομία, αυτή τη φορά στα Άδανα, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Σμύρνη είχαν συλληφθεί συνολικά 33 άτομα με την κατηγορία της «υποκίνησης διαδηλώσεων και προπαγάνδας» μέσω Twitter. Από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι οι 32.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7811&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote