Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διαφωνεί η Κομισιόν με τα περί «λάθους συνταγής» του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Διαφωνεί η Κομισιόν με τα περί «λάθους συνταγής» του ΔΝΤ για την Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
07.06.13

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, στην οποία περιγράφει τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος προς την Ελλάδα, το 2010.
Το ΔΝΤ εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά «εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς» με αυτή τη θέση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ.

Οπως εξήγησε, αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης.

«Η έκθεση του ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ο' Κόνορ, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μια δύσκολη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση.

Η τρόικα, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ «δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και συστάθηκε εκ του μηδενός» υπενθύμισε.

Εχουμε διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, αλλά ανέκαθεν καταφέρναμε να καταλήγουμε σε σταθερές λύσεις, επέμεινε.

Η Επιτροπή θα δώσει η ίδια στη δημοσιότητα μια έκθεση για τη δουλειά που έγινε με τους εταίρους της στους κόλπους της τρόικας, δήλωσε ο Ο' Κόνορ, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της δημοσιοποίησής της.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal, το ΔΝΤ προχωρά σε αυτοκριτική για λανθασμένους χειρισμούς για την κρίση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, αλλά και στην παραδοχή υποεκτιμήσεων για τα προβλήματα που προκάλεσε η λιτότητα στην ελληνική οικονομία.

Το έγγραφο, το οποίο θα δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα, είναι μέρος μίας διαδικασίας αποτίμησης των πολιτικών του Ταμείου. Πάντως, παρά τις παραδοχές για τις λανθασμένες επιλογές και για δημόσιες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα (όπως αυτές που αφορούσαν το ελληνικό χρέος), το ΔΝΤ δεν φαίνεται να εξηγεί γιατί τις υποστήριξε ή γιατί, παρά τις αντιρρήσεις του, συμφώνησε τελικά με τα άλλα μέλη της τρόικας.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι χειρισμοί του το 2010 ουσιαστικά έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί καλύτερα για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση. Το ελληνικό πρόγραμμα, εξηγεί, «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Παραταύτα, η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια, αναφέρει το Ταμείο, και για το λόγο αυτό παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του, δίνοντας δημόσια την εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται βιώσιμο. Αυτό εξάλλου ανέφεραν και οι δηλώσεις των στελεχών του, μεταξύ τους και της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7809&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote