Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014
ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 Εκτύπωση E-mail
30.05.13

Συμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του, Άγχελ Γκουρία, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια «επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2014», παρά το υφεσιακό κλίμα που επικρατεί, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που παρουσίασε σήμερα ο Μεξικανός Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Άγχελ Γκουρία (Angel Gurria). Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το ΑΕΠ διατηρεί αρνητικό πρόσημο και το 2014 με -1,2% του ΑΕΠ, με τάση επιβράδυνσης (-6,4% το 2012 και πρόβλεψη -4,8% για το 2013). Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται και αυτή αρνητική στο -4,5% για το 2014, από -9,1% το 2012. Επίσης, η δημόσια κατανάλωση θα κινηθεί στο -2,1% το 2014 από -4,2% το 2012.

Αντίθετα οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προβλέπονται θετικές, σε ποσοστό 6,1% για το 2014, από -2,4% το 2012. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι αργή για την Ελλάδα, αφού η δημοσιονομική εξυγίανση που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και τις χαμηλές εξαγωγές, επιδεινώνουν την ύφεση. Παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, η επιστροφή της ανάπτυξης δεν προβλέπεται παρά κατά τη διάρκεια του 2014.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η διαρθρωτική εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνεχισθεί, στην περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι τελικά μικρότερη από την αναμενόμενη, ίσως δημιουργηθεί η ανάγκη για νέες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εφαρμοσθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ. H αποκατάσταση των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις είναι βασική προϋπόθεση για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αναφορικά με την ύφεση, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η παραγωγή συνέχισε να συρρικνώνεται το 2012 εξαιτίας της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων, των περιορισμένων δυνατοτήτων για δανεισμό και του φόβου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρ' όλα αυτά τους τελευταίους μήνες το ποσοστό του πληθωρισμού έγινε αρνητικό για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο προϋπολογισμός 2013 θεωρείται ότι είναι γενικά σε καλή τροχιά. Με δεδομένη, όμως, την έκταση της ύφεσης και τις κοινωνικές εντάσεις, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών, στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα αποδειχθεί χαμηλότερη από την προβλεπόμενη. Από τη στιγμή επομένως που δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η Ελλάδα πιθανώς να χρειασθεί νέα δημόσια χρηματοδότηση ή περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Η απαραίτητη υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις με αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς και με προβλήματα ρευστότητας λέει ο ΟΟΣΑ. Από την άλλη πλευρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποπληρωμή των οφειλών του κράτους, μπορούν να βελτιώσουν τη ρευστότητα και την εσωτερική ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο. Η σαφής βελτίωση του ανταγωνιστικού κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών, και εφ' όσον δρομολογηθούν ορισμένα επενδυτικά προγράμματα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ελπίζει στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, καταλήγει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
    
    
kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7797&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote