Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ταξισυνειδησία” στην Αστόρια Νέας Υόρκης
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ταξισυνειδησία” στην Αστόρια Νέας Υόρκης Εκτύπωση E-mail
27.05.13

Του Σακη Σερέτη
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των Ομογενών στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Ταξισυνειδησία-η άγνωστη ιστορία του Ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού”, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαίου στο “Σταθάκειο” πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την ενεργό παρουσία των Ελλήνων μεταναστών στο ριζοσπαστικό κίνημα των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής , καθώς επίσης και την πορεία της Ελληνοαμερικανικής αριστεράς από την έναρξη του 20ου αιώνα μέχρι την εποχή των Μακαρθικών διώξεων.
Μια σειρά ιστορικών γεγονότων που είχαν καταχωρηθεί στις διάφορες εφημερίδες της εποχής εκείνης, φωτογραφίες και τραγούδια, αλλά και αρκετά κινηματογραφημένα στιγμιότυπα της ίδιας εποχής, αποτέλεσαν τον κορμό του ντοκιμαντέρ, το οποίο στηρίχτηκε στο ερευνητικό έργο του Κωστή Καρπόζηλου, ιστορικού στο Columbia University.
Χαρακτηριστικές ήταν οι προσωπικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις , οι οποίες αποτύπωναν το κλίμα της μεγάλης ύφεσης του 1929, καθώς επίσης την δράση των εργατικών ενώσεων και τις πολιτικές διώξεις του Μακαρθισμού που οδήγησαν στις απελάσεις των πρωταγωνιστών.
Η ταινία είναι αφιερωμένη στην μνήμη του αγωνιστή της Ομογένειας Νέας Υόρκης Αποστόλη Μπερδεμπέ, ο οποίος έφυγε πρόωρα από την ζωή το 1979 και αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας των Κωστή Καρπόζηλου, Κώστα Βάκκα, Νώντα Σκαρπέλη και Φρόσω Τσούκα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 ομογενείς, ενώ μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ, μια ομάδα 5-6 ατόμων νεαρής ηλικίας με μαύρες μπλούζες και την Ελληνική σημαία στην πλάτη τους, επιχείρησαν να παρέμβουν στην συζήτηση που επακολούθησε κρατώντας μια ντουντούκα, ενώ παράλληλα φώναζαν “κομούνια θα σας φτιάξουμε”.
Η αντίδραση του κοινού ήταν άμεση και στην προσπάθεια των διοργανωτών να τους απομακρύνουν από την αίθουσα, έπεσαν και κάτι “ψιλές”, ενώ καταλυτική ήταν και η επέμβαση ενός ιδιωτικού αστυνομικού, ο οποίος βρισκόταν εκεί για τις ανάγκες μιας άλλης κοινωνικής εκδήλωσης στην ισόγειο αίθουσα του Σταθάκειου.
Την “επέμβαση” των ακροδεξιών γνωστών- αγνώστων , καθώς επίσης και την κυκλοφορία εντύπων μίσους που αναφέρονταν στην εποχή του εμφυλίου στην γενέτειρα , καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο υπεύθυνος του κτηρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Δημήτρης Βεκιαρέλλης και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Βουρνάς που ήταν παρόντες στα γεγονότα.
Όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης σχετικά με τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στον χώρο της, φαντάζομε ότι θα ανακοινωθεί στην γενική συνέλευση των μελών της, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7793&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 01.06.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote