Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέα στρατηγική για τον τρομο-πόλεμο από Ομπάμα
Νέα στρατηγική για τον τρομο-πόλεμο από Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
26.05.13

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ήταν από πολλές απόψεις... ιστορική.
Οι Times της Νέας Υόρκης έσπευσαν μάλιστα να τη χαρακτηρίσουν ως «τη σημαντικότερη ομιλία περί αντιτρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις του 2001» καθώς και ως «σημείο καμπής για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για πρώτη φορά από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά, ένας Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε καθαρά και απερίφραστα πως ο διαρκής πόλεμος ενάντια στους τρομοκράτες που ξεκίνησε προ 12ετίας (πρώτα στο Αφγανιστάν και έπειτα στο Ιράκ, προτού διασπαρεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω μυστικών φυλακών, παράνομων πτήσεων και βομβαρδισμών με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη) δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί, καθότι συνιστά απειλή για την ίδια τη δημοκρατία και τις ελευθερίες εντός των ΗΠΑ.

Διακήρυξη
«Αυτός ο πόλεμος, όπως άλλωστε όλοι οι πόλεμοι, πρέπει να τελειώσει. Αυτό είναι που μας συμβουλεύει η Ιστορία. Αυτό είναι που απαιτεί η δημοκρατία μας», διακήρυξε ο Ομπάμα προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο των στρατιωτικών που είχε συρρεύσει στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας για να τον ακούσει.

    «Από μόνη της, η χρήση βίας δεν μπορεί να νικήσει τον εξτρεμισμό που οδηγεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ η μόνιμη χρήση βίας απειλεί να αλλάξει την ίδια τη χώρα μας κατά τρόπο ριζοσπαστικό». Στηριζόμενος πάνω στην εν λόγω παραδοχή, ο Ομπάμα ανέπτυξε τις βασικές αρχές της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός επανέφερε με τόνο περισσότερο επιτακτικό το θέμα του κλεισίματος της φυλακής του Γκουντάναμο (θέμα το οποίο ωστόσο αποτελεί παλαιά δέσμευση του Ομπάμα που εκκρεμεί από το 2008), και προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στο κυνήγι των υπόπτων για τρομοκρατία.

Αναφερόμενος ειδικά στους αμφιλεγόμενους βομβαρδισμούς ξένων στόχων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ο πρόεδρος, αφού πρώτα αναγνώρισε επισήμως (επίσης για πρώτη φορά) πως τα χτυπήματα με drones ευθύνονται για παράπλευρες απώλειες, προανήγγειλε τον περιορισμό τους.

Αμαχοι
Υπενθυμίζεται πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν να φυλακίζουν ανθρώπους επ' αόριστον χωρίς προηγούμενη δίκη, και να στοχοποιούν υπόπτους μακριά από τα επίσημα πεδία των μαχών, συχνά μάλιστα παρασύροντας στον θάνατο και αμάχους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ έχουν από τον Νοέμβριο του 2002 και μετά, πραγματοποιήσει πάνω από 400 χτυπήματα με drones εκτός των αμερικανικών συνόρων (κυρίως στο Πακιστάν), σκοτώνοντας συνολικά περί τα 3.500 άτομα, μέσα σε αυτά και 300 με 500 απλούς πολίτες. Στο εξής ωστόσο, για να γίνει κανείς στόχος εξόντωσης, θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: να μην είναι εφικτή η σύλληψή του, και να υπάρχουν αποδείξεις πως αυτός αποτελεί «συνεχιζόμενη και επικείμενη απειλή για τις ΗΠΑ».

Κατά τα λοιπά, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο (όπου κρατούνται σήμερα 166 άτομα) και υποστήριξε πως οι περισσότερες υποθέσεις τρομοκρατίας θα πρέπει στο εξής να δικάζονται από ομοσπονδιακά και όχι στρατιωτικά δικαστήρια. Επί της ουσίας, αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος ήταν να επιστρέψει η αντιτρομοκρατία στα χρόνια πριν από το 2001, όταν αυτή ήταν υπόθεση κυρίως των μυστικών υπηρεσιών και όχι του στρατού.

«Spiegel»
Ο Ομπάμα τώρα στη γραμμή της «ρεαλπολιτίκ»

Σε μερικές ημέρες από σήμερα (συγκεκριμένα, στις 27 Μαΐου), ο Χένρι Κίσινγκερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Νίξον που επανέφερε στο προσκήνιο την επονομαζόμενη «ρεαλπολιτίκ» (τον ψυχρό και απαλλαγμένο από ηθικούς φραγμούς πολιτικό ρεαλισμό) ως ενδεδειγμένο modus operandi, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 90ά του γενέθλια.

Με την εν λόγω αφορμή, είναι σίγουρο πως θα γραφτούν πολλά. Το σημαντικότερο «δώρο» ωστόσο για τον 90χρονο αποτελεί μάλλον το γεγονός πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του μοιάζει ολοένα περισσότερο στον τρόπο που ασκεί πολιτική. Αυτό υποστηρίζει σε ανάλυσή του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«μεταμόρφωση» Συγκεκριμένα, αναφερόμενο στη «μεταμόρφωση» του Ομπάμα, το Spiegel υποστηρίζει πως αυτός ξεκίνησε την πορεία του προς το Λευκό Οίκο ως ένας «ιδεαλιστής πολίτης του κόσμου», για να καταλήξει ωστόσο στην πορεία να συμπεριφέρεται ως «νεο-κισινγκεριστής» (όρος που ανήκει στον Αμερικανό συγγραφέα Τζέικομπ Χάιλμπρουν).

Οι νεο-συντηρητικοί του Μπους μπορεί να έφυγαν από την εξουσία αλλά «ο ρεαλισμός του Κίσινγκερ, που πηγάζει από τον 19ο αιώνα, παραμένει επίκαιρος, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις πράξεις του Μπαράκ Ομπάμα, του κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης», σημειώνει το περιοδικό σε άρθρο του με τίτλο «Ο Ομπάμα επιστρέφει στην ρεαλπολιτίκ του Χένρι Κίσινγκερ». Προκειμένου να δικαιολογήσει την παραπάνω άποψη, ο συντάκτης αναφέρεται μεταξύ άλλων στη συνέχιση του πολέμου ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7791&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote