Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φρενάρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Κομισιόν
Φρενάρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Κομισιόν Εκτύπωση E-mail
19.05.13

Με αμείωτη ένταση μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε ως... απρόσμενος υπερασπιστής της Ελλάδας έναντι της Κομισιόν, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «φρενάρει» την ανάπτυξη στη χώρα μας με τις καθυστερήσεις στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξοργισμένος με τις καθυστερήσεις της Επιτροπής στη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία, κάνοντας λόγο για τις διαφορετικές αρμοδιότητες των 27 επιτρόπων που «μπλοκάρουν ο ένας τον άλλον» και κατά συνέπεια την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας των νέων, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι χώρες που πλήττονται από την κρίση δεν μπορούν να περιμένουν και ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα και με τη δράση των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη λέγοντας σε μια ολόκληρη γενιά ότι θα πρέπει να περιμένει δέκα χρόνια. Θα πρέπει να βιαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Εχουμε προγράμματα πιστώσεων για την Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία δεν έχει εγκρίνει η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού» πρόσθεσε. Και επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν επιδεικνύουν τη δέουσα ταχύτητα, η Γερμανία θα δραστηριοποιηθεί σε διμερές επίπεδο, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας στα σχέδια του Βερολίνου να αναπτύξει στην Ισπανία το γερμανικό «δυαδικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Το περιβάλλον του Μπαρόζο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του προέδρου της Κομισιόν για την επίθεση του Σόιμπλε, την οποία θεώρησε ιδιαιτέρως «αγενή» και μάλιστα σε μια εκδήλωση για την Ευρώπη στο Βερολίνο. «Δεν σχολιάζει κανείς δημοσίως τα της εσωτερικής διοίκησης μιας γερμανικής ή ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Ηταν απολύτως απαράδεκτο» ήταν η κριτική που ασκήθηκε προς τον Γερμανό υπουργό. Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορούν τον Σόιμπλε ότι δείχνει σαν «μαύρο πρόβατο» την Κομισιόν, επειδή έχει αντιληφθεί πως η σκληρή πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία δέχεται έντονα πυρά στην Ευρώπη.

«Εχουμε επιχειρήσει μέσω ομάδων δράσης επιτόπου να δώσουμε δομικά εργαλεία ύψους 16 δισ. ευρώ για νέους και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πιέσαμε πολύ για να γίνει πραγματικότητα η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε όσα έχουμε κάνει. Ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας, κάναμε τα πάντα για να υπάρξει πρόοδος. Γι' αυτό είναι ακατανόητες οι επιθέσεις εναντίον μας», είπε πηγή της Κομισιόν στο Euraktiv.com. Υποστηρίζουν δε ότι είναι αδύνατον να έχουν στη διάθεσή τους μέσα τα οποία οι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα είναι διαθέσιμα για παράδειγμα το 2014, και ότι δεν έχουν καμιά αντίρρηση για τις διμερείς προσπάθειες της Γερμανίας καθώς «γνωρίζουμε τα όρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμφωνούμε με όλα που μπορούν να γίνουν σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».

Ερώτημα
Το ερώτημα για την Κομισιόν ήταν εάν επρόκειτο για μια προσωπική τοποθέτηση του Σόιμπλε ή εάν αντικατοπτρίζει την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, γεγονός που θα βάραινε ακόμη περισσότερο το κλίμα στις Βρυξέλλες. Ο Μπαρόζο προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση του ρόλου του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και έχρισε τον Ολι Ρεν αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρεί ότι έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και ότι η επίθεση Σόιμπλε ήταν απρόκλητη. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεν ορισμένες δυνατότητες να δράσει για την ανεργία των νέων, αλλά οι περισσότερες επιλογές είναι στα ίδια τα χέρια των κρατών.

Ο καβγάς, πάντως, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα. Ο Μπαρόζο εμφανίζεται τόσο ενοχλημένος, ώστε να πνέει τα μένεα κατά της Γερμανίας. «Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, εάν η Γερμανία αποφασίσει να διαφοροποιηθεί από τη συμφωνημένη οδό. Θα μπορούσε να γίνει τότε ορατή η αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσης από πλευράς Ευρώπης, εξαιτίας της μη κοινής γραμμής», λένε στις Βρυξέλλες.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7775&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων