Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αναστασιάδης: «Δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ η εξέλιξη με την Τουρκία»
Αναστασιάδης: «Δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ η εξέλιξη με την Τουρκία» Εκτύπωση E-mail
07.05.13

«Η εξέλιξη στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την πασχαλιάτικη επίσκεψη του έλαβε διαβεβαιώσεις και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο ότι η διαδικασία επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα διαταράξει τον ενεργειακό άξονα που επιχειρείται να διαμορφωθεί μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και γενικότερα την ανάπτυξη των σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας ότι εγκαινιάστηκε ένας στρατηγικής σημασίας διάλογος με στόχο τη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών που υπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Λευκωσία επιθυμεί να έλθει πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ σε θέματα που ενδιαφέρουν το γειτονικό κράτος, όπως είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η σύγκρουση με τη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στην ουσία η Λευκωσία επιχειρεί ένα νέο, περισσότερο πολιτικό άνοιγμα προς το Ισραήλ αφού διαπιστώνει πως θα τις απομείνουν λίγα περιθώρια εάν εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας με τις συνακόλουθες συνέπειες στα ενεργειακά θέματα και όχι μόνο.

Η νέα κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να κάνει επιλογή συμμάχου στην περιοχή και ταυτόχρονα στρατηγικού και εμπορικού εταίρου.Η φράση του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Κνεσέτ είναι αποκαλυπτική αυτής της νέας κατεύθυνσης της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής: «Δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ, αντίθετα, είναι συνειδητή απόφαση για να στείλουμε το μήνυμα πως αυτό που επιδιώκουμε είναι η εμβάθυνση των σχέσεων μας, για να εργαστούμε μαζί έτσι ώστε οι σχέσεις μας να ενισχυθούν περαιτέρω και είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ξανά στο Ισραήλ.Πάντοτε σας θεωρούμε ως ισχυρούς σύμμαχους στην περιοχή και συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες. Η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος και σταθερός φίλος του Ισραήλ» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ερμηνευθεί η έμφαση – όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης – που δόθηκε στη συνεργασία όσον αφορά τα θέματα ενέργειας. Μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων. Επιπλέον συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτό το «πνεύμα συνεργασίας», όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, πρέπει να συνυπολογισθεί και η επίσκεψη του κύπριου υπουργού Αμυνας Φ.Φωτίου μόλις 48 ώρες πριν από την επίσκεψη Αναστασιάδη και οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξε με τον ισραηλινό ομόλογο του για κοινές επιτροπές.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7749&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote