Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Ρένα Δούρου από Νέα Υόρκη: Εξόχως προκλητική η ρύση “μαζί τα φάγαμε”
Ρένα Δούρου από Νέα Υόρκη: Εξόχως προκλητική η ρύση “μαζί τα φάγαμε” Εκτύπωση E-mail
21.04.13

Του Σάκη Σερέτη

Μια αρνητική παράδοση πολλών δεκαετιών έσπασε το Σάββατο 20 Απριλίου στον χώρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου , ήταν η πρώτη βουλευτής που εκπροσωπώντας μεγάλο τμήμα της αριστερής πτέρυγας του Ελληνικού κοινοβουλίου, είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους Ομογενείς σε μια ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο “Σταθάκειο” στην Αστόρια.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης παρουσία του γενικού προξένου Γεώργιου Ηλιόπουλου, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία Πανεπιστημιακών καθηγητών που διδάσκουν σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης και μια σειρά εκπροσώπων Ομογενειακών εθνικοτοπικών φορέων με σημαντική παρουσία στα Ομογενειακά δρώμενα.

Την προσκεκλημένη παρουσίασε στο κοινό ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης, ο οποίος επισημαίνοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης εκδήλωσης , ανέφερε ότι η Ομογένεια βρίσκεται στις επάλξεις και κρατά Θερμοπύλες και το μόνο που τους απασχολεί είναι η πατρίδα.

“Τον πατριωτισμό, τον Ελληνισμό και την αρχαία Ελληνική γραμματεία δεν την έχουμε μόνο για ομιλίες είτε στο “Σταθάκειο” μέγαρο , είτε στις πολιτικές επετείους, εμείς θεωρούμε ότι ο Ελληνισμός είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, είναι πολιτισμός που μας μαθαίνει να υπερασπιζόμαστε την έννοια του πολίτη και την έννοια του πολιτικού, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, που κάποιοι με τεράστιες ευθύνες προτιμούν να ξεμπερδεύουν γενικά και αόριστα με την πολιτική και τους πολιτικούς , παρά να τιμωρήσουμε και να αποδώσουμε ευθύνες, και παράλληλα να βοηθήσουμε την κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδας μας ” , ανέφερε στην εισαγωγή της ομιλίας της η βουλευτής Ρένα Δούρου.

Αναφερόμενη σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ηλία Τσεκερίδη η κ. Δούρου, ανέφερε ότι θα έρθει στην Ομοσπονδία για “να σας μαλώσω ,επειδή επιτρέψατε στους πολιτικούς της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, να αντιμετωπίζουν την διασπορά ως δεξαμενή ψηφοφόρων”.

“Σήμερα κατά την επιταγή του Διονύσιου Σολωμού ,θα πρέπει να πούμε την αλήθεια γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια και σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο δεν έχουμε και ένα άλλοθι. Οι περισσότεροι ξέρουν ποιοί έφταιξαν, ξέρουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, είτε είναι Έλληνες της διασποράς, είτε Έλληνες που διαβιούν εντός των συνόρων του νέου Ελληνικού κράτους ”ανέφερε η κ. Δούρου , ενώ τονίζοντας ότι θα πρέπει η Ελληνική πολιτική τάξη και οι Έλληνες πολίτες, να μην σκέφτονται την Ομογένεια σαν αγελάδα για άρμεγμα, επεσήμανε την ανάγκη και οι Ομογενείς να μην επιτρέπουν την εκμετάλλευση από την μητέρα πατρίδα.

Εστιάζοντας στην σημερινή κρίση που βιώνει η γενέτειρα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε ίσως σαν την χειρότερη της νεώτερης ιστορίας ,ενώ οι αναφορές που ακούγονται γύρω από τα οικονομικά , το σύστημα υγείας και το σύστημα παιδείας, αποτελούν δυστυχώς μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς σήμερα η πατρίδα μας γνωρίζει κρίση πολιτική, κοινωνική, κρίση ταυτότητας και κρίση ήθους, ενώ η οικονομική κρίση που μέσα από την εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την οικονομία σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε εξαθλίωση, λειτούργησε σαν καταλύτης και έφερε στο προσκήνιο την θλιβερή αλήθεια, “ότι η δήθεν κραταιά Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 αποδείχθηκε μια φούσκα”.

Χαρακτηρίζοντας εξόχως προκλητική την ρύση “μαζί τα φάγαμε”, η κ. Δούρου ανέφερε ότι δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, πολιτικοί και πολίτες, καθώς την κύρια και βασική ευθύνη για την οικοδόμηση αυτού του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης της πατρίδας μας , την έχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι , συγκεκριμένοι φορείς και δυνάμεις που διέλυσαν την πατρίδα μας και αυτή την στιγμή με την φαυλότητα τους και τον τρόπο που αντιμετώπισαν και τον Ελληνισμό της διασποράς, έχουν οδηγήσει την χώρα στο χείλος του γκρεμού, με αιωρούμενη την απειλή, να την “αφανίσει” και να την καταστήσει στην καλύτερη περίπτωση μια αποικία χρέους μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιείται η οικονομία σαν πρόφαση καθυπόταξης της χώρας και ο καταναγκασμός αυτός περνά μέσα από τους οικονομικούς δείκτες του χρέους, αναφέρθηκε στην εθνική ανάγκη να μπει τέλος στο μνημόνιο και τις επιπτώσεις του, ενώ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι θέμα ιδεολογίας και αυτό ενδεχομένως μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιους Έλληνες που παλεύουν μέσα στο ίδιο κόμμα , επεσήμανε ότι είναι λόγος εθνικής επιβίωσης.

Η ομιλήτρια εντοπίζοντας ότι η κρίση δεν είναι κρίση της Ελλάδας και δεν αφορά μόνο τα οικονομικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας , την χαρακτήρισε συστημική και ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που οικοδομήθηκε η Ευρωζώνη, ενώ η ιδανική λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαν παράδειγμα ανέφερε την διάσκεψη του Λονδίνου πριν από 60 χρόνια, όπου τότε στην σημερινή θέση της Ελλάδας ήταν η χρεοκοπημένη δυτική Γερμανία, η οποία μόλις το 2010 ξεπλήρωσε το χρέος της.

“Σήμερα παλεύουμε για την ύπαρξη ενός σχεδίου τύπου Μάρσαλ, όπου κρατώντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του, θα παρέχει την ανάλογη στήριξη προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα” ανέφερε η κ. Δούρου , ενώ σχετικά με την εξωτερική πολιτική, επεσήμανε την ανάγκη χάραξης μιας ειρηνικής, ενεργητικής και γενναίας πολιτικής, η οποία θα είναι στραμμένη στην διαφύλαξη των συμφερόντων της στα βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ.

Όσον αφορά στην ονομασία των Σκοπίων , ανέφερε ότι η θέση του κόμματος της είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, καθώς είναι η μόνη λύση που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παράλληλα κάλεσε τους Ομογενείς να δώσουν τις μάχες συντεταγμένα και με σωστό τρόπο και όχι αλά παλαιά.

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις που δέχθηκε από το κοινό, ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση σχετικά με το δίλημμα “ ευρώ ή δραχμή”, η οποία αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστών ,επεσήμανε την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής στην χώρα .

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την βοήθεια των Ομογενών προς την γενέτειρα, τόνισε ότι είναι συγκινητικές οι πρωτοβουλίες, αλλά δεν αλλάζουν τον τρόπο που πορεύεται η πατρίδα μας.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7719&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 28.04.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote