Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Θα σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Θα σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ Εκτύπωση E-mail
18.04.13

Την αναστολή του Μνημονίου και τη συντεταγμένη έξοδο από την κρίση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «θα σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», περιέγραψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας υπέρβαση του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή», λέγοντας ότι «δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κρίση χρέους ή νομίσματος, αλλά κρίση πολιτικής, τονίζοντας ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά να σωθεί η Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Πρόσθεσε, όμως, ότι «οφείλουμε να διατυπώσουμε μια αλήθεια, καταφανέστατη πια για όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη. Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας με βάση τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Ευρωζώνη υπογράμμισε ότι «ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των καταθετών, αλλά και εν γένει των πολιτών, το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία γίνεται συνώνυμο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε πρωταρχική ευθύνη στη γερμανική κυβέρνηση -η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, είπε χαρακτηριστικά-, σημειώνοντας ότι η κ. Μέρκελ επιθυμεί την επιβολή της γερμανικής ηγεμονίας κατά τη ρωμαϊκή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Ο κ. Τσίπρας απέδωσε βαρύτατη ευθύνη στη συγκυβέρνηση Σαμαρά, γιατί δεν αναζητεί ευρωπαϊκές συμμαχίες, αλλά ούτε υπαρκτές δυνατότητες διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο.

«Η μνημονιακή πολιτική εξοστρακίζει την ανάπτυξη από τον τόπο μας, την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση προσποιείται ότι αυτή βρίσκεται προ των πυλών», προσθέτοντας ότι «ο λαός δεν αντέχει να ακούει άλλο αυτούς που τον κυβερνούν να βρίσκονται σε καθεστώς ψευδαισθήσεων».

Για το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού είπε πως «είτε προσπαθεί να δώσει παρηγοριά στον άρρωστο με συνειδητή ωραιοποίηση της ζοφερής πραγματικότητας, είτε ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο και εκλογές».

Παρουσιάζοντας το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εγγυάται «τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση» και δεσμεύτηκε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Εκανε, δε, λόγο για «ένα νέο σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», ενώ διευκρίνισε ότι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «να επιστρέψουμε στο παρελθόν, ούτε να αναστήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που έχει καταρρεύσει».

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε δεσμεύσεις, όπως μεγάλες θεσμικές τομές στο πολιτικό σύστημα, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31/12/11 ένα δίκαιο, φορολογικό σύστημα και κατέληξε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης».

Ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7710&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote