Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Τρύπα» 2,7 δισ. στα δημοσιονομικά
«Τρύπα» 2,7 δισ. στα δημοσιονομικά Εκτύπωση E-mail
31.03.13

Δημοσιονομική «τρύπα» 2,7 δισ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014 βλέπει η τρόικα κυρίως λόγω της μη εφαρμογής μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στα προηγούμενα Μνημόνια.

Το δημοσιονομικό κενό και η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank θα αποτελέσουν τα μεγάλα αγκάθια στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που αρχίζει την Τετάρτη με την επιστροφή των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα. Για το τρίτο μεγάλο θέμα, αυτό της αποχώρησης μέρους των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση έχει υποβάλει στην τρόικα μια πρόταση, επί της οποίας δεν υπάρχει απάντηση.

Η «τρύπα», σύμφωνα με την τρόικα, συνίσταται στα εξής:

1. Η μη επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 600 εκατ. ευρώ στη διετία (150 εκατ. ευρώ το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014). Στη μαραθώνια σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προτείνει να υποκατασταθεί το συγκεκριμένο μέτρο από την εξοικονόμηση που προκύπτει από τον εντοπισμό και την αναστολή καταβολής συντάξεων «μαϊμού».

2. Η εξοικονόμηση από την περικοπή των αναπηρικών κι άλλων δημοσιονομικών μέτρων του υπουργείου Εργασίας. Διαπιστώθηκε ότι η απόδοση των συγκεκριμένων μέτρων είχε υπερεκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά και την τρόικα όταν καταρτιζόταν το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια «τρύπα» που υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ στη διετία.

3. Εμπλοκή στην είσπραξη του «μερίσματος» από τις προνομιούχες μετοχές που δόθηκαν το 2008 ως αντάλλαγμα στο Δημόσιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Από αυτή την πηγή έχουν εγγραφεί έσοδα 900 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014. Ωστόσο, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καταβάλουν αυτά τα ποσά με τη μορφή μερίσματος, δεδομένου ότι έχουν ζημίες. Εάν το καταβάλουν με τη μορφή τόκου, τότε το ποσό που διατέθηκε με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές δεν θα μπορεί να υπολογιστεί στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Αν και πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα, η επίλυσή του έχει αποδειχθεί δύσκολη.

4. Σε όλα τα προηγούμενα, η τρόικα έχει δηλώσει ρητώς στο οικονομικό επιτελείο ότι θα προσθέσει 1 δισ. ευρώ, εάν καταργηθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται από τη ΔΕΗ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι η ΔΕΗ έχει αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης, σε αντίθεση με τις εφορίες. Ωστόσο, η επιμονή αυτή δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της διατήρησης του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013. Δεδομένης της κατάστασης, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί εναλλακτικές. Ενα σενάριο είναι η μείωση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά η διατήρηση της είσπραξης μέσω της ΔΕΗ. Μια τέτοια λύση θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον να ψηφίσει το μέτρο, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσδοκώμενων εσόδων.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7682&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 31.03.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote