Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Χειρότερη τσαπατσουλιά» από την Lehman Brothers η συμφωνία για την Κύπρο
«Χειρότερη τσαπατσουλιά» από την Lehman Brothers η συμφωνία για την Κύπρο Εκτύπωση E-mail
19.03.13

«Χειρότερη τσαπατσουλιά» και από αυτή της Lehman Brothers, χαρακτηρίζει με άρθρο του το Forbes, την συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι εγείρει ερωτηματικά για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο στις «προβληματικές χώρες» όπως η Ελλάδα.

Στο άρθρο του το Forbes, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τουλάχιστον ο υπουργός Oικονομικών των ΗΠΑ, Χανκ Πόλσον που χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers το 2009 είχε μια δικαιολογία. Πανικοβλημένος από την ταχύτητα της κατάρρευσης της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις. Κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για το- υπό γερμανική ηγεσία- γκρουπ των ευρωπαίων αξιωματούχων που σχεδίασαν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο συμφωνήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο.

Παρότι είχαν χρόνια να σκεφτούν τις επιλογές τους (τα προβλήματα της Κύπρου σχετίζονται στενά με αυτά της Ελλάδας και ήταν επί μακρόν σχεδόν εξίσου προφανή) επέλεξαν μια «λύση» που ισούται ίσως με την πιο ανεύθυνη απόφαση στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, στον αναπτυγμένο κόσμο, από την δεκαετία του 1930.

…Αποδυνάμωσαν πιθανώς με τρόπο καταστροφικό, τον κύριο πυλώνα του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος. Αυτός ο πυλώνας είναι η εγγύηση των καταθέσεων. Οι απλοί καταθέτες που είχαν λάβει την διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ήταν ασφαλείς, τώρα καλούνται να δεχθούν «κούρεμα».

Αυτό εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την ΕΕ και ενθαρρύνει τις μαζικές αναλήψεις όχι μόνο σε χώρες με σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και την Γαλλία».

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7663&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote