Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Βουλή και Προεδρικό
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Βουλή και Προεδρικό Εκτύπωση E-mail
19.03.13

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Βουλή και Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποίησαν σήμερα ομάδες πολιτών και οργανωμένα σύνολα, εναντίον της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση με το Eurogroup και το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση για την εφαρμογή της.

Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη και μέλη του ΚΣ ΕΔΕΚ, των ομάδων πολιτών που στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, μέλη αριστερών οργανώσεων, μέλη του Συνδέσμου Φιλάθλων της Ομόνοιας «Θύρα 9», μέλη του ΕΛΑΜ και άλλες ομάδες πολιτών. Στη διαδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ο Γραμματέας της Κ.Ε της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης και ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή γύρω στις 15:30 και κρατώντας πανό στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα φώναζαν συνθήματα κατά του Μνημονίου, της Τρόικας και της Κυβέρνησης.

Το τμήμα της λεωφόρου Νεχρού μπροστά από την είσοδο της Βουλής είχε κλείσει για την κυκλοφορία.

Ένας διαδηλωτής πέταξε μπροστά από την κεντρική είσοδο της Βουλής κοπριά ζώων και μαλλί από κούρεμα προβάτων.

Έντονη στον χώρο ήταν και η παρουσία ξένων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων τα οποία κατέγραφαν τις εικόνες.

Έξω από τη Βουλή έφθασε λίγο μετά τις 16.00 και ο Γιώργος Λιλλήκας, συνοδευόμενος από το Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «σε κάθε λεπτό που περνά αποδεικνύεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει και άλλες επιλογές προκειμένου να ξεφύγει από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή θα συναισθανθούν και τη δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών αλλά και το βάρος της ευθύνης που έχουν στους ώμους τους και να αξιοποιήσουν την αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας για να μελετήσει η Κυβέρνηση όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις υπαλλακτικές λύσεις».

«Υπάρχουν υπαλλακτικές επιλογές», είπε και εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη σήμερα ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, η οποία, όπως είπε, «έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και προεκτάσεις που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και η Βουλή και η Κυβέρνηση».

«Η επανεξέταση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας πιθανόν να αποβεί καταστροφική και για το παρόν και για το μέλλον της πατρίδας μας», είπε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας ανησυχία πως «αν απολέσουμε τη συμμαχία της Ρωσίας και επαναπροσδιορίσουμε, όπως λέει ο Ρώσος Πρωθυπουργός, τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας», ενδεχομένως «να χάσουμε και την πολιτική στήριξη που έχουμε διαχρονικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας  αλλά και την οικονομική συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας».

Επανέλαβε, τέλος, ότι «τον τελικό λόγο θα πρέπει να τον έχει ο λαός και όχι η Βουλή» και πως «η λύση είναι ένα δημοψήφισμα για ν’ αποφασίσει ο λαός για το μέλλον του».

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης κάλεσε τους πολίτες σε δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να αποτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup. Είπε ότι είναι η ώρα του κυπριακού λαού να βγει στους δρόμους, να κινητοποιηθεί και να δείξει ότι δεν αποδέχεται λογικές οι οποίες καταστρέφουν την ίδια την ΕΕ.

«Εμείς θέλουμε μιαν Ευρώπη όπου θα ευημερούν οι λαοί και όχι να στενάζουν κάτω από τις εντολές κάποιων Ευρωπαίων. Είναι η ώρα του λαού να δείξει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του τόπου», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από τις 17:00 οι διαδηλωτές μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Μερίδα διαδηλωτών που μετέβαιναν προς το Προεδρικό, κατευθύνθηκε προς τη γερμανική Πρεσβεία. Διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην ταράτσα του κτηρίου της Πρεσβείας, κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό της και την πέταξε στο δρόμο. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές επιχείρησαν να πάρουν τη σημαία, οι αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί έξω από τη Πρεσβεία πρόλαβαν να τη μαζέψουν.

Στο Προεδρικό οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πύλη εξόδου παρά τον κυκλικό κόμβο της Πλατείας Κυριάκου Μάτση. Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν σημαντική αριθμητικά, ωστόσο διακριτική. Η λεωφόρος Σεβέρη έκλεισε για την κυκλοφορία κλείσει από την πλατεία Μάτση μέχρι τα φώτα τροχαίας παρά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό στην πύλη, η οποία ήταν κλειδωμένη με αλυσίδα και επανέλαβαν τα συνθήματα κατά του Μνημονίου, της Τρόικας και της Κυβέρνησης.Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαία της Ρωσίας και καλούσαν τη Ρωσία «να σώσει» την Κύπρο.

Μικρή ένταση σημειώθηκε γύρω στις 18:00 όταν διαδηλωτές επιχείρησαν μεμονωμένα να παραβιάσουν την καγκελόπορτα. Ωστόσο, με την επέμβαση των ψυχραιμότερων επεκράτησε ηρεμία.

 politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7660&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote