Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υστατη έκκληση Ομπάμα για να αποτραπεί η «αιματηρή» λιτότητα
Υστατη έκκληση Ομπάμα για να αποτραπεί η «αιματηρή» λιτότητα Εκτύπωση E-mail
23.02.13

Αυξάνονται οι πιέσεις του Λευκού Οίκου προς τους ρεπουμπλικάνους για να επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τις περικοπές δημοσίων δαπανών. Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα λιτότητας για τις ΗΠΑ δεν είναι "αναπόφευκτα" και ότι το Κογκρέσο είχε ακόμη την ευκαιρία να λάβει "τις σωστές αποφάσεις", πριν να εφαρμοστούν αυτόματα πλέον οι περικοπές του προϋπολογισμού που προβλέπονται από τις αρχές Μαρτίου.

"Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το αναπόφευκτο, μπορούμε πάντα να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις", δήλωσε ο Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στο οβάλ γραφείο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

"Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει και ελπίδα", δήλωσε αστειευόμενος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τονίζοντας ότι αν επιβληθούν αυτές οι περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αυτό δεν θα απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διότι δεν θα είναι σαν να κάνουν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος τους.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα λιτότητας μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο αδύναμη ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία θα έχει ως συνέπεια "χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε άλλες χώρες", σημείωσε.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο, τα μέτρα λιτότητας θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο αλλά και θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από το δημόσιο θα μπορούσαν να απειληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λευκός Οίκος ασκεί εντεινόμενες πιέσεις στη ρεπουμπλικανική ηγεσία στο Κογκρέσο (τον Τζόν Μπένερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν, και τον Μιτς Μακόνελ στη Γερουσία) να εξευρεθεί, έστω την υστάτη ώρα, συμφωνημένη λύση για τις περικοπές και να αποτραπούν οι λεγόμενες αυτόματες.

Ο Λευκός Οίκος εστιάζει στο τι μέλλει γενέσθαι, αν οι περικοπές είναι τελικά αυτόματες, στους τομείς των ενόπλων δυνάμεων και των παιδικών σταθμών και σχολείων του δημοσίου.

Οι ταξιδιώτες μπορεί να αντιμετωπίσουν - όλη την άνοιξη και κυρίως όλο το καλοκαίρι - τουλάχιστον 90λεπτες καθυστερήσεις στα μεγαλύτερα αμερικανικά αεροδρόμια, εάν μεσολαβήσουν οι δρακόντειες περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, που θα φτάσουν και τα 85 δισ. δολάρια, προϊδέασε με σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών Ρέι Λαχούντ.

"Πρέπει να αφυπνιστούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο να έλθουν να διαπραγματευτούμε και να αποφύγουμε την συμφορά για τους ταξιδιώτες", υπογράμμισε στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Λαχούντ και προέβλεψε τουλάχιστον 90λεπτες καθυστερήσεις στις απογειώσεις αεροσκαφών στα μεγαλύτερα αεροδρόμια ενώ στα μικρότερα θα ανασταλεί, απλά, η λειτουργία τους.

Το καθεστώς μεσεγγύησης, στο οποίο (σε εφαρμογή νόμου από τον Αύγουστο 2011) θα υπαχθούν οι δημόσιες δαπάνες την πρώτη Μαρτίου, μη υπάρχουσας συμφωνημένης διακομματικά λύσης, θα εξασφαλίσουν ότι στο τέλος μιάς 10ετίας οι συνολικές εξοικονομήσεις στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα ανέρχονται στο 1,2 τρισ.δολάρια.

Την περικοπή των δημόσιων δαπανών, επί ένα ολόκληρο εξάμηνο, δεν θα ρυθμίζει ούτε το Κογκρέσο, ούτε η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά αυτές θα γίνονται αυστηρά και αποκλειστικά κατ' εφαρμογήν του ανωτέρω νόμου του 2011, εάν δεν εξευρεθεί την υστάτη ώρα η συμφωνημένη διακομματικά λύση.

Πάντως και μερίδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών εναντιώνεται δημοσίως σε ορισμένες "άσκοπές", όπως τις χαρακτηρίζουν δημόσιες δαπάνες.

Την υπαγωγή των δημοσίων δαπανών σε καθεστώς μεσεγγύησης, σε εφαρμογή του νόμου του 2011, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων Μπένερ προ ολίγων ημερών χαρακτήρισε ως "κακή δημοσιονομική πολιτική".

Κατηγόρησε συγχρόνως τον πρόεδρο των Δημοκρατικών ότι δεν βρήκε, εγκαίρως, ικανές σε αριθμό δημόσιες δαπάνες, ώστε αυτό το δημοσιονομικό καθεστώς να μην ισχύσει. Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι εμμένει με τρόπο δογματικό στην αύξηση φορολογίας των πλουσιότερων Αμερικανών.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7622&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote