Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παραιτείται στις 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας
Παραιτείται στις 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας Εκτύπωση E-mail
12.02.13

Πριν το Πάσχα των Καθολικών, στις 31 Μαρτίου, θα έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.
Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σχεδιάζει να παραιτηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Βατικανό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «αναγνωρίζω την αδυναμία μου να ανταποκριθώ με πληρότητα στα καθήκοντά μου. Στο σημερινό κόσμο για να μπορέσεις να κηρύξεις το Ευαγγέλιο, χρειάζεται δύναμη μυαλού και σώματος». Ο πάπας αποφάσισε να παραιτηθεί οικειοθελώς, λόγω προχωρημένης ηλικίας, καθώς δεν έχει πλέον τη δύναμη να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τον παπικό θώκο.

Ο 85χρονος ποντίφικας ανέλαβε τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Απρίλιο του 2005, έπειτα από το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του 2ου. Υπενθυμίζεται πως το η παπική θέση αποτελεί κανονικά ισόβιο αξίωμα. Το κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα επιφορτιστεί με την εκλογή του νέου πάπα και αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου.

Πρώτος διάδοχος του αποστόλου Πέτρου που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Ποντιανός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά τις διώξεις των Χριστιανών από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υποχρεώθηκε σε παραίτηση και αργότερα μαρτύρησε.

Έπειτα από το Σχίσμα του 1054, ακολούθησαν ο άγιος Σελεστίνος, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1294 (στο έργο Θεία Κωμωδία, ο Δάντης τον τοποθέτησε στην Κόλαση για την απόφασή του αυτή), και ο πάπας Γρηγόριος ο 12ος.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7601&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote